ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ελλάδα και Μάλτα ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Αγρια ζωή
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία , Τρίτη, 25 Αύγουστος 2009

Η συλλογή και η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών μεταξύ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Ορνιθολογικής Εταιρείας της Μάλτας (BirdLife Malta) αποτελούν μια από τις πρώτες προσπάθειες για την ολοκληρωμένη προστασία των Θαλασσοπουλιών και των βιοτόπων τους στη Μεσόγειο. Οι δύο χώρες θα συλλέξουν μαζί σημαντικά στοιχεία για τη μεταναστευτική διαδρομή του Μύχου (Puffinus yelkouan), με τη χρήση δορυφορικών πομπών. Ο Μύχος είναι ένα "εγκύς απειλούμενο" ενδημικό θαλασσοπούλι της Μεσογείου που αναπαράγεται σε νησίδες στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Στην Ελλάδα αναπαράγονται περίπου 1.500 ζευγάρια, ενώ πολύ μεγάλη είναι η σημασία της χώρας μας κατά την μετανάστευση του είδους.

Οι ερευνητές του Προγράμματος LIFE που υλοποιεί η BirdLife Malta για την Προστασία του Μύχου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθέτησαν το περασμένο Ιούνιο δορυφορικούς πομπούς σε 8 νεοσσούς Μύχων στις αποικίες της Μάλτας. Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί 109 στίγματα, τα οποία καταγράφουν τη μεταναστευτική διαδρομή του Μύχου. Οι δορυφορικοί πομποί μας δείχνουν ότι οι νεοσσοί μένουν στη Μάλτα για λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τη δυτική ακτή της Ελλάδας και μετά προς το Αιγαίο για εξεύρεση τροφής.

Στην Ελλάδα, η μελέτη αυτή πραγματοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα πλαίσια ενός ξεχωριστού Προγράμματος LIFE+ για την υλοποίηση δράσεων διατήρησης και προστασίας των Θαλασσοπουλιών και την αναγνώριση των Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (Marine IBAs)1. Οι θαλάσσιες αυτές περιοχές πρόκειται να προταθούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την θεσμοθέτηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2012.

Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την καίρια σημασία της Ελλάδας στην προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με απίστευτη ποικιλία βιοτόπων (παραλίες, βουνά, δάση, λιβάδια, αμμόλοφους και εκατοντάδες μικρές νησίδες), η Ελλάδα διευκολύνει το ταξίδι εκατομμυρίων πτηνών πάνω από τη Μεσόγειο.

Ο Τάσος Δημαλέξης, Επιστημονικός Διευθυντής της Ορνιθολογικής τονίζει πως: "Η ανάγκη για διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες αποδεικνύουν πώς η φύση δεν έχει σύνορα. Ελπίζουμε πως αυτό είναι μόνο η αρχή για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων της Ελλάδας, η οποία παραμένει ακόμη παραμελημένη".

Σημειώσεις:
1 Το Πρόγραμμα LIFE+ "Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων IBA (LIFE 07 NAT/GR/00285)" χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από την Ορνιθολογική σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA) με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη.

Η BirdLife International είναι μία διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 110 χώρες, 42 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Σκοπός της ΕΟΕ είναι η μελέτη, προστασία και διατήρηση των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους, μέσα στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, θεωρώντας τα ως βασικά στοιχεία της Ελληνικής φύσης.

Ελίνα Σαράντου
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Βασ. Ηρακλείου 24, Αθήνα 10682
τηλ./φαξ: 210 8228704 & 210 8227937
info@ornithologiki.gr
www.ornithologiki.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 245 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57642439
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.