ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κινδυνεύει το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Πολιτισμός-Ιστορία
Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου , Σάββατο, 21 Μάρτιος 2009

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι της Κρήτης, ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο με το δικό του Μουσείο Μουσικών Οργάνων, ξενώνα και ένα σχολείο παραδοσιακής μουσικής με παγκόσμια εμβέλεια απειλείται άμεσα με κλείσιμο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ζητάμε από την πολιτεία και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία αυτού του μοναδικού θησαυρού για τη χώρα μας.
 
Είναι πια ένας τοπικός θρύλος ο Ρος Ντέιλι. Τον θυμόμαστε από πολύ παλιά. Ο ψηλός, ευθυτενής, μακρυμάλλης Ιρλανδός μουσικός έχει κάνει εδώ και δεκαετίες σπίτι του την Κρήτη, όπου μελετάει την τοπική μουσική παράδοση και συμπράττει με ντόπιους μουσικούς. Ο Ρος Ντέιλι όχι μόνο έχει αφήσει το δικό του στίγμα στη μουσική μας κουλτούρα, αλλά δημιούργησε μια νέα μουσική σχολή παντρεύοντας την κρητική με τις άλλες μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης ανατολής. Χαρά να τον βλέπεις να εναλλάσσει με ευκολία την Κρητική και Ποντιακή λύρα με το ούτι και το σαρόγκ στις διάφορες μουσικές που παρουσιάζει. Έχει συμπράξει και παρουσιάσει μουσική με κρητικούς, με Τσιγγάνους - Έλληνες και μη, με Τούρκους της Ανατολίας, με Ινδούς, Αφγανούς, Πέρσες, Αιγύπτιους και άλλους. Το σπίτι του βρίσκεται στην Κρήτη και η ψυχή του στους παραδοσιακούς μουσικούς δρόμους της Μεσογείου και της υφηλίου. Έχει διδάξει και επηρεάσει πολλούς.
 
Εγκατεστημένος στο Χουδέτσι τα τελευταία χρόνια, ο Ρος δημιούργησε το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος (Μ.Ε.Λ.), ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο με το δικό του Μουσείο Μουσικών Οργάνων, ξενώνα και ένα σχολείο παραδοσιακής μουσικής με παγκόσμια εμβέλεια. Στο σχολείο διδάσκουν κορυφαίοι δημιουργοί και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής, ενώ εκπαιδεύονται φτασμένοι νέοι καλλιτέχνες (350 - 400 κάθε χρόνο) που έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις εμπειρίες τους σε ένα πρότυπο διεθνές μουσικό περιβάλλον. Το Χουδέτσι - και κατΆ επέκταση όλη η Κρήτη και η Ελλάδα - είναι πλέον παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο προσελκύοντας καλλιτέχνες και κοινό απ' όλο τον κόσμο.
 
Μόνος αρωγός και συμπαραστάτης από Ελληνικής πλευράς σ' αυτό το μοναδικό θεσμό ο Δήμος Καζαντζάκη που όμως από φέτος δηλώνει αδυναμία να καλύπτει το διαχειριστικό έλλειμμα (περίπου 40. 000 ευρώ ανά έτος) του Μ.Ε.Λ.. Οι άλλοι δήμοι και η Περιφέρεια, παρόλο που πρόδηλα ωφελούνται από τη λειτουργία του Μ.Ε.Λ. δηλώνουν αναρμόδιοι για να συμπαρασταθούν. Το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε και αυτό έχει συγκινηθεί. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Μ.Ε.Λ., «λόγω έλλειψης του παραμικρού ενδιαφέροντος και συνεπώς της στοιχειώδους στήριξης τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, αναγκάζεται το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος να κλείσει και να θέσει τέλος σε όλες του τις δραστηριότητες πέρα των 5 ήδη ανακοινωθέντων σεμιναρίων» Και αλλού, τονίζεται ότι παρ' όλες τις προσπάθειες «...η πολιτεία αδιαφορεί …το οικονομικό έλλειμμα είναι για αυτούς ένα ευτελές ποσόν για ένα τέτοιο έργο πολιτιστικής και τοπικής ανάπτυξης και η μέχρι τώρα αδιάφορη έως και αρνητική στάση τους μόνο ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί».
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους πολίτες για να δηλώσουν ότι θεσμοί όπως το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχτούν με όλες μας τις δυνάμεις. Θεωρούμε πως τέτοιες δραστηριότητες μας τιμούν και μας απομακρύνουν από τη μιζέρια και τη βαρβαρότητα στην οποία καθημερινά διολισθαίνουμε. Καλούμε την πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία αυτού του μοναδικού θησαυρού για τη χώρα μας.
 
Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου


 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 332 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58155707
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.