ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Ομάδα Ιεράπετρας Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προβληματισμοί για τον τουρισμό μας... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας - Γήπεδα γκολφ
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας , Τετάρτη, 11 Μάρτιος 2009

Προβληματισμοί για τον τουρισμό μας...

Ιεράπετρα, 05.03.2009

Η προηγούμενη τουριστική σαιζόν τελείωσε, η νέα τουριστική σαιζόν πλησιάζει. Σχεδόν καθημερινά εμφανίζονται στον τύπο δημοσιεύματα με δηλώσεις όσων εμπλέκονται στις δομές της "Τουριστικής Βιομηχανίας" μας, όπου κάνουν την αποτίμηση της σαιζόν που τελείωσε και το σχεδιασμό της σαιζόν που έρχεται. Οι περισσότεροι εμφανίζονται να είναι δυσαρεστημένοι, αναγνωρίζοντας βέβαια τις συνθήκες διεθνούς κρίσης (ενέργειας, ακρίβειας και ανταγωνισμού) μέσα στις οποίες προσπαθούν να προωθήσουν το τουριστικό προϊόν. Φυσικά δεν λείπουν και οι προγραμματισμοί για το μέλλον. Για τις επιτροπές προβολής που θα συσταθούν, για τις εθνικές ή διεθνείς εκθέσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν, για τις διαφημιστικές καμπάνιες που θα δημιουργηθούν, για τα καινούρια φυλλάδια που θα τυπωθούν, για τους καινούριους οδηγούς που θα εκδοθούν κ.ο.κ.

Κάνουν μερικές προσθαφαιρέσεις, μετράνε πτήσεις τσάρτερ, αφίξεις και διανυκτερεύσεις και χαράσσουν τη στρατηγική για τις τουριστικές σαιζόν που έρχονται.

Αλήθεια, γιατί να επισκεφτεί κάποιος την Κρήτη;

Επειδή είναι πολλές οι προσεγγίσεις, είναι πολλές και οι απαντήσεις. Όποια όμως κι αν είναι η αφετηρία του συλλογισμού μας, καταλήγουμε σε δύο γνωστές, γνωστότατες παραμέτρους:

- για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της και
- για τα μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Κι εμείς τι κάνουμε γι' αυτά;

Δυστυχώς από ελάχιστα έως τίποτα.

Αρχαιολογικοί χώροι με ανολοκλήρωτες ανασκαφές προσπαθούν να συνεχίζουν να προσελκύουν επισκέπτες. Το Μινωϊκό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου για παράδειγμα. Τώρα απέκτησε και το κουφάρι ενός ναυαγισμένου σαπιοκάραβου να χλευάζει την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Μουσεία και συλλογές όπως δημιουργήθηκαν πριν από τριάντα, σαράντα ή και περισσότερα χρόνια. Μερικές φορές μάλιστα εκ των υστέρων και οριακά καταφέρνουν να εξασφαλίζουν το προσωπικό που θα τα λειτουργήσει.

Το φυσικό περιβάλλον καταφέραμε να το κάνουμε τον "φτωχό συγγενή" της βιώσιμης ανάπτυξης (ή της αειφορίας αν προτιμάτε). Οι δράσεις σ' αυτό ή γι' αυτό είναι ανύπαρκτες. Δεν κουνιέται φύλλο δηλαδή.

Πότε επιτέλους θα καθοριστεί το προστατευταίο αντικείμενο των περιοχών που εντάχθηκαν στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000; Δηλαδή πότε επιτέλους θα γίνουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που θα καθορίσουν τις χρήσεις γης; Μάλλον όταν εξυπηρετηθούν και οι τελευταίοι επίδοξοι τουριστικοί επενδυτές.

Βλέπουμε όλο και συχνότερα επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στον τουρισμό, να προσπαθούνε να αποχαρακτηρίσουνε προστατευόμενες περιοχές, να προσπαθούνε να χτίσουν λίγο πιο ψηλά κτίρια, με λίγο περισσότερα τετραγωνικά, λίγο πιο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, λίγο πιο κοντά στο δάσος, λίγο πιο κοντά στο κύμα...

Θα συνειδητοποιήσουν όμως ποτέ την ζημιά που κάνουν οι ίδιοι στις επενδύσεις τους και στον τόπο μας; Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει...

Στο νομό μας έχουμε τρεις ξακουστούς πόλους έλξης επισκεπτών. Το φοινικόδασος στο Βάι, τη Χρυσή στην Ιεράπετρα και τη Σπιναλόγκα στον ¶γιο Νικόλαο. Απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη έρχονται για να τα γνωρίσουν. Κι εμείς ανταποκρινόμαστε προσπαθώντας κάθε χρόνο να έχουμε λίγο περισσότερες ομπρέλες, λίγο περισσότερες ξαπλώστρες. Κι εδώ προσθαφαίρεση γίνεται. Τόσα βγάλαμε τη μια χρονιά, τόσα θα βγάλουμε την άλλη...

Μέχρι εκεί φτάνει ο μακρόπνοος σχεδιασμός μας. Θέμα άλλης στρατηγικής προσέγγισης δεν τίθεται. (Και ποιος να το θέσει άλλωστε!!). Κανένας σχεδιασμός για να διαφυλαχτούν αυτοί οι πόλοι έλξης όσο πιο φυσικοί γίνεται και μ' αφορμή αυτούς, οι χιλιάδες επισκέπτες να έρχονται σε επαφή και να γνωρίζουν και τις άλλες ομορφιές του νομού μας.

Ακούμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ή και για τουρισμό όλο το χρόνο! Γιατί; Για να μας βλέπουν όλο το χρόνο πως πνιγόμαστε μέσα στα σκουπίδια; Παρατηρήστε τους οδικούς άξονες κίνησης, της δικής μας και των επισκεπτών μας. Για τις θέσεις θέας ας μην το συζητήσουμε. Ίσως να είναι θέμα αρμοδιοτήτων. Όταν ξεκαθαρίσει ποιανού αρμοδιότητα είναι, τότε θα μαζευτούν και τα σκουπίδια.

Ή για να υποκρινόμαστε συλλογικά και υπεύθυνα όλο το χρόνο; Δείτε τους χρωματιστούς κάδους στις παραλίες με τις μπλε σημαίες. Υπάρχει δεν υπάρχει ανακύκλωση. Εμείς καταφέρνουμε και τους ξεγελάμε όλους!!!

Ακούμε για στροφή στον ποιοτικό τουρισμό και χαιρόμαστε. Ποιος όμως είναι ο ποιοτικός τουρίστας; Είναι ο golfer που θα έρθει να εξασκήσει τις τεχνικές του σε πράσινα γήπεδα φτιαγμένα στην πύλη της ερημοποίησης; Θα εκτιμήσει ότι κατασπαταλήσαμε τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο μας, το νερό για να του προσφέρουμε την ευχαρίστησή του; Είναι ο all inclusive επισκέπτης που χτυπημένος κι αυτός από την οικονομική κρίση της χώρας του, κάνει τις διακοπές του με ότι φθηνότερο βρει; Θα είναι αποτελεσματικές οι διοικητικές λύσεις που προτείνονται; (υποχρέωση ξενοδοχείων για συμφωνίες σε all inclusive πακέτα ανάλογα με την απόστασή τους από τα αστικά κέντρα!!!). Ή μήπως είναι αυτός που έρχεται επειδή "κάτι" ήξερε, άκουσε ή έμαθε για τη χώρα μας και θέλει να γνωρίσει εμάς, τον πολιτισμό μας (αυτόν που νομίζουμε πως είμαστε οι συνεχιστές του) και το φυσικό περιβάλλον που μας έχει απομείνει;

Ακούμε για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Και τι δεν έχουμε ακούσει! Συνεδριακός, περιπατητικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός, αγροτουρισμός, κ.λπ.

Με ποιο τρόπο, με ποια οργάνωση; 395 είναι τα ενδημικά είδη χλωρίδας στην Κρήτη. Ποιος μπορεί να το αξιοποιήσει αυτό το στοιχείο; Η περιφέρεια, ο ΕΟΤ, οι ξενοδόχοι, ποιος; Γνωρίζουν οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό τους τύπους οικοτόπων που υπάρχουν στο νομό μας και ποιοι απ' αυτούς είναι προτεραιότητας;

Πού μπορεί να βρει κάποιος πληροφορίες για τα φαράγγια της Κρήτης και τα Βοτανικά Οδοιπορικά που μπορεί να οργανώσει; Μάλλον πουθενά.

Ο μόνος εναλλακτικός τουρισμός στον οποίο αποδεδειγμένα τα έχουμε καταφέρει είναι ο αλκοολ-τουρισμός...

Για όλα αυτά λοιπόν, εμείς δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για τις τύχες της "τουριστικής βιομηχανίας" μας...

Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας
ΣΤΕΚΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Τ.Θ. 164, 72200 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ,
e-mail: oikoierapetra@gmail.com
Τηλ: 6932632656, 6944984784, 6977651933


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 49 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58155132
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.