ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καταδίκη των Ιαπώνων ακτιβιστών της GREENPEACE Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Διάφορα
Greenpeace , Δευτέρα, 06 Σεπτέμβριος 2010

Η οργάνωση καταδικάζει την άδικη απόφαση της ιαπωνικής δικαιοσύνης

Η Greenpeace καταδικάζει τη δυσανάλογη και άδικη καταδίκη σε 1 χρόνο φυλάκιση με 3ετή αναστολή, των δύο Ιαπώνων ακτιβιστών που αποκάλυψαν το σκάνδαλο εκτεταμένης διαφθοράς στο φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Κυβέρνησης στο Νότιο Ωκεανό.

Οι Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι καταδικάστηκαν σήμερα για κλοπή και καταπάτηση ιδιοκτησίας, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με τη λαθραία διακίνηση κρέατος φάλαινας που προέρχεται από το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Κυβέρνησης.[1] Κατά τη διάρκεια της έρευνας πήραν στην κατοχή τους ως αποδεικτικό στοιχείο ένα κουτί με κρέας φάλαινας. Το κουτί, ένα από τα πολλά που προέρχονται από το φαλαινοθηρικό πλοίο-εργοστάσιο Nisshin Maru, προοριζόταν για ιδιωτική χρήση, κάτι που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του - χρηματοδοτούμενου από τους Ιάπωνες φορολογούμενους - φαλαινοθηρικού προγράμματος.

Αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου, ο Σάτο ανέφερε: "Αν και το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπάρχουν αμφισβητήσιμες πρακτικές στη φαλαινοθηρική βιομηχανία, ωστόσο δεν αναγνώρισε το δικαίωμα στους πολίτες να τις εκθέσουν, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, πάνω στο οποίο βασίστηκε η υπεράσπιση μας, είναι υπεράνω του εθνικού ποινικού δικαίου, το δικαστήριο όμως αρνήθηκε να το λάβει αυτό υπόψη". "Αυτή η ποινή είναι εντελώς δυσανάλογη και άδικη", ανέφερε ο Σουζούκι. "Προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια για το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της κυβέρνησης και η κατάληξη ήταν εμείς να έχουμε καταδικαστεί, ενώ αυτοί που βρίσκονται πίσω από την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος να παραμένουν ελεύθεροι."

Με την ανακοίνωση της ποινής, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όπως όλα τα γραφεία της οργάνωσης και εκατοντάδες υποστηρικτές της Greenpeace ανά τον κόσμο, παρέδωσαν επιστολή στον Πρέσβη της Ιαπωνίας και προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Πρεσβείας. Σε μία συμβολική πράξη, ένα μαύρο πανό έριξε "σκιά" στη θεά της δικαιοσύνης, Θέμιδα.

Ακολουθούμενης της σύλληψής τους το 2008, οι Σάτο και Σουζούκι υποβλήθηκαν σε προφυλάκιση 26 ημερών, την οποία η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση χαρακτήρισε ως πολιτικά υποκινούμενη πράξη που παραβιάζει τα δικαιώματά τους.[2] Τη σύλληψη ακολούθησε μία δίωξη διάρκειας 2 ετών, κατά την οποία οι φαλαινοθήρες και οι υπεύθυνοι του φαλαινοθηρικού προγράμματος έπεφταν διαρκώς σε αντιφάσεις γύρω από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο θέμα του λαθρεμπορίου κρέατος φάλαινας.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου και μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη, καθηγητής Dirk Voorhoof, δήλωσε: "Η μεταχείριση των Tokyo Two αποτελεί από μόνη της παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλο που η καταδίκη με αναστολή είναι καλύτερη από τη φυλάκιση, η απόφαση αυτή εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματα δύο ακτιβιστών που δε θα έπρεπε εξαρχής να έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί. Επίσης αποθαρρύνει άλλους οργανισμούς και δημοσιογράφους από το να ερευνούν και να φέρνουν στο φως της δημοσιότητας κυβερνητικές παρανομίες".

Η υπόθεση των Tokyo Two προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον σε πολιτικά πρόσωπα και εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, σε διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιφανείς νομικούς[3]. Κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στην Ιαπωνία εντός του 2010, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Η Navi Pillay τόνισε τη σημασία για την κοινωνία, εν γένει των ερευνών που διεξάγουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και το ότι η δουλειά τους πρέπει να αναγνωρίζεται.

"Οι ακτιβιστές δεν είναι εγκληματίες. Η αντιμετώπισή τους ως εγκληματίες έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και υπονομεύει την ποιότητα της δημοκρατίας", δήλωσε ο Κούμι Ναϊντού, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, ο οποίος ταξίδεψε στην Ιαπωνία για να παραστεί στην έκδοση της απόφασης. "Η ελευθερία της ειρηνικής αποκάλυψης παράνομων πράξεων δεν αποτελεί μόνο ένα ουσιώδες στοιχείο της δημοκρατίας, αλλά και ένα δικαίωμα που όλοι πρέπει να υπερασπίζονται. Η υπόθεση των Tokyo Two θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα διεθνώς για τη Greenpeace, μέχρι να ανακληθεί αυτή η άδικη καταδίκη".

Greenpeace
Για περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Ιμπραήμ: 6979 44 33 05
Τάκης Γρηγορίου: 6984 617 027, 210 38 06 374 & 375

Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Τον Ιανουάριο του 2008, η Greenpeace ξεκίνησε μία έρευνα πάνω σε ισχυρισμούς που προέρχονταν από εσωτερικές πηγές, ότι διεξαγόταν οργανωμένο λαθρεμπόριο κρέατος φάλαινας από το πλήρωμα των πλοίων που συμμετείχε στο δήθεν ερευνητικό πρόγραμμα φαλαινοθηρίας, το οποίο χρηματοδοτείται από τους Ιάπωνες φορολογούμενους. Ο πληροφοριοδότης είχε συμμετάσχει στο παρελθόν στο φαλαινοθηρικό πρόγραμμα και ακολουθώντας τις υποδείξεις του, οι Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι ξεκίνησαν μία έρευνα, από την οποία προέκυψαν αδιάσειστες αποδείξεις ότι χαρτόκουτα που περιείχαν κρέας φάλαινας στέλνονταν κρυφά στα σπίτια των μελών του πληρώματος του φαλαινοθηρικού στόλου και μετά πωλούνταν για προσωπικό κέρδος. Ο Γιουνίτσι παρέδωσε ένα από αυτά τα κουτιά με κρέας φάλαινας στο Γραφείο του Εισαγγελέα του Τόκιο το Μάιο του 2008, και κατέθεσε καταγγελία για λαθρεμπόριο. Παρ’ όλα αυτά, η δημόσια έρευνα για το λαθρεμπόριο σταμάτησε στις 20 Ιουνίου - την ίδια μέρα που οι Σάτο και Σουζούκι συνελήφθησαν και στη συνέχεια κρατήθηκαν για 26 μέρες. Από αυτές, τις πρώτες 23 δεν τους είχε απαγγελθεί κατηγορία.
Για περισσότερες λεπτομέρειες στο θέμα των Tokyo Two:
http://www.greenpeace.org/greece/news/tokyo-2-calendar
http://www.greenpeace.org/tokyo-two/whaling-on-trial 

2. Το Μάρτιο του 2009, η Διεθνής Αμνηστία κατέθεσε καταγγελία στην Ομάδα Εργασίας για την Αυθαίρετη Κράτηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταχείριση του Σάτο και του Σουζούκι. Η Ομάδα Εργασίας ζήτησε εξηγήσεις από την Ιαπωνική Κυβέρνηση, ωστόσο οι ιαπωνικές αρχές στην απάντησή τους περιορίστηκαν να αναφερθούν στο ιαπωνικό νομικό σύστημα και ισχυρίστηκαν, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, ότι η καταγγελία δεν ήταν ορθά τεκμηριωμένη. Η Ομάδα Εργασίας δε συμφώνησε, δηλώνοντας ότι οι ιαπωνικές αρχές είχαν παραβιάσει τα άρθρα 18, 19 και 20 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και τα άρθρα 18 και 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR). Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της ότι δεν έγιναν σεβαστά τα άρθρα 2, 10 και 14 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), τα οποία αναφέρονται στο τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα σε μία έντιμη δίκη. Η γνωμοδότηση της Ομάδας Εργασίας βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.greenpeace.org/tokyo-two/wgad-opinion 

3. http://www.greenpeace.org/international/t2-statement-of-concern/

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57580977
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.