ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η φαντασία στην εξουσία... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δήμος Τσαντίλης , Τετάρτη, 09 Ιούνιος 2004

Η φαντασία στην εξουσία

Είχαμε άδικο να πιστεύουμε ότι η δημιουργική φαντασία της δημοτικής αρχής είχε εξαντληθεί με την πρόταση του κ. Κρεβατσούλη να μετατραπούν οι αυλές των σχολείων σε χώρους parking. Αυτό ήταν πέρσι, στις αρχές του καλοκαιριού, καληώρα. Κάναμε λάθος. Δεν είχαμε λάβει υπόψη μας ότι στην ανθρώπινη φαντασία δεν υπάρχουν όρια. Είχαμε επίσης αγνοήσει ότι ο επερχόμενος καύσων εξάπτει κατά τα φαινόμενα το πνεύμα των δημοτικών συμβούλων που στις αρχές του καλοκαιριού καταθέτουν τις πιο ρηξικέλευθες και καινοτόμες ιδέες τους.

Σειρά έχει εφέτος ο κ. Μαριόλος και η τουριστική αξιοποίηση των Μύλων και του ομώνυμου φαραγγιού. Κύκνοι και χήνες θα επιστρατευτούν προς τέρψιν των τουριστών, πέρδικες θα διατεθούν από το Δασαρχείο για να περπατούν καμαρωτές στα μονοπάτιά του φαραγγιού, πρόθυμες να ποζάρουν στις κάμερες των τουριστών, που τέτοιο θέαμα δεν θα ’χουν ματαδεί.

Τι καλύτερο έχει δηλαδή η Ρόδος και η πασίγνωστη κοιλάδα με τις πεταλούδες της; Μα φυσικά τις πεταλούδες. Αλλά και γι ’αυτές έχει μεριμνήσει ο κ. Μαριόλος στην πρότασή του. Οι Ροδίτες, σε μια πράξη τουριστικής αλληλεγγύης, είναι πρόθυμοι να προσφέρουν δωρεάν τον γόνο των εντυπωσιακών λεπιδοπτέρων. Οι συνθήκες στο φαράγγι είναι ιδανικές για να αυγατίσουν οι πεταλούδες και να γίνουν τουριστικό αξιοθέατο. Να λοιπόν ένα μέτρο που, αν εφαρμοσθεί σωστά, θα οφελήσει και την απασχόληση: γιατί να μην επιστρατευθούν, όπως και στην Ρόδο, τουριστικοί κράχτες που θα κτυπούν παλαμάκια για να εξαναγκάζουν τις οκνηρές πεταλούδες να πετούν ασταμάτητα προκειμένου να προσφέρουν στα εισβάλλοντα στίφη των τουριστών το γνωστό απαράμιλλο θέαμα; (Εδώ, πρέπει να ομολογήσουμε, ότι η ιδέα αυτή είναι δική μας και ότι δεν την έχει περιλάβει ο κ. Μαριόλος στην πρότασή του.)

Όμως μερικά είδη ψαριών δεν θα ήταν άσχημο να εισαχθούν, δεδομένου ότι οι Μύλοι διαθέτουν τις κατάλληλες κολύμπες, σκέφθηκε ο κ. Μαριόλος και δεν παρέλειψε να περιλάβει την ιδέα στην ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε.

Και σκεφθείτε τα όλα αυτά βράδι. Με ή χωρίς πανσέληνο, αδιάφορο, γιατί ο κ. Μαριόλος όλα τα έχει ψάξει και μελετήσει. Αν η πρότασή του εγκριθεί, θα φωταγωγήσει το φαράγγι, ώστε να ανεβοκατεβαίνουν οι τουρίστες με κάθε άνεση και ασφάλεια τα μονοπάτια της φωταγωγημένης Mariolosland.

Αλλά ας σοβαρευτούμε. Το πρότυπο της «Disneyland» δεν είναι το καταλληλότερο για το φαράγγι το Μύλων. Ούτε υπάρχει λόγος να διορθωθεί η φύση με την εισαγωγή ειδών ξένων στο περιβάλλον του φαραγγιού. Η βλάστηση είναι από μόνη της οργιώδης και η περιοχή, ένας μικρός βοτανολογικός παράδεισος που δεν χρειάζεται καμία «αξιοποίηση» σαν αυτή που προτείνει ο κ. Μαριόλος για να αναδειχθεί. Και πρέπει να  μάθουμε επί τέλους μια βασική αρχή της οικολογίας: δεν χρειάζεται να διορθώνουμε την φύση αφαιρώντας ντόπια και προσθέτοντας ξενικά είδη σε μια περιοχή. Τα ζώα και τα φυτά δεν χωρίζονται σε ωφέλιμα (π.χ. πέρδικες) που τα εισάγουμε και επιβλαβή (ζουρίδες), που τα σκοτώνουμε με δολώματα. Τις ξέρετε δα τις ξυνίδες που φυτρώνουν στα χωράφια την άνοιξη εκτοπίζοντας κάθε άλλο αγριολούλουδο. Στα δικά μας μήκη και πλάτη τις έφερε κάποιος από την μακρινή Νότιο Αφρική για να ομορφήνει τον κήπο του στην Μάλτα το 1806 και σήμερα έχουν κατακλύσει όλη την Μεσόγειο και δεν λεν να ξεπατωθούν. Ένας άλλος ευφάνταστος επιχειρηματίας θέλησε να κάνει στην Κρήτη εκτροφείο βατράχων για να τροφοδοτεί τα εστιατόρια με εκλεκτό μεζέ. Η επιχείρηση απέτυχε και ο επιχειρηματίας πέταξε τους «βουβαλοβάτραχους» που είχε εισαγάγει από την Αμερική στην λίμνη της Αγιάς στον νομό Χανίων. Σήμερα οι σαρκοβόροι βουβαλοβάτραχοι έχουν εκτοπίσει τα κρητικά είδη στην λίμνη με άγνωστες συνέπειες για το οικοσύστημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χρυσόψαρα με τα οποία κάποιος «εμπλούτισε» την Λίμνη του Κουρνά.   

¶ρα, ας μη κάνουμε τους μικρούς θεούς που θέλουν να διορθώσουν την φύση. Το φαράγγι των Μύλων είναι ελκυστικό ως έχει. Αρκεί μόνο να μαζευτούν τα σκουπίδια και να πάψει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας στο εγκαταλειμμένο χωριό να βασανίζει (και να διώχνει) τους επισκέπτες του όμορφου φαραγγιού με τις κραυγαλέες μουσικές του προτιμήσεις.

Οι άνθρωποι χρειάζονται ησυχία και αυτήν αναζητούν στην φύση. Όχι τα σκυλάδικα που παιανίζει η ταβέρνα. Τα ζώα χρειάζονται και αυτά την ησυχία. Όχι την φωτορρύπανση που θέλει να εγκαταστήσει ο κ. Μαριόλος για να μη σκουντουφλούν οι νυχτερινοί περιπατητές στο φαράγγι.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 45 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58154981
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.