ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μια πόλη που τρώει ανθρώπους Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συγκοινωνία - Πεζοί
ΠΕΖΗ , Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2009

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακόμη μια περίπτωση πεζών που έπεσαν θύματα της καθημερινής αδιαφορίας για την ύπαρξή τους. Το πρωί της 23ης Ιανουαρίου 2009 στην οδό Λιοσίων, κοντά στην πλατεία Αττικής, μια γυναίκα 64 χρονών που συνόδευε ένα 5χρονο παιδί, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν ένα συνηθισμένο πια εμπόδιο που όλοι μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά, ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που τους έκλεινε το διάβα τους πάνω στο πεζοδρόμιο, αναγκάστηκαν να κατέβουν στο οδόστρωμα. Αποτέλεσμα: νεκροί και οι δυο.

Υπαίτιοι, όχι μόνο ο οδηγός του διερχόμενου αυτοκινήτου, αλλά ακόμα περισσότερο όσοι παρκάρουν χωρίς καμιά συλλογική συνείδηση πάνω στα πεζοδρόμια αδιαφορώντας για τους πεζούς συμπολίτες μας - και το πιο παράλογο, στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν το μέρος που θέλουν να πάνε πεζή (γιατί ποτέ κανείς δεν παρκάρει ακριβώς εκεί που θέλει να πάει) αγανακτούν με την συμπεριφορά άλλων που παρκάρισαν στα πεζοδρόμια! Και ακόμα πιο υπαίτιοι είναι όσοι (οι περισσότεροι, δυστυχώς) από τους "αρμόδιους" παράγοντες της πολιτείας αδιαφορούν για τη βελτίωση και, κυρίως, για την εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τους πεζούς και αφήνουν την καθημερινότητα να θυσιάζεται στον βωμό του αυτοκινήτου, ενισχύοντας τη διάχυτη αυτοκινητολατρεία· όσοι έχουν κλείσει τα αυτιά τους στις εκκλήσεις μας για ενημερωτικές εκστρατείες για τους οδηγούς για να καταλάβουν πως η αδιαφορία τους μπορεί να είναι θανατηφόρα, όσοι αδιαφορούν στις κλήσεις πολιτών να επέμβουν όπου υπάρχουν παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν τους πεζούς· όσοι συνέβαλαν ώστε στην τελευταία τροποποίηση του ΚΟΚ να μειωθούν τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση στα πεζοδρόμια (αρ. 32 Ν.3542/2007), και μάλιστα παρουσίασαν το νομοθέτημα αυτό ως συμβολή στην οδική ασφάλεια!.

Οι άνθρωποι με προβλήματα μετακίνησης, οι ηλικιωμένοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας όλοι τους, υποχρεώνονται να κλειδαμπαρώνονται πίσω από την πόρτα τους, μη τολμώντας να ξεμυτίσουν αντιμετωπίζοντας μιαν απειλητική γι’ αυτούς πραγματικότητα. Η διοίκηση περιορίζεται στο να διώκει τους πεζούς που πέρασαν με κίνδυνο της ζωής τους τον δρόμο, ή όσους στην απελπισία τους, όταν τα αυτοκίνητα τους έκλειναν το δρόμο, προτίμησαν να ανεβούν στο καπό για να περάσουν (ενώ στα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα δεν δίνεται ούτε καν κλήση).

Η πόλη μας, όπως όλες οι πόλεις της Ελλάδας, γέμισαν λαμαρίνες αυτοκινήτων και η καθημερινή ζωή υποβαθμίζεται καθημερινά από τις μηχανές αυτές που εφευρέθηκαν για να διευκολύνουν τη ζωή μας και τώρα μας καταδυναστεύουν. Αντί για την ενίσχυση και την προστασία της πεζή μετακίνησης και της ποδηλασίας και την στροφή προς τα μέσα συλλογικής μεταφοράς (όπως συμβαίνει σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες), σαν λύση προτείνονται και άλλοι αυτοκινητόδρομοι μέσα στην πόλη, που στην πραγματικότητα χειροτερεύουν το πρόβλημα. Ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει για νέα έργα και δρόμους πιστεύει ότι θα σωθεί, όμως διαισθάνεται ότι αυτή δεν είναι λύση. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η παραπλάνηση και να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους για να ξαναγίνουν οι ελληνικές πόλεις περιοχές που κατοικούν άνθρωποι. Και το παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο αυτοκίνητο που έσπρωξε στον τραγικό θάνατο την κυρία και το παιδάκι, είναι για όσους οδηγούν, μια ακόμα ευκαιρία για να σκεφτούν τις συνέπειες καθημερινά που έχει στους συμπολίτες τους ο τρόπος που παρκάρουν και κινούνται στην πόλη.

ΠΕΖΗ - Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών
Τ.Θ. 3188 Αθήνα 10210
http://www.pezh.gr, E-mail: pezh@pezh.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 79 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57574702
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.