ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πικ-νικ την Κυριακή στον Ελαιώνα Αγίου Νικολάου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου - Εκδηλώσεις
Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου , Σάββατο, 20 Φεβρουάριος 2010

Ελαιώνας: Οι πολίτες θέλουν...«Κάθε μέρα ακούω τα πουλάκια να κελαηδούν έξω από το παράθυρό μου όταν ξυπνάω, αλλά συγκεκριμένα για μία εποχή μόνο και κάθε χρόνο την ίδια εποχή, ακούμε με την ανιψιά μου ένα ξεχωριστό κελάηδημα πάντα πολύ νωρίς το πρωί, και πάντα μου λέει η ανιψιά μου "¶κου γιαγιά.. ήρθε πάλι το πουλάκι που κελαηδά!"» Ανέφερε μία περίοικος της περιοχής του Ελαιώνα.

Για αυτό το ΅πουλάκιΆ και πολλά άλλα συζητήσαμε την προηγούμενη Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση στο 1ο Δημοτικό που διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου. Ήρθαν αρκετοί πολίτες και τους ευχαριστούμε καταρχήν για την παρουσία τους και ελπίζουμε ότι αυτή η συνέλευση θα είναι μία αρχή για την δραστηριοποίηση και παρουσία ακόμα περισσότερων πολιτών σε θέματα που αφορούν τους ίδιους και την πόλη που ζούμε.

Από τη συνέλευση ξεκαθαρίστηκε πλέον η στάση των πολιτών και δημοτών του Αγ. Νικολάου απέναντι στις προτάσεις και τα σχέδια του Δήμου για το μέλλον του Ελαιώνα. Χωρίς καμία αμφιβολία και δεύτερη σκέψη από κανέναν, αυτό που θέλουν και ζητούν οι πολίτες είναι η διατήρηση και ανάδειξη ολόκληρου του Ελαιώνα ως πάρκο πρασίνου για να παίζουν τα παιδιά μας, για να κάνουμε το διάλειμμα μας από την δουλειά, για να συναντάμε το σύντροφο μας, για να δροσιζόμαστε κάτω από την σκιά των δέντρων.

Ένας χώρος που θα προσφέρει ζωή και καθαρό αέρα σε μια πόλη που κάθε χρόνο γεμίζει με περισσότερες πολυκατοικίες και αναπτύσσεται ραγδαία, και που αν δεν γίνει τώρα θα το μετανιώσουμε μετά που θα είναι αργά. Κανείς δεν θέλει κι άλλες τσιμεντένιες κατασκευές που μόνο όφελος θα έχουν το κέρδος κάποιον με την εκμετάλλευση τους είτε μέσω διαφόρων συμπράξεων είτε μέσω εμπορικών καταλήψεων του χώρου.

Κανείς δεν θέλει κατασκευές που θα μοιάζουν με ελβετικά τυριά για την υποτιθέμενη διατήρηση των δένδρων ή παρεμβάσεις που θα αφήσουν ένα μόνο κομματάκι πρασίνου για να λέμε ότι και καλά κάτι αφήσαμε. Οι πολίτες ζητούν ήπιες παρεμβάσεις που θα διατηρήσουν το υπάρχον πράσινο χωρίς πολλά έξοδα και που θα αποδώσουν όφελος στην καθημερινή κοινωνική και πολιτισμική τους ζωή.

Επίσης οι πολίτες έδειξαν την κατανόηση στη δημιουργία χώρου στάθμευσης αλλά χωρίς κτιριακή παρέμβαση αλλά με την ανάπλαση του ήδη υπάρχοντος χώρου που χρησιμοποιείται τώρα ως πάρκινγκ διατηρώντας τα δέντρα. Ο χώρος θα έχει τη δυνατότητα στάθμευσης για πάνω από 300 αυτοκίνητα και με την αξιοποίηση περιφερειακών χώρων της πόλης για πάρκινγκ - όπως για παράδειγμα στην περιοχή των γηπέδων τένις κοντά στο κολυμβητήριο – θα βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος του κυκλοφοριακού στην πόλη μας. Ο χώρος στάθμευσης πρέπει να είναι δωρεάν για όλους αφού κανείς δεν διαθέτει ποτέ τα λεφτά αφού ήδη τα έχει δώσει στο Δήμο. Αναρωτήθηκε κανείς γιατί δεν παρκάρει κανείς στο πάρκινγκ του Νοσοκομείου;

Θα αφήσουμε το Δήμο να κάνει άλλες παρεμβάσεις στην πόλη μας χωρίς να έχει κάνει ποτέ μια συζήτηση με τους πολίτες για να ρωτήσει την άποψή τους;

Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Μεραμβέλλου παρευρέθησαν σε Επιτροπή Περιβάλλοντος που έγινε χθες Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου με το θέμα του Ελαιώνα. Συνοπτικά ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η ανάγκη της πόλης για πάρκο μπορεί να καλυφθεί μέσω της δημιουργίας τριών πάρκων εκτός του κέντρου της πόλης: στην παλιά δεξαμενή, στον περιφερειακό Ξηροκάμπου και στο Σχίσμα. Επίσης τόνισε ότι ο Ελαιώνας αγοράστηκε από το Δήμο με πρωταρχικό σκοπό την αισθητική αναβάθμιση της πόλης. Το όραμά του όμως για το μέλλον του Ελαιώνα που όχι μόνο δεν είναι γραμμένο πουθενά αλλά είναι και άκρως αντιαισθητικό είναι να αναβαθμιστεί όλη η περιοχή και να γίνει το καινούριο εμπορικό κέντρο της πόλης με καταστήματα και τράπεζες τριγύρω. Ευτυχώς όμως μας καθησύχασε όταν ανέφερε ότι θα μπορούμε να βλέπουμε τον απομείναντα Ελαιώνα μέσα από μια τζαμαρία καταστήματος.

Το πιο σημαντικό θέμα όσον αφορά την υλοποίηση αυτών των ιδεών είναι το δημοκρατικό πνεύμα της απόφασης: Ας λάβει ο Δήμος υπόψη  την φωνή των πολιτών που θέλουν και ζητούν ήπιες παρεμβάσεις σε έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στην πόλη μας. Γι αυτό είναι σημαντικό να παρευρεθούμε όλοι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα αποφασιστεί το μέλλον του Ελαιώνα για να εκφράσουμε την γνώμη και την αντίθεσή μας στα σχέδια του Δήμου.

Η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου καλεί όλους τους πολίτες να παρευρεθούν σε ένα πικνίκ στον Ελαιώνα την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί.

Έτσι θα δείξουμε πως ένας Ελαιώνας μπορεί να γίνει ένας ευχάριστος χώρος χαλάρωσης και ψυχαγωγίας χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο. Ελάτε με τα παιδιά σας για να παίξουν και φέρτε τη ρακί και τους μεζέδες σας! Σας περιμένουμε.

Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 20 Φεβρουάριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 39 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58155206
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.