ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΟΣΑ ΝΕΑ ΙΧ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συγκοινωνία - Πεζοί
Οικολόγοι Πράσινοι , Σάββατο, 25 Ιούλιος 2009


Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Εμπόρων Αυτοκινήτων χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Σουφλιάς μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στην ουσία τα μέτρα σχεδιάστηκαν για άλλη μια φορά με στόχο την ανάκαμψη της αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων  και την αύξηση της κερδοφορίας των αυτοκινητοβιομηχανιών (που χειροτερεύει το ήδη υπερογκο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών)  και όχι την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα τέλη παλαιότητας: με τα νέα μέτρα, κριτήριο  για τον υπολογισμό των τελών δεν είναι η συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του αυτοκινήτου αλλά η παλαιότητα και ο κυβισμός του. Έτσι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι πολίτες χρησιμοποιούν το ΙΧ τους πολύ λίγο και γιΆ αυτό δεν χρειάζονται ή δεν μπορούν να το αλλάζουν συχνά. Αδικούνται κατάφωρα οι ιδιοκτήτες μικρών παλιών αυτοκινήτων που δεν επιβαρύνουν με ρύπους  αλλά και δεν συμμετέχουν στην αύξηση  του περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους που απαιτεί η κατασκευή ενός  νέου (ένα αρχαίο ντεσεβο άλλωστε εκπέμπει μόλις 115γρCO2/χλμ. περίπου όσο ένα σύγχρονο μικρό υβριδικό). Θετικό σημείο στην αλλαγή του υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας είναι μόνο η φορολόγηση των γιγαντιαίων υβριδικών που μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τα τέλη παρΆότι είχαν μεγαλύτερες εκπομπές από τα περισσότερα μικρά αυτοκίνητα.

Λάθος προτεραιότητα στην απόσυρση: ακόμη και η (κατά τα άλλα θετική) ρύθμιση για αποσύνδεση της απόσυρσης από την αγορά νέου οχήματος, στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζει την επιδότηση στο 30-50% του ποσού που θα δίνεται στους αγοραστές νέων ΙΧ. Δεν υπηρετεί καμία πράσινη λογική να ωφελείται περισσότερο αυτός που αποσύρει ένα αυτοκίνητο αντικαθιστώντας το από τον συμπολίτη του που απλώς αποσύρει ένα αυτοκίνητο και συνεχίζει τη ζωή του χωρίς αυτό.

Ο όχι και τόσο «πράσινος» δακτύλιος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί τα αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 μέχρι 140γρ/χλμ πράσινα και επιτρέπει την είσοδό τους στο δακτύλιο χωρίς περιορισμούς. Στην πραγματικότητα από το 2012 τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη πρέπει να έχουν εκπομπές μέχρι 130γρ/χλμ. με βάση την οδηγία 443/2009 ενώ για το 2020 ο στόχος είναι 95γρ/χλμ. Πλεονέκτημα δεν δίνεται στα περισσότερο πράσινα αλλά στα νέα αυτοκίνητα.

Μια  κυβέρνηση που περικόπτει στο ελάχιστο τα δρομολόγια των τρένων και που μολις πρόσφατα, μεσούσης της κρίσης,  έσπευσε να δώσει  κίνητρα για μαζική αγορά ΙΧ μεγάλου κυβισμού, εξακολουθεί να κινείται και με τα νέα μέτρα  σαφώς σε κατευθύνσεις αντίθετες με τη βιωσιμότητα. Η απόσυρση παλαιών οχημάτων μπορεί να είναι μέρος της λύσης μόνο αν ενταχθεί στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής για τον περιορισμό της εξάρτησης από το αυτοκίνητο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:

• Τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας να σχετίζονται με την πραγματική περιβαλλοντική επιβάρυνση των αυτοκινήτων

• Να μονιμοποιηθούν και να ισχύουν και μετά το 2012 τα κίνητρα για την απόσυρση των συμβατικών αυτοκινήτων.

• Το ύψος της επιδότησης της απόσυρσης να είναι ανεξάρτητο από το αν αγοράζεται νέο ΙΧ.  

• Να μηδενίζεται η επιδότηση προκειμένου για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, έστω και υβριδικά, καθώς το όφελος αντισταθμίζεται από την επιπλέον κατανάλωση του κινητήρα.

• Τα φορολογικά αντικίνητρα να σχεδιαστούν με κύριο βάρος τη φορολογία των καυσίμων αντί για τα τέλη κυκλοφορίας, ώστε να αποθαρρύνουν κυρίως τη χρήση του οχήματος.  

• Να ξεκινήσει ευρύτερη διαβούλευση για το δακτύλιο, που να λαμβάνει υπόψη και την ανάγκη απελευθέρωσης του ευρύτερου κέντρου της πρωτεύουσας από την κυριαρχία του ΙΧ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57575226
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.