ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τέλος στην επένδυση στον Κάβο Σίδερο με απόφαση του Στ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
Σ.Ε.ecocrete , Πέμπτη, 09 Απρίλιος 2009

Ιστορική απόφαση για το οικολογικό κίνημα της χώρας, δικαίωση των αγώνων των περιβαλλοντικών οργανώσεων της ανατολικής Κρήτης και όλου του νησιού: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των πολιτών κατά της μεγάλης επένδυσης στον Κάβο Σίδερο. Η απόφαση στηρίχτηκε στα περιβαλλοντικά επιχειρήματα των αιτούντων και απέρριψε τις παρεμβάσεις της εταιρείας, των Μητροπόλεων, της ΤΕΔΚ Λασιθίου και άλλων φορέων της περιοχής Σητείας. Κατά την εισηγήτρια, κα Κατερίνα Χριστοφορίδου, η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η σχεδιαζόμενη από την αγγλική εταιρεία και το μοναστήρι αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη.

Τι έγραψαν οι εφημερίδες:

Η είδηση όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή (http://www.kathimerini.gr):

Σταματούν τα έργα του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στο Λασίθι

Σήμερα το βράδυ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων της Κρήτης που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβος Σίδερο του νομού Λασιθίου της Κρήτης. Τα έργα θα τα υλοποιούσε η εταιρεία «Loyalward ltd». Η Ολομέλεια του ΣτΕ ακολούθησε την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας, Κατερίνας Χριστοφορίδου.

Παρέμβαση υπέρ της υλοποίησης των έργων είχαν καταθέσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η αγγλικών συμφερόντων εταιρεία Loyalward, Μητροπόλεις της περιφέρειάς της, η τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λασιθίου, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εμπορικοί σύλλογοι, καθώς και αθλητικοί και πολιτιστικοί όμιλοι της περιοχής, κυρίως της Σητείας.

Η απόφαση θα δημοσιευθεί μέσα στους επόμενους μήνες.


Η είδηση όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα (http://www.protothema.gr):

Ακυρώνει το ΣτΕ τα έργα στη Μονή Τοπλού

9 Απριλίου 2009, της Βασιλικής Κόκκαλη

Ακυρώνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις επενδύσεις βρετανικής εταιρείας σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων, που ανήκουν στη μονή Τοπλού στην Κρήτη. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη, υιοθέτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας κυρίας Κατερίνας Χριστοφορίδου, η οποία είχε διαπιστώσει σοβαρές πλημμέλειες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβος Σίδερο στο Λασίθι.

Η εισηγήτρια είχε υποστηρίξει ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νόμιμα, καθώς δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό. Κατά την εισηγήτρια η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η προβλεπόμενη αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη.

Ακόμη, είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα της χωροθέτησης γηπέδων γκόλφ καθώς αλλοιώνουν την αισθητική και τη φυσιογνωμία του τόπου.

Για το λόγο αυτό η εισηγήτρια είχε προτείνει να γίνει δεκτή ή αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής και ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη. Με τις αιτήσεις τους ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι «για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβος Σίδερο, Λασιθίου Κρήτης, με φορέα υλοποίησης του έργου την εταιρεία Loyalward ltd».

Η εισήγηση της κυρίας Χριστοφορίδου έγινε δεκτή, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια σε διάσκεψη. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να δημοσιεύσει το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις αδιαφάνειας και διαφθοράς αλλά και ευθύνες κρατικών οργάνων στην υπόθεση της Μονής Τοπλού στην Κρήτη.


Η είδηση όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πατρίς» (http://www.patris.gr):

Ακυρώνει το ΣτΕ τα έργα στο Τοπλού!

Δεκτή γίνεται η ένσταση των κατοίκων που είχαν αντιδράσει

Ακυρη τώρα και η Υπουργική Απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους

“Πάγο” στην περιβόητη επένδυση της Μονής Τοπλού βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που με απόφαση της ακυρώνει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Βρετανικής εταιρείας.

Η εξέλιξη αυτή που δικαιώνει πανηγυρικά τους 294 πολίτες του Λασιθίου που προσέφυγαν στο ΣτΕ, ανατρέπει πλήρως τον σχεδιασμό και μπλοκάρει τουλάχιστον για κάποια χρόνια κάθε δραστηριότητα στην περιοχή, επιβάλλοντας την εκπόνηση από μηδενική βάση νέων περιβαλλοντικών μελετών. Η ακυρωτική απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται χρονικά σε μία κρίσιμη φάση της ποινικής έρευνας που διεξάγεται για την σοβαρή αυτή υπόθεση με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά.

Όπως όλα δείχνουν η Ολομέλεια του ΣτΕ υιοθέτησε πλήρως την εισήγηση-καταπέλτη της Συμβούλου Κατερίνα Χριστοφορίδου, η οποία εκφράζει ενστάσεις τόσο ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών όσο και για το περιβάλλον.

Ακυρώνει τα έργα το Συμβούλιο Επικρατείας

“Φουρνέλο” στην επένδυση του Τοπλού

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Φουρνέλο στα θεμέλια της περιβόητης επένδυσης της Μονής Τοπλού και των ¶γγλων στο Κάβο Σίδερο βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που με απόφαση της ακυρώνει τις επενδύσεις της Βρετανικής εταιρείας σε έκταση 26.000 στρεμμάτων. Η εξέλιξη αυτή που δικαιώνει πανηγυρικά τους 294 πολίτες του Λασιθίου που προσέφυγαν στο ΣτΕ, ανατρέπει πλήρως τον σχεδιασμό και «παγώνει» τουλάχιστον για κάποια χρόνια κάθε δραστηριότητα στην περιοχή, επιβάλλοντας την εκπόνηση από μηδενική βάση νέων περιβαλλοντικών μελετών. Η ακυρωτική απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται χρονικά σε μία κρίσιμη φάση της ποινικής έρευνας που διεξάγεται για την σοβαρή αυτή υπόθεση με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά.

Όπως όλα δείχνουν η Ολομέλεια του ΣτΕ υιοθέτησε πλήρως την εισήγηση που έκανε προς το Σώμα η Σύμβουλος Επικρατείας Κατερίνα Χριστοφορίδου, η οποία ήταν «καταπέλτης» αφού εν ολίγοις ανέφερε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση του 2007 δεν ήταν νόμιμη.

Στην εισήγηση της η κ. Χριστοφορίδου διαπίστωνε σοβαρές πλημμέλειες στις περιβαλλοντικές μελέτες που εντούτοις πήραν το «πράσινο φως» της υλοποίησης, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καν πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση τον χωροταξικό σχεδιασμό. Εξέφραζε μάλιστα τη θέση ότι η περιοχή σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για εντατική τουριστική ανάπτυξη, όπως προβλέπεται από τις μελέτες.

Για το λόγο αυτό πρότεινε στην Ολομέλεια να κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης των 294 πολιτών, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2007. Ήταν η απόφαση με την οποία εγκρίνονταν οι περιβαλλοντικοί όροι «για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη πέντε παραθεριστικών χωριών και 7000 κλινών μαζί με γήπεδο γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις».

Επίσης η κ. Χριστοφορίδου εισηγούνταν την απόρριψη των παρεμβάσεων που έκαναν υπέρ της διατήρησης της υπουργικής απόφασης η βρετανική εταιρεία, η Μονή Τοπλού, το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή , η Μητρόπολη Σητείας, τοπικοί φορείς, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εμπορικοί σύλλογοι, ξενοδόχοι, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ..

Ακόμα για θέμα της δημιουργίας εργοστασίου αφαλάτωσης προκειμένου να ποτίζονται τα γήπεδα, η εισηγήτρια αποφαίνεται ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι απαγορευτικό καθώς θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα των ακτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ οι πολίτες προσέφυγαν μετά την κοινή υπουργική απόφαση για την επένδυση στα 26000 στρέμματα. Μάλιστα το ίδρυμα διά του μητροπολίτη κ.Ευγενίου αντεπετέθη επισημαίνοντας ότι “δυστυχώς οι αυτοαποκαλούμενοι “οικολόγοι” της περιοχής συνεπικουρούμενοι και από άλλες οικολογικές ομάδες και άτομα εκτός της περιοχής, που εξυπηρετούν ξένα προς τον τόπο συμφέροντα, κατέθεσαν στις 17.4.2007 αίτηση ακυρώσεως της παραπάνω Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία συνυπέγραψαν μόλις μετά βίας 294 άτομα απΆ όλη την Κρήτη, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η προγραμματισμένη από την εταιρεία για τον Μάιο του 2007 έναρξη των εργασιών».

Την ίδια ώρα, όπως έχει γράψει η «Π» στην τελική ευθεία οδεύει η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας από την Εισαγγελία Εφετών Κρήτης για το ποινικό σκέλος της υποθέσεως. Ήδη έχουν καταθέσει απολογητικά υπομνήματα μεγάλος αριθμός προσώπων, ανάμεσα στα οποία ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού, πραγματογνώμονες και υπάλληλοι.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Σανιδάς με βάση τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει για την υπόθεση ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, τον περασμένο Νοέμβριο ζήτησε από την εισαγγελέα Εφετών Κρήτης Βασιλική Θεοδώρου να διενεργήσει έρευνα για την συγκέντρωση επιπλέον στοιχείων για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων όπως η απάτη σε βάρος του Δημοσίου εκ μέρους της Μονής, της άμεσης συνέργειας σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, της ψευδούς βεβαίωσης εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις εκ μέρους της Μονής Κρήτης.

Μάλιστα στο κείμενο της 25σέλιδης παραγγελίας του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «καρφώνει» και την συμπεριφορά βουλευτών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξυπηρετούσαν συμφέροντα της Μονής, επηρεάζοντας πραγματογνώμονες και υπαλλήλους του Δημοσίου.

Σ. Ε. ecocrete


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Απρίλιος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 80 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58240350
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.