ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 29 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Χωρίς στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Αγρια ζωή
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος 2010

Αν και οι απειλές αυξάνονται με βάση στοιχεία περιβαλλοντικών οργανώσεων

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις ελληνικές πολιτικές για τη βιοποικιλότητα με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Το Μάιο του 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη Στρατηγική της για ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το 2010 (1), που έχει ανακηρυχθεί Έτος Βιοποικιλότητας από τον ΟΗΕ. Πρόσφατη Έκθεση Προόδου(2) συμπέρανε πως η ΕΕ απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου αυτού.
Στην Ελλάδα η πραγματικότητα φαίνεται πως είναι ακόμα χειρότερη. Όπως χαρακτηριστικά δείχνει και το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, που πρόσφατα επικαιροποιήθηκε από πέντε ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, η βιοποικιλότητα απειλείται και η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη σε σύγκριση με εκείνη που διαπίστωνε η προηγούμενη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου πριν 17 χρόνια.

Με την ερώτησή του προς την Επιτροπή ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά να μάθει εάν η Ελλάδα έχει καταρτίσει σχέδια και αναλυτικούς στόχους στη βάση της Αξιολόγησης των Οικοσυστημάτων της Χιλιετίας (Millenium Ecosystem Assessment). Επίσης, ο ΜΤ ρωτά εάν η χώρα μας έχει υποβάλει Εθνική Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και τα Σχέδια Δράσης για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας κι εάν παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με εθνικούς δείκτες βιοποικιλότητας. Τέλος, αν διαθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα για την παρακολούθηση των δεικτών αυτών.
 
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: "Οικοσυστήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή μας ζωή αλλά και την επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων απειλούνται με κατάρρευση. Όμως τα σήματα κινδύνου δεν λαμβάνονται υπόψη και η Στρατηγική της ΕΕ κινδυνεύει να καταντήσει φιάσκο. Χαρακτηριστικό είναι πως στις Προγραμματικές Δηλώσεις του κ. Μπαρόζο για τη νέα Επιτροπή η βιοποικιλότητα είναι άγνωστη λέξη. Στην Ελλάδα δυστυχώς τέτοια ζητήματα δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και η προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλουμε για ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας είναι διπλάσια".

Για περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Μπλιώνης 6944 869772

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

(1) http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2006:0216:FIN:EL:PDF
(2) http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/comm2006/pdf/bap_2008_report.pdf

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΘΕΜΑ: Κόκκινος συναγερμός για τα ζώα και τη βιοποκιλότητα της Ελλάδας

Μεγάλο ποσοστό των σπονδυλόζωων της Ελλάδας και περισσότερα από τα μισά ασπόνδυλα είδη, για τα οποία υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, βρίσκονται υπό απειλή. Συνολικά στα πρόθυρα αφανισμού βρίσκονται 648 είδη πανίδας από τα 1.013. Αυτό προκύπτει από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, όπως επικαιροποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και WWF Ελλάς.

Ο Κόκκινος Κατάλογος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αποτελεί μια δυναμική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα είδη που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό τους περιβάλλον. Υπό αυτό το πρίσμα το "Κοκκινο Βιβλίο" μπορεί να γίνει ένας σωτήριος οδηγός από τη στιγμή που αποτελεί μία πλούσια πηγή δεδομένων απαραίτητη για τον σχεδιασμό μίας σοβαρής πολιτικής για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Τα κύρια αίτια που απειλούν τα "ελληνικά" ζώα είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους, η λαθροθηρία, τα δηλητηριασμένα δολώματα, οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων (σε Πελοπόννησο, Πάρνηθα, Ρόδο κ.α.), αλλά και μεγάλα τεχνικά έργα (π.χ. νέοι μεγάλοι οδικοί άξονες), παράγοντες, που έχουν μεταβάλλει σημαντικά τις συνθήκες εξάπλωσης των χερσαίων και θαλάσσιων οργανισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται η Επιτροπή

1. Έχει καταρτίσει η Ελλάδα σχέδια και αναλυτικούς στόχους στη βάση της Αξιολόγησης των Οικοσυστημάτων της Χιλιετίας (Millenium Ecosystem Assessment) από τη στιγμή μάλιστα που το 2010 έχει ανακηρυχτεί έτος Βιοποικιλότητας από τα Ηνωμένα Έθνη;

2. Έχει υποβάλει η Ελλάδα στην Επιτροπή την εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και τα σχέδια δράσης για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2010 και μετέπειτα;

3. Παρέχει η Ελλάδα αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με εθνικούς δείκτες βιοποικιλότητας αλλά και ένα αξιόπιστο σύστημα για την παρακολούθηση αυτών των δεικτών;

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 05 Μάρτιος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 116 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57620396
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.