ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δικαίωση για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
Η Γραμματεία του Δικτύου 'ΟικοΚρήτη' , Κυριακή, 12 Απρίλιος 2009

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή την αίτηση εκατοντάδων πολιτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της ανατολικής Κρήτης και όλου του νησιού για την ακύρωση της Κ.Υ.Α. που ενέκρινε την Μ.Π.Ε. της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 στον Κάβο Σίδερο.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας για το οικολογικό κίνημα της χώρας μας διότι βασίζεται στα περιβαλλοντικά επιχειρήματα που πρόβαλλε η προσφυγή τα οποία αποδείχτηκαν ισχυρότερα από τα σχέδια των επενδυτών, του Ιδρύματος της Μονής Τοπλού και των συμφερόντων που τα προώθησαν και τα υποστήριξαν. Το έργο αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η «μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια» και είχε όλη την υποστήριξη από τις τελευταίες κυβερνήσεις, στην πραγματικότητα επρόκειτο, όπως αποδεικνύεται σήμερα, για ένα μεγάλο σκάνδαλο τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από οικονομικής και πολιτικής άποψης.

Το Δίκτυο "ΟικοΚρήτη" ευχαριστεί θερμά έναν-έναν τους ανθρώπους που, αγνοώντας το κόστος, βοήθησαν να αναδειχτεί αυτό το πολλαπλό σκάνδαλο και αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς σ' αυτή την κρίσιμη, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπόθεση: τους πολίτες που έβαλαν την υπογραφή τους δίπλα σε αυτές των περιβαλλοντικών οργανώσεων, τους νομικούς εκπροσώπους, τους επιστήμονες, τους πολιτικούς, τους φίλους στην Κρήτη στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους καθηγητές Oliver Rackham και Jennifer Moody για την διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στην επένδυση που ξεκίνησαν πριν ένα ακριβώς χρόνο που όχι μόνο συγκέντρωσε πάνω από 10.000 υπογραφές συνοδευμένες με ενθαρρυντικά σχόλια αλλά βοήθησε να αναδειχτεί ο οικολογικός, αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος και η, Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας, σημασία του Κάβο Σίδερο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν μπροστά τους πολλές μάχες να δώσουν ακόμα. Οι προστατευόμενες περιοχές του τόπου μας εξακολουθούν να μένουν «απροστάτευτες» και να τελούν υπό καθεστώς αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Ενώ αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και αποθέματα βιοποικιλότητας, δεν εκπονούνται τα απαιτούμενα σχέδια διαχείρισης, δεν ιδρύονται οι φορείς διαχείρισης όπως έχει υποχρέωση να πράξει η πολιτεία και δεν εφαρμόζονται οι σχετικοί με την προστασία τους νόμοι (για δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικά μνημεία, φυσικά τοπία κ.λπ.). Αντίθετα, παραμένουν ευάλωτες στα ποικιλώνυμα συμφέροντα και εκτεθειμένες στις ορέξεις του κάθε αλεξιπτωτιστή "επενδυτή" που βρίσκει σ' αυτές φτηνή γη για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ και χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες, υφαρπάζοντας στην ουσία αυτόν τον σπουδαίο φυσικό και πολιτιστικό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι έτοιμες να κάνουν τα επόμενα βήματα μελετώντας, προτείνοντας και υπερασπίζοντας βιώσιμες λύσεις ανάπτυξης που να απαντούν με αξιόπιστο τρόπο στην περιβαλλοντική, στην οικονομική και στην πολιτιστική κρίση. Αρχίζει επιτέλους να γίνεται αντιληπτό στο πλατύ κοινό πως η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων αλλά και της πολιτισμικής ταυτότητας και του τοπίου πρέπει να είναι απαραίτητο συστατικό κάθε δράσης και κάθε έργου αν θέλουμε να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Γραμματεία του Δικτύου 'ΟικοΚρήτη'

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ 'ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ'
Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι οργανώσεις (από δυτικά προς ανατολικά): Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», Οικολογική Ομάδα Ψηλορείτη, Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Φίλοι του Δάσους της Κέρης", Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, Σύλλογος Προώθησης ΑΠΕ και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Σύνδεσμος Γουρνών «Ανάπτυξη και Περιβάλλον», Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μαλλίων «ο Ποταμός», Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βιάννου, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού, Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης, Οικολογική Ομάδα Σητείας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου. Ιστότοπος: www.ecocrete.gr, Εφημερίδα "Φουρόγατος".


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 177 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58234501
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.