ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αιτήματα συλλόγων κτηνοτρόφων της Κρήτης προς τα κόμμ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Γεωργία - Κτηνοτροφία
Σ.Ε. ecocrete , Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2009

Επιδότηση ανά αιγοπρόβατο, αναστολή των χρεών, νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών κτισμάτων, σύνδεση με τη ΔΕΗ ή κίνητρα για ρεύμα από ΑΠΕ στα ποιμνιοστάσια, υπολογισμό όλων των ορεινών όγκων και των χέρσων της Κρήτης ως επιλέξιμων για τις επιδοτήσεις, διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, νέες αναγνωρίσεις τυριών ΠΟΠ και ΠΓΕ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα αιτήματα των κτηνοτρόφων σε ψήφισμα που εξέδωσαν
μετά από συνάντηση που είχαν οι σύλλογοι της Κρήτης από τους νομούς Ηρακλείου – Ρεθύμνου και Λασιθίου.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία (την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 5:00 το απόγευμα στα γραφεία του ΣΕΚΝΗ στο Ηράκλειο) η συνεδρίαση των Διοικήσεων όλων των εν ενεργεία συλλόγων κτηνοτρόφων της Κρήτης από τους νομούς Ηρακλείου – Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Στη συνεδρίαση εκτός των κτηνοτρόφων κλήθηκαν και συμμετείχαν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Π.Κ κ. Καμπιτάκης Κώστας, ο προέδρος της ΟΑΣΝΗ κ. Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ο διευθυντής του τμήματος επιδοτήσεων της ΕΑΣΗ κ. Φραγκάκης Γεώργιος, ο συνεργάτης του ΣΕΚΝΗ στις αδειοδοτήσεις πολιτικός μηχανικός κ. Γιάννης Σαλούστρος, ο ειδικός συνεργάτης σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος - Νατούρα περιοχών κ. Δημήτρης Ψαρράς. Επίσης παρευρέθηκαν η νομαρχιακή σύμβουλος και υποψηφία βουλευτής κ. Μαρία Πετρακογιώργη και ο υποψήφιος βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου με εκπρόσωπο του.

ΨΗΦΙΣΜΑ
 
Λαμβάνοντας υπΆ όψιν τη ζοφερή και αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ντόπια κτηνοτροφία με χρονίζοντα, διαρκώς αυξανόμενα και διογκούμενα προβλήματα.

Με την πολιτεία διαχρονικά να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος και την πίεση αυτών των προβλημάτων, την εθνική και κοινωνική αναγκαιότητα για λήψη ουσιαστικότερων και αποτελεσματικότερων μέτρων προστασίας και ανάπτυξης.

Αποφασίζουμε αρχικά ενΆ όψει προεκλογικής περιόδου να ενημερώσουμε όλα τα πολιτικά κόμματα για τα προβλήματα της ντόπιας κτηνοτροφίας και τα βασικότερα αιτήματα του κλάδου στα οποία υπήρξε καθολική ομοφωνία.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1) Αποζημίωση 15 ευρώ ανά αιγοπρόβατο στα πλαίσια του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ κατΆ εξαίρεση στην Κρήτη και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας λόγω ιδιαιτεροτήτων.

2) ¶μεση προκαταβολή κτηνοτροφικών επιδοτήσεων.

3) ¶τοκη αναστολή όλων των κτηνοτροφικών χρεών (ληγμένων και άληκτων δόσεων) για τρία χρόνια σε όλες τις τράπεζες και αποπληρωμή σε δέκα χρόνια με χαμηλό επιτόκιο με την κάλυψη και εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

4) Θεσμοθέτηση ανεκτού Τιμοκαταλόγου για το κόστος αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων με έδρα της μονάδας είτε την υπαίθρια μάντρα είτε με την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών κτισμάτων.

• Παράταση του χρόνου νομιμοποίησης για τα αυθαίρετα.

• Απλοποίηση των διαδικασιών μειώνοντας ταλαιπωρία, χρόνο και κόστος.

• Αντιμετώπιση των αγκυλώσεων που προκύπτουν από τους υπερβολικούς χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους για την αιγοπροβατοτροφία της εκτατικής και ημιεσταυλισμένης μορφής η οποία προκαλεί ελάχιστους ρύπους στο περιβάλλον.

5) Όλοι οι ορεινοί όγκοι της Κρήτης και οι χέρσες εκτάσεις συνολικά να υπολογιστούν ως επιλέξιμες εκτάσεις στην ενεργοποίηση των κτηνοτροφικών δικαιωμάτων του 2009. (1η κατηγορία γκρίζες ζώνες στη φωτοερμηνεία με προσωρινά εκτός ενεργοποίησης 151.000 στρέμματα μόνο στο νομό Ηρακλείου, 2η κατηγορία αποκλεισμένων εκτάσεων μετά βεβαιότητας που αφορούν εγκαταλειμμένες εκτάσεις- Νατούρα – Δάση –παραπλήσιες οικιστικών σχεδίων, αρχαιολογικών περιοχών κ.λ.π, συνολικά μόνο στο νομό Ηρακλείου άλλα 194.000 στρέμματα. Για την πρώτη κατηγορία υπάρχει η δυνατότητα επιτάχυνσης των ελέγχων αυτοψίας και ηλεκτρονικής αποσαφήνισης στη φωτοερμηνεία των αμφισβητούμενων σημείων (subilot) από τον αρμόδιο φορέα την «Αγρογή». Για τη δεύτερη κατηγορία επιβάλλεται να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων ορθολογικής εκμετάλλευσης με φορείς διαχείρισης από τις τοπικές κοινωνίες. Εάν εγκαταλειφθούν αυτές οι εκτάσεις από την κτηνοτροφία θα ερημώσουν σε δυο χρόνια και θα καταστραφούν ολοσχερώς από μια σαρωτική πυρκαγιά μέσα σε λίγες ώρες.

6) Να μειωθεί το όριο πυκνότητας βόσκησης σε όλες τις επιδοτήσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν περισσότερες εκτάσεις σε αυτές.

7) Μεσαίου τύπου σχέδια βελτίωσης κτηνοτροφικής κατεύθυνσης στα 100.000 ευρώ με δέσμευση πιστώσεων για την Κρήτη λόγω ελλείψεως άδειων.

8) Χρηματοδότηση του ΣΕΚΝΗ για την κατοχύρωση των παρακάτω ντόπιων παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων (Ξυνόχονδρος- Κεφαλοτύρι- Τυροζούλι- Αθόγαλο- Κεφαλογραβιέρα – Ανθότυρος ξηρός & νωπός – Γαλομυζήθρα και Σφήνα ως ΠΟΠ και Π.Γ.Ε καθώς και του αιγοπρόβειου κρέατος της Κρήτης.

9) Ίδρυση στη Κρήτη, κέντρου γενετικής βελτίωσης, σχολών τυροκομίας, κρέατος και εκδοροσφαγέων.

10) Θεσμικό πλαίσιο για Ομάδες Παραγωγών στη συμβατική κτηνοτροφία.

11) Εξηλεκτρισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στα πρότυπα της Ιταλίας με μέγιστη συμμετοχή στα 1.000 ευρώ - Ενισχυμένα κίνητρα για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές.

12) Δέσμευση πιστώσεων στο μέτρο 1.2.3 για μικρές επενδύσεις στη μεταποίηση του γάλακτος (τυροκομεία οικογενειακής εκμετάλλευσης).

13) Επιστροφή Φ.Π.Α στο 15% επί της αξίας των κτηνοτροφικών προϊόντων.

14) Δημοσιοποίηση της μελέτης «Ζέρβα» για τη βιωσιμότητα της Κρητικής αιγοπροβατοτροφίας.

Παράλληλα με τα αιτήματα του κλάδου προς τους πολιτικούς φορείς και την πολιτεία, η συνέλευση των κτηνοτρόφων αποφάσισε:

• Να καταδικάσει το φαινόμενο της ζωοκλοπής το οποίο στο τελευταίο διάστημα παρουσιάζει στοιχεία αναζωπύρωσης. Με την παράκληση στη κοινωνία των κτηνοτρόφων να δράσει επιτέλους αποτελεσματικά στη κατεύθυνση της κοινωνικής απομόνωσης και ποινικής καταδίκης των παραβατών για την εξάλειψη αυτής της μάστιγας και προσβολής τόσο για τον κλάδο όσο και για τον τόπο,.

• Να συστήσει στους κτηνοτρόφους να αποφεύγουν τη χρήση δηλητηρίων για την αντιμετώπιση των αδέσποτων σκύλων και των κοράκων, γιατί συνάμα εξοντώνονται χρήσιμοι και σπάνιοι πληθυσμοί της άγριας πανίδας του τόπου όπως τα αρπακτικά ( γεράκια, γύπες, γυπαετοί) καθώς επίσης λοιπά πτηνά πέρδικες, μέλισσες κ.λ.π)

• Να επιτηρούνται τα βοσκοτόπια από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους τα οποία αποτελούν πολύτιμο παραγωγικό σύστημα τόσο για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας όσο και ευρύτερα του ανθρώπου και της κοινωνίας, προκειμένου αυτά να προστατεύονται από τις πυρκαγιές καθΆ όλη τη κρίσιμη θερινή περίοδο.

Οι Σύλλογοι Κτηνοτρόφων
Νομού Ηρακλείου – Νομού Ρεθύμνης – Νομού Λασιθίου – Σύλλογος Δήμου Ανωγείων και Σύλλογος Επαρχίας Αμαρίου.

Ηράκλειο 8-09-2009
 
"Σ.Ε.Κ.Ν.Η"
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Λ. 62 Μαρτύρων 146, 71303 Ηράκλειο
Τηλέφωνο & FAX: 2810-257244
sekni@yahoo.gr


Σ.Ε. ecocrete


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 174 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58233349
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.