ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Τετάρτη 26 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επιτακτική ανάγκη η περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση για τα απορρίμματα στην Κρήτη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Απορρίμματα διαχείριση
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Παρασκευή, 09 Απρίλιος 2010

Επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση περιβαλλοντικά βιώσιμης λύσης για τα απορρίμματα στην Κρήτη στο άμεσο μέλλον

Επιστολή προς ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια Κρήτης, ΕΣΔΑΚ.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (ΟΠΗ) θεωρεί ότι είναι επιτακτικό να προχωρήσει αμέσως και χωρίς καμία περαιτέρω αναβολή ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων τόσο σε παγκρήτιο επίπεδο όσο και στο Νομό Ηρακλείου. Και φυσικά να υπάρξει άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού. Αποτελεί όνειδος για τον τόπο μας κάθε περαιτέρω στρουθοκαμηλική καθυστέρηση !

Ενδεικτικά, ο Περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου τον άφησε ο τωρινός Γενικός Γραμματέας τον Απρίλιο του 2004! Με αποτέλεσμα το βαρύ πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεωρείται επικείμενο. Κι όμως, η ολιγωρία εξακολουθεί. Παράδειγμα αποτελεί η συνεχιζόμενη λειτουργία της χωματερής του Δήμου Ηρακλείου στους Πέρα Γαλήνους, ως ΧΥΤΑ πλέον, του οποίου ο κορεσμός επίκειται.

Η ΟΠΗ θεωρεί ότι ο καθορισμός του τύπου των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι κρίσιμης σημασίας και άμεσης προτεραιότητας, με βάση τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει ο σχετικός συνολικός σχεδιασμός. Και όχι αντιστρόφως, δηλαδή να μην προκύψει ο τύπος των ΜΕΑ ως επακόλουθο δευτερευόντων 'βολικών' αλλά αναποτελεσματικών (ημι-)μέτρων. Ως βέλτιστη λύση προκρίνεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, την ώθηση προς την περιστολή της αλόγιστης παραγωγής απορριμμάτων από τους δημότες και την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων. Το σχετικό παράδειγμα υπάρχει ήδη στην Κρήτη. Στα Χανιά η Διαδημοτική Επιχείρηση για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων ΔΕΔΙΣΑ (www.dedisa.gr) ήδη εφαρμόζει ένα τέτοιο 'ολοκληρωμένο σχέδιο' διαχείρισης απορριμμάτων, όπως περιγράφεται παραπάνω, με σαφή θετική προοπτική επέκτασής του. Στην αντίπερα πλευρά, απουσιάζει εντελώς η ανακύκλωση στην περιοχή Σητείας, ενώ στην Ιεράπετρα η -μερική- ανακύκλωση εναπόκειται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ένα ενδεχόμενο που πρέπει να εξεταστεί σύντομα είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός εργοστασίου ανακύκλωσης ανά νομό της Κρήτης.

Η προκρινόμενη λύση, της οποίας πυρήνας είναι η ανακύκλωση και η υπεύθυνη συμπεριφορά του κοινού, είναι σε συμφωνία με τη σχετική εθνική πρόταση που κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης το Μάιο 2009. Η λύση αυτή είναι η πλέον σύμφωνη με την αρχή της βιωσιμότητας, η οποία πρέπει να αποτελεί στο εξής τον οδηγό στη χάραξη της πολιτικής σε θέματα περιβάλλοντος. Είναι πολύ σημαντικό το ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης αποτελεί η μόνιμη συνεργασία των πολιτών με παράλληλη καλλιέργεια της ανάλογης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. Δεν είναι μία εύκολη λύση. Ωστόσο, είναι η ΜΟΝΗ μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση, και η υλοποίησή της πρέπει να ξεκινήσει ΑΜΕΣΩΣ. Μπορούμε; Ναι, αναμφίβολα μπορούμε αφού ήδη έχει εφαρμοστεί με επιτυχία ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες!

Αντίθετα, η λύση της καύσης είναι άστοχη διότι "εξαφανίζει με μαγικό τρόπο" τα απορρίμματα υπονομεύοντας το στόχο της μείωσης τους, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, κοστίζει πολύ ακριβότερα, δεν εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και αυξάνει τις εκπομπές βλαπτικών αερίων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε παρέκκλιση από την επιλογή της βέλτιστης περιβαλλοντικά λύσης! Εδώ είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι όλοι οι φυσικοί πόροι (αέρας, νερό, έδαφος, βλάστηση κ.λπ.) έχουν τεράστια οικονομική αξία. Η προστασία τους, μέσω της ορθής διαχείρισης αποβλήτων, είναι μια ΣΟΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Διαφορετικά, θα κληθούμε εκ των υστέρων "να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα".

Τέλος, επισημαίνουμε ότι υπάρχουν άφθονα χρήματα στο ΕΣΠΑ, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή και λειτουργία των ΜΕΑ αλλά και τις σχετικές αρχικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Ενδεχομένως είναι σκόπιμο να δρομολογηθεί τάχιστα και ένα νέο σχήμα χρηματοδότησης με την κρατική συμμετοχή επικεφαλής, ώστε να υλοποιηθεί η κρίσιμης σημασίας, και ορθή από πλευράς βιωσιμότητας, διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 152 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41625445
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.