ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Περιφέρεια και ΕΣΔΑΚ ετοιμάζονται να μας σερβίρουν τη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Διαχείριση απορριμμάτων - αποβλήτων
Δίκτυο "ΟικοΚρήτη" , Δευτέρα, 14 Ιούνιος 2010
 
Η Περιφέρεια και ο ΕΣΔΑΚ ετοιμάζονται να μας σερβίρουν την καύση των απορριμμάτων ως λύση;


Όπως πληροφορηθήκαμε από τον τύπο την Παρασκευή 18 Ιουνίου θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Ρέθυμνο με σκοπό να αποφασίσει την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα με βάση την «τεχνοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας δημιουργίας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Κρήτης» που έχει παραλάβει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για αυτές τις εξελίξεις διότι όλα γίνονται εν κρυπτώ χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε το περιεχόμενο της μελέτης και τις προθέσεις του ΕΣΔΑΚ και της Περιφέρειας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι «κεντρική μονάδα επεξεργασίας» δε μπορεί παρά να σημαίνει εργοστάσιο καύσης των απορριμμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι το Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Κρήτης και άλλοι φορείς έχουν επανειλημμένα απορρίψει κατηγορηματικά ως επικίνδυνη και πανάκριβη τη θερμική επεξεργασία απορριμμάτων (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση) διότι, εκτός των άλλων, δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως εκπομπές επικίνδυνων αερίων (διοξινών) και παραγωγή τοξικής στάχτης, έχει πολύ υψηλό κόστος και ελάχιστες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, απαιτεί την κατασκευή ενός τεράστιου εργοστάσιου για όλο το νησί που είναι αδύνατο να χωροθετηθεί σωστά και δεσμεύει όλους τους Δήμους να παρέχουν τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων για να λειτουργήσει και έτσι ακυρώνεται κάθε προσπάθεια για αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης. Στις 10 προτάσεις του Δικτύου για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που παρουσιάστηκαν πρόσφατα δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία απάντηση.

Ζητάμε από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απόφαση να ενημερώσουν για το περιεχόμενο της εν λόγω τεχνοοικονομικής μελέτης και για τις προθέσεις τους, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους περιβαλλοντικούς φορείς και τους πολίτες ώστε να δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος να εκφράσουν οι τελευταίοι τη γνώμη τους πριν οδηγηθούμε ξανά στις αδιέξοδες επιλογές του παρελθόντος.

Ζητάμε οποιαδήποτε τροποποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το μοντέλο που πρότειναν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της Κρήτης το οποίο είναι εξαιρετικά φιλικό στο περιβάλλον, σημαντικά πιο οικονομικό, εξασφαλίζει πολλές εκατοντάδες νέες θέσεις σταθερής εργασίας σε όλο το νησί και μπορεί εύκολα να χρηματοδοτηθεί από τα εθνικά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, από συνεργαζόμενους ιδιώτες, από τους ίδιους τους Δήμους, από την πολιτεία και από την Ε.Ε.


Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη”

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», Οικολογική Ομάδα Ψηλορείτη, Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Φίλοι του Δάσους της Κέρης", Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, Σύλλογος Προώθησης ΑΠΕ και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Σύνδεσμος Γουρνών «Ανάπτυξη και Περιβάλλον», Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μαλλίων «ο Ποταμός», Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βιάννου, Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού, Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης, Οικολογική Ομάδα Σητείας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου.
Εφημερίδα "Φουρόγατος", Επικοινωνία: diktyo@ecocrete.gr, Ιστότοπος: www.ecocrete.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 14 Ιούνιος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 195 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58233823
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.