ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα παιδιά της διασυνοριακής Πρέσπας αναζητούν και κατ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Διάφορα
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών , Κυριακή, 31 Ιανουάριος 2010

"Η Πρέσπα ήταν ένας μεγάλος κάμπος γεμάτος χωριά και χωράφια και στη μέση είχε μία βρύση με δροσερό νερό…"

Υπάρχουν ατελείωτοι μύθοι και θρύλοι για τις λίμνες, τα ποτάμια, τα δάση, τα χωριά, τους βοσκούς, τους ψαράδες αλλά και τις νεράιδες που μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία στην πολύτιμη περιοχή της λεκάνης των Πρεσπών, η οποία χρονολογείται από τα Νεολιθικά κιόλας χρόνια.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, τα παιδιά των τριών χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, πΓΔΜ) που μοιράζονται τις λίμνες των Πρεσπών αναζήτησαν και κατέγραψαν δεκάδες μύθους, οι οποίοι αποτυπώνουν τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της περιοχής μέσα από ένα "παραμυθένιο" πρίσμα. Στόχος της ενέργειας ήταν η συγκέντρωση πολύτιμου πολιτιστικού υλικού αλλά και το να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά των τριών χωρών τις κοινές πολύτιμες αξίες που συνδέουν τις χώρες μεταξύ τους και την ανάγκη αυτές να διατηρηθούν.

Μέσα από τη διαδικασία της συλλογής και ανταλλαγής των μύθων, μεταξύ των τριών χωρών, ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των παιδιών, ενώ παράλληλα τονίζεται η καθοριστική σημασία των φυσικών στοιχείων της περιοχής, τα οποία επηρέαζαν και επηρεάζουν τις ζωές των κατοίκων.

Το νερό, όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστεί στην πλειοψηφία των μύθων μέσα από διάφορες εκδοχές, καταλήγοντας όμως πάντα σε ένα κοινό δίδαγμα: Το νερό αποτελεί πηγή ζωής για τους τρεις λαούς. Είτε ως λύτρωση για τον "μυθικό διψασμένο βοσκό" είτε ως αίτιο πολέμου για τις "μυθικές φυλές της Πρέσπας" είτε στη μορφή μίας "μυθικής βρύσης", πάντα τονίζεται η καθοριστική του σημασία για τις ζωές των ανθρώπων.
Παράλληλα μέσα από τους μύθους τα παιδιά συνειδητοποιούν την αξία του νερού στη σημερινή πραγματικότητα και την ανάγκη της σωστής διαχείρισής του, τόσο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για τις ζωές των κατοίκων της διασυνοριακής Πρέσπας.

Η δράση θα κορυφωθεί με εκδήλωση για τα παιδιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί συγχρόνως και στις τρεις χώρες, στις 4 Φεβρουαρίου, και θα περιλαμβάνει τη διήγηση μύθων και από τις τρεις χώρες.

Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας "Αποστολή Νερό" της Coca-Cola Tρία Έψιλον και της Coca-Cola".

Περισσότερες πληροφορίες
Μαριάννα Βλάσση,
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 6947-692357

Σημειώσεις για τους συντάκτες:
1. Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2000, με κοινή Διακήρυξη των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της π.ΓΔΜ. Αποτελεί την πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια και αποστολή του είναι η διαφύλαξη των φυσικών και πολιτιστικών αξιών προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας των κατοίκων και της συνεργασίας των λαών. Από τη Διακήρυξη του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών το 2000 έως σήμερα, η Συντονιστική Επιτροπή του Πάρκου Πρεσπών έχει προωθήσει το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών προγραμμάτων για την προστασία της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Παρ’ όλη την πρόοδο όμως, η έλλειψη επίσημης θεσμοθέτησης της τριμερούς συνεργασίας, η οποία είναι απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα υψίστης σημασίας όπως η διαχείριση των υδάτων, δυσχέραιναν το έργο της Συντονιστικής Επιτροπής Πάρκου Πρεσπών. Μία επίσημη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το ζητούμενο εδώ και καιρό και είναι η μόνη που θα μπορούσε να δρομολογήσει ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις των προβλημάτων αυτής της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων. Φέτος, 10 χρόνια μετά την ίδρυση του Πάρκου, αναμένεται με προσμονή η υπογραφή μία τέτοιας συμφωνίας, όπως προανήγγειλαν οι τρεις πρωθυπουργοί μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
2. Το πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας "Αποστολή Νερό" έχει ξεκινήσει από το 2006 έχοντας ως στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με το μείζον ζήτημα της υπεύθυνης διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε 4 βασικούς άξονες: α. ενημερωτική καμπάνια με χρήση όλων των Μ.Μ.Ε., δημιουργία portal αποκλειστικά για το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων
www.apostolinero.gr και διανομή ενημερωτικών εντύπων. β. εγκατάσταση συστημάτων συλλογής Όμβριων Υδάτων σε νησιά των Κυκλάδων. Μέσα στο 2009 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των πρώτων 5 συστημάτων σε 3 νησιά των Κυκλάδων (Τήνο, Νάξο & Σύρο). Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Μεσογειακό Σκέλος της Διεθνούς Σύμπραξης για το Νερό (GWP) και θα συνεχιστεί και το 2010. γ. υποστήριξη του έργου των Φορέων Διαχείρισης και ΜΚΟ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο σημαντικών υγροτόπων της Ελλάδος (π.χ. λίμνη Κερκίνη, λίμνες Πρεσπών) με στόχο την διαφύλαξη και προστασία τους. δ. συμβολή στην προώθηση του Διαλόγου των Κοινωνικών Εταίρων για το θέμα της υπεύθυνης διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων. Υποστήριξη και Συμμετοχή σε συνέδρια και εκθέσεις.

Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
¶γιος Γερμανός, Πρέσπα, 530 77 - T: 23850 51211 - F: 23850 51343 - E:
spp@line.gr - www.spp.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 56 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57574643
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.