ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αναστολή Των Έργων Εκτροπής Του Αχελώου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ποταμοί - φράγματα - εκτροπές
Οικολόγοι Πράσινοι , Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2010


Νίκη Της Κοινής Λογικής Ενάντια Στην «Εκτροπή Της Λογικής»

Να εγκαταλειφθεί οριστικά το οικολογικά και οικονομικά καταστροφικό σχέδιο


Η απόφαση  της Ολομέλειας του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου έρχεται να συναντήσει την κοινή λογική και δύσκολα θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Η ουσία αυτής της απόφασης καταδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι στην χώρα μας αποφασίζουμε καθυστερημένα για το αυτονόητο. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα μνημειώδες παράδειγμα προς αποφυγή μιας αναπτυξιακής λογικής των δεκαετιών του '60 και του '70, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας. Αν εδώ και χρόνια είχε προωθηθεί μια πολιτική εξοικονόμησης και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων συστημάτων στη Θεσσαλία, οι αγρότες θα είχαν νερό, ο δε Πηνειός θα ήταν καθαρός και πραγματικά ποτάμι ζωής. Ακόμη, οι δημόσιοι πόροι θα είχαν επενδυθεί αποτελεσματικά αντί να σπαταλώντας σε φαραωνικά και αναποτελεσματικά έργα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να επικρατήσει έστω και καθυστερημένα αυτή η κοινή λογική. Ζητούν, επίσης, να τηρήσει η κυβέρνηση τη νομιμότητα, προωθώντας μια πολιτική που δίνει λύσεις ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ για το πρόβλημα της θεσσαλικής πεδιάδας μέσα από την προστασία και σωστή διαχείριση των νερών. Αυτό σημαίνει άμεσα έργα τοπικής κλίμακας, που θα διασφαλίσουν ότι ο θεσσαλικός κάμπος δε θα ερημοποιηθεί. Ο στόχος αυτός πρέπει να αποκοπεί από την προσμονή για πολλές δεκαετίες της «λύσης» των νερών του Αχελώου. Η κατάσταση αυτή στο μόνο που έχει οδηγήσει είναι να σπαταληθούν όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από υδατικοί πόροι, πάνω από 600.000.000 Ευρώ για να γίνει μια τρύπα …στο νερό.

Δυστυχώς, όλες οι κυβερνήσεις – υπό την πίεση ισχυρών λόμπυ – προτίμησαν να μοιράζουν υποσχέσεις στους αγρότες και τεράστια ποσά σε λίγες μεγάλες εταιρίες, αντί να ενισχύουν τις αλλαγές στις καλλιέργειες και στα συστήματα άρδευσης που δεν σπαταλούν το νερό. Επέλεξαν, επίσης, να μη χρηματοδοτούν μικρής κλίμακας έργα, τα οποία συγκεντρώνουν τοπικά το νερό της βροχής, ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν το νερό από τους βιολογικούς καθαρισμούς, συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων και προστατεύουν ταυτόχρονα από πλημμύρες. Αυτό δεν επιβάλλεται μόνον από την Οδηγία για τα νερά 2000/60/ΕΚ, ούτε είναι κάτι που προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά το επιβάλλει η κοινή λογική!

Το Υπουργείο ΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει ότι θα προκηρυχθεί - με καθυστέρηση χρόνων-  μια διαχειριστική αρχή, όπως προβλέπει η Οδηγία Πλαίσιο. Η μελέτη φαίνεται ότι θα αφορά τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι σαφές ότι οι κατευθύνσεις της μελέτης πρέπει να είναι μέτρα, έργα και πολιτικές που θα αφήνουν τον Αχελώο στην κοίτη του και θα διασφαλίζουν επάρκεια και καλή ποιότητα νερού για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα οικοσυστήματα.  Θα πρέπει, επίσης, να προωθείται ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες για τη σωστή διαχείριση του νερού σε κάθε υδρολογική λεκάνη, λαμβάνοντας πλέον υπόψη και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε άλλη  πολιτική,  η οποία θα συνεχίσει να συντηρεί το μύθο της “εκτροπής του Αχελώου” που κοστίζει πολύ ακριβά στη χώρα μας αλλά και στους αγρότες, θα είναι εγκληματική. Ας τολμήσουν έστω μια φορά οι κυβερνώντες αλλά και όσοι έχουν την ευθύνη για το μύθο “της εκτροπής του Αχελώου” να αναγνωρίσουν το λάθος και να δεσμευτούν σε μια νέα πολιτική. Αν δεν έγινε έγκαιρα για την οικονομία, ας γίνει έστω στο παρά 5΄ για το θεσσαλικό κάμπο και τα νερά του. Καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις, να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, να επιδείξει πολιτικό θάρρος και να προχωρήσει στον τερματισμό των έργων εκτροπής, υλοποιώντας παράλληλα έργα που θα διαχειριστούν με βιώσιμο τρόπο τα υδατικά αποθέματα της Θεσσαλίας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα παρουσιάσουν στις 26 Φεβρουαρίου στη Λάρισα αναλυτικά τις προτάσεις τους για μια βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του πανελλαδικού τους Συμβουλίου στη Λάρισα (27-28/2).

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 131 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603347
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.