ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μια εκστρατεία που αντιστέκεται στην κρίση! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εθελοντισμός
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Παρασκευή, 04 Ιούνιος 2010

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010

Μια εκστρατεία που αντιστέκεται στην κρίση!

Η αυριανή (5/6) Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για να αναλογιστούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για την τεράστια υποβάθμιση στην οποία έχουμε οδηγήσει το περιβάλλον, αλλά κυρίως για να δεσμευθούμε προς την κατεύθυνση της προστασίας και διαφύλαξής του. Οι ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες, που επιλέγουν να είναι συμμέτοχοι στη λύση και όχι μέρος του προβλήματος, είναι η βασική ασπίδα των φυσικών μας πόρων απέναντι στις αναρίθμητες απειλές που αντιμετωπίζουν. Λαμπρό παράδειγμα οι πάνω από 16.000 εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, που έδωσαν και φέτος δυναμικό παρόν στην εκστρατεία "ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010" πραγματοποιώντας καθαρισμούς σε 241 φυσικές περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα στην εκστρατεία "Καθαρίστε τη ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010", που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1 έως 31Μαΐου 2010, δήλωσαν συμμετοχή 274 φορείς από όλη την Ελλάδα. Από αυτούς, 102 ήταν Σχολεία, 3 Πανεπιστήμια, 44 Σύλλογοι (8 καταδυτικοί, ιστιοπλοϊκοί ή αλιευτικοί σύλλογοι), 55 Δήμοι, 20 Επιχειρήσεις (8 Ξενοδοχεία), 12 Πρωτοβουλίες Πολιτών / ΜΚΟ και 38 μεμονωμένοι φορείς.

Η εκστρατεία, με αφορμή την ανακήρυξη του 2010 ως "Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας" από τα Ηνωμένα Έθνη, εστίασε φέτος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα εξαιτίας της απόρριψης σκουπιδιών.
Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο όσον αφορά τους φετινούς καθαρισμούς, είναι ότι δόθηκε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην καταγραφή των απορριμμάτων, και στην ορθή συμπλήρωση των "Φύλλων καταγραφής απορριμμάτων και παρατήρησης ακτών", προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με την πηγή του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών και θαλασσών, ώστε να μπορούμε πλέον να δράσουμε προληπτικά και όχι θεραπευτικά. Η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις καταγραφές των χιλιάδων εθελοντών της εκστρατείας πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Παν/μίου Πατρών.

Οι εθελοντές της εκστρατείας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο του Εργαστηρίου, βοήθησαν σημαντικά στην καταγραφή των βασικών χαρακτηριστικών των φυσικών περιοχών στις οποίες έγιναν καθαρισμοί, των απορριμμάτων που βρίσκονται σε αυτές, καθώς και των δραστηριοτήτων- ρυπογόνων και μη - που λαμβάνουν χώρα στις ελληνικές ακτές.

Στην φετινή εκστρατεία δόθηκε επίσης ιδιαίτερη σημασία στην εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενόψει και των επικείμενων Δημοτικών – Νομαρχιακών εκλογών. Με επιστολή, που στείλαμε στους Δήμους της χώρας, ζητήσαμε την έμπρακτη συνεισφορά τους στην προσπάθειά μας, τόσο με την υποβοήθηση του έργου των εθελοντών όσο και με την υιοθέτηση μιας γενικότερης πολιτικής χρηστής διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Και φέτος η εκστρατεία "ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ" πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον / Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP / MAP), και με την ευγενική χορηγία του προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας AMSTEL ECO.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ΕΡΤ (ΕΡΤ Online, ΕΡΑ Δίκτυο, ΚΟΣΜΟΣ 93,6FM, ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ), η εφημερίδα REAL NEWS με το ένθετο REAL PLANET, και το ραδιόφωνο REAL FM. Υποστηρικτές της εκστρατείας για τη μεταφορά και παροχή του υλικού ήταν η ΤΝΤ και η ALASKA Γίγας.

*Την Κυριακή 6 Ιουνίου γιορτάζουμε την ημέρα περιβάλλοντος πραγματοποιώντας ποδηλατοπορεία από το κλειστό γυμναστήριο Ιωνικού στη Νέα Φιλαδέλφεια προς το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" και στη συνέχεια με πικ-νικ στο χώρο του πάρκου. Περισσότερες πληροφορίες www.medsos.gr

Λουκία Καλαϊτζή
Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
press@medsos.gr 2108228795
Μαμάη 3α, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email:
info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 91 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57580945
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.