ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι εκκρεμότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ, εμπόδιο στην ανάπτυξη των Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (ΣΕΦ) , Δευτέρα, 09 Μάρτιος 2009

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ


5 Μαρτίου 2009

"Μα δεν υπάρχει επιτέλους ένας υπεύθυνος;"
Οι εκκρεμότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ, εμπόδιο στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών

Στο επιτυχημένο τηλεοπτικό σποτάκι του, το ΥΠΕΧΩΔΕ παρακινεί τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, επικαλούμενο την ατομική ευθύνη του καθένα μας σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη των "υπευθύνων".

Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν 11 εκατομμύρια "υπεύθυνοι" που επιθυμούν την ανάπτυξη μιας φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, αλλά κάποιοι λίγοι υπεύθυνοι του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προχωρούν εγκαίρως σε ρυθμίσεις που θα διευκόλυναν την εγκατάστασή τους;

Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση σήμερα. Ενώ έχουν περάσει 33 μήνες από την ψήφιση του Ν.3468/06 ο οποίος ενισχύει οικονομικά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, δεν έχει υπογραφεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε εκτός σχεδίου περιοχές. Η ΚΥΑ αυτή θα έπρεπε να έχει συνταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και να συνυπογραφεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως, μετά από μία και μόνη συνάντηση με φορείς τον Ιούνιο του 2007, δεν υπήρξε καμία απολύτως εξέλιξη.

Η ΚΥΑ αυτή θα ρυθμίζει το πώς θα εγκαθίστανται οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί σε γήπεδα εκτός σχεδίου (θα ρυθμίζει π.χ. αποστάσεις από τα όρια του γηπέδου, μέγιστη κάλυψη, κ.λπ). Δεδομένου ότι τέτοια ρύθμιση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, οι κατά τόπους Πολεοδομίες κυριολεκτικά αυτοσχεδιάζουν. ¶λλες θεωρούν τα φωτοβολταϊκά βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εφαρμόζουν (παράλογα) τις σχετικές ρυθμίσεις, απαιτώντας άδειες δόμησης, ενώ η νομοθεσία (Ν. 3734/09) ρητά αναφέρει πως δεν απαιτείται τέτοια άδεια. ¶λλες απαιτούν αρτιότητα γηπέδου ως να επρόκειτο να κτίσει κανείς, ενώ μιλάμε για προσωρινές και λυόμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (Ν.2244/1994). ¶λλες πάλι αρνούνται να δώσουν οποιοδήποτε χαρτί περιμένοντας μια νομοθετική ρύθμιση.

Γιατί δεν υπήρξε μια ρύθμιση επί 33 συναπτούς μήνες; Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για μια απλή υπογραφή; Πόσα χρόνια πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές για να προχωρήσουν σε μία κατά τεκμήριο πράσινη επένδυση που προστατεύει το περιβάλλον και βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων της χώρας;

Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι δυστυχώς το μόνο που αφορά υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τον Ιανουάριο του 2009, το Κοινοβούλιο ψήφισε τον Ν.3734/09 ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προετοιμασία μίας ακόμη ΚΥΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια. Περίφημα θα πει κανείς. Ναι, μόνο που ο διάολος κρύβεται και πάλι στις λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος άνω των 20 κιλοβάτ, απαιτείται η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες αρχές. Η νομοθεσία είναι τελείως ανελαστική και δεν κάνει διακρίσεις ακόμη κι αν το σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί πάνω σε κάποιο εμπορικό-βιομηχανικό κτίριο. Πρόκειται πράγματι για παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού πουθενά στον κόσμο δεν απαιτείται κάτι τέτοιο. Γιατί αλήθεια πρέπει κανείς να καθυστερήσει επί μήνες ξοδεύοντας αρκετά χρήματα σε ανούσιες μελέτες, δεδομένου ότι τα φωτοβολταϊκά δεν εκλύουν ρύπους, δεν παράγουν απόβλητα και είναι αθόρυβα; Τα φωτοβολταϊκά είναι μια τεχνολογία που ενσωματώνεται σε κτίρια και εκατομμύρια τέτοια συστήματα έχουν εγκατασταθεί σε όλο τον κόσμο χωρίς να απαιτούνται άχρηστες και χρονοβόρες μελέτες. Το ίδιο μάλιστα το ΥΠΕΧΩΔΕ τα έχει χαρακτηρίσει "μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης δραστηριότητες" (Αριθ.Δ6/Φ1/οικ.19500, 4-11-2004).

Δεδομένου ότι η νομοθεσία (Ν.3734/09) επιβάλει την υπογραφή μιας σχετικής ΚΥΑ, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) ζητά το αυτονόητο: η ΚΥΑ αυτή να απαλλάξει τα φωτοβολταϊκά από τη γραφειοκρατική υποχρέωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ανεξάρτητα από το μέγεθος του συστήματος.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (ΣΕΦ)
Λ. Συγγρού 224
176 72 Καλλιθέα
τηλ. 210 9577470
info@helapco.gr
www.helapco.gr

 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 100 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58161248
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.