ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Χωρίς τέλος τα τροχαία με θύματα αρκούδες Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Αγρια ζωή
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ & ΚΑΛΛΙΣΤΩ , Πέμπτη, 22 Ιούλιος 2010

Μια ενήλικη αρσενική αρκούδα ηλικίας 5 ετών και βάρους περίπου 120 κιλών έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος. Το τροχαίο συνέβη και πάλι στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού "Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή" στις 22.00 το βράδυ της Κυριακής στις 18 Ιουλίου, όταν η άτυχη αρκούδα μπόρεσε με ευκολία να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη. Στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο 5ο χλμ Αλιάκμονα- Μικροκάστρου και σκοτώθηκε. Διαπιστώθηκε μάλιστα πως η περίφραξη στο συγκεκριμένο τομέα του οδικού άξονα ήταν παραβιασμένη σε πολλά σημεία, ενώ σε κάποια άλλα έχει πέσει τελείως. Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης του δεν τραυματίστηκαν, ενώ το αυτοκίνητο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποίησε η Αστυνομία Κοζάνης. Στην περιοχή έσπευσαν οι ομάδες άμεσης επέμβασης και των δύο οργανώσεων χωρίς δυστυχώς να μπορούν να προσφέρουν καμία βοήθεια στην ήδη νεκρή αρκούδα. Το νεκρό ζώο μεταφέρθηκε στο Δασαρχείο Καστοριάς με τη βοήθεια και των αστυνομικών, όπου πραγματοποιήθηκε νεκροψία από την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία Καστοριάς και διαπιστώθηκαν τα αίτια θανάτου του ζώου που είχε υποστεί ρήξη ήπατος και στομάχου και κάταγμα στον αυχένα, ενώ ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου έχουν σημειωθεί άλλα δύο αντίστοιχα περιστατικά ενώ συνολικά στον κάθετο άξονα Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής έχουν σημειωθεί τα τελευταία 5 χρόνια, συνολικά 10 τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες. Στο συγκεκριμένο τμήμα μάλιστα εκτός από την ανεπάρκεια της περίφραξης δεν έχει προβλεφθεί και η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα και την πανίδα γενικότερα, ενώ δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε διαρκή κίνδυνο και όλοι οι διερχόμενοι οδηγοί.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και υπομνήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων προς όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν λάβει τις δεσμεύσεις των αρμόδιων Υπουργών (Περιβάλλοντος και Υποδομών) καθώς και της Εγνατίας Οδού Α.Ε για τη βελτίωση της περίφραξης κατά μήκος του κύριου άξονα της Εγνατίας, για την πιλοτική τοποθέτηση φράχτη ο οποίος θα πληρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές σε μήκος 500 μέτρων καθώς και για την τοποθέτηση κατάλληλης περίφραξης στον κάθετο άξονα Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής.

Ωστόσο παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις η Πολιτεία κωλυσιεργεί άσκοπα και καθυστερεί στην υλοποίηση των δικών της δεσμεύσεων. Φαίνεται όμως ότι οι δεκάδες αρκούδες που έχουν θυσιαστεί δεν είναι αρκετές για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Για άλλη μια φορά ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ καλούμε την Πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες που θα καταστήσουν ένα εθνικό έργο όπως η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ασφαλές για τους οδηγούς και φιλικό για την άγρια ζωή.

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ & ΚΑΛΛΙΣΤΩ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 75 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57575077
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.