ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 29 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρισμού 2008 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Παρασκευή, 23 Ιανουάριος 2009

Η ελληνική πραγματικότητα συνεχίζει την πεπατημένη πορεία της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρισμού

Τη στιγμή που σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια αδιαφορίας μπροστά στην απειλή της αποσταθεροποίησης του παγκόσμιου κλίματος, η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται στην πεπατημένη της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρισμού, τον πιο ρυπογόνο τομέα της οικονομίας μας. Αυτό προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2008 του διασυνδεδεμένου ηπειρωτικού Συστήματος Ηλεκτρισμού που δημοσιοποίησε χθες ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

Πιο συγκεκριμένα:
Η τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό σύστημα αυξήθηκε το 2008 κατά 0,6%. Αξιοσημείωτο είναι πως η μικρή αυτή αύξηση προέρχεται αποκλειστικά από την κατανάλωση Μέσης και Χαμηλής Τάσης η οποία αυξήθηκε κατά 1,2% ενώ εκείνη των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων (καταναλωτές υψηλής τάσης) μειώθηκε κατά 3,2%. Γίνεται φανερό πως επείγει η λήψη μέτρων εξοικονόμησης κυρίως στον οικιακό τομέα και σε εκείνον των υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, η παραγωγή ηλεκτρισμού στο ηπειρωτικό σύστημα συνέχισε να εξαρτάται σε συντριπτικό βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα και από τις εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστικό είναι πως η παραγωγή των λιγνιτικών σταθμών το 2008 αποτέλεσε το 58,3% της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής καλύπτοντας το 52,5% της κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, δεκάδες αιτήσεις για κατασκευή νέων μονάδων με ορυκτά καύσιμα ισχύος χιλιάδων Μεγαβάτ κατατίθενται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Εντυπωσιακή, τέλος, είναι και η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ηλεκτρισμού οι οποίες καλύπτουν πλέον το 9,9% της κατανάλωσης στο ηπειρωτικό σύστημα, έχοντας αυξηθεί κατά 28,6% σε σχέση με το 2007.
Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται πώς καλύφθηκε η τελική κατανάλωση ηλεκτρισμού ανά καύσιμο στο Ηπειρωτικό Σύστημα το 2008
 

Σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών- η παραγωγή τους αποτέλεσε μόλις το 8,0% της κατανάλωσης του ηπειρωτικού συστήματος. Οι "νέες ΑΠΕ" (αιολικά, ηλιακά, βιομάζα) συνεισέφεραν μόλις 2,8%. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για το "Ενεργειακό-Κλιματικό Πακέτο" η Ελλάδα είναι νομικά δεσμευμένη να εξασφαλίσει συνεισφορά των ΑΠΕ κατά 30-35% στην τελική κατανάλωση ηλεκτρισμού το 2020. Επομένως, ακόμα κι αν υποθέσουμε σταθεροποίηση της κατανάλωσης στα σημερινά επίπεδα, και συνεισφορά 7-8% των μεγάλων υδροηλεκτρικών, θα πρέπει σε μόλις 12 χρόνια η παραγωγή από νέες ΑΠΕ σχεδόν να δεκαπλασιαστεί (από 2,8% σε 22-28%).

Για το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS η συνέχιση της μέχρι σήμερα κατάστασης είναι απλά ανεπίτρεπτη και επείγει να ξεκινήσει και στη χώρα μας μια ουσιαστική δημόσια συζήτηση για τον επανακαθορισμό της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων του ενεργειακού μας μοντέλου.
Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής, κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, είναι ανεπίτρεπτο για παράδειγμα να εκτιμώνται σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ για το 2008 δαπάνες 285 εκ ευρώ για εισαγωγές ηλεκτρισμού και 145 εκ ευρώ για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Η ενέργεια που δεν καταναλώνουμε είναι η πιο φθηνή, καθαρή, ανεξάντλητη και εγχώρια "πηγή" ενέργειας που διαθέτουμε και όμως παραμένει αναξιοποίητη. Και για αυτό είναι σημαντικές οι ευθύνες της πολιτείας, των επιχειρήσεων αλλά και όλων των πολιτών που πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως η εποχή της άφθονης και φτηνής ενέργειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η συμμόρφωση της χώρας μας με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ αλλά και η αναγκαία στροφή της οικονομίας σε μια υπεύθυνη και βιώσιμη κατεύθυνση απαιτεί ένα ριζικό επανακαθορισμό της ενεργειακής μας πολιτικής με άξονες:
• Τη μείωση της κατανάλωσης, με έμφαση στον οικιακό και τον τριτογενή τομέα
• Την αποτελεσματική προώθηση σε μεγάλη κλίμακα των νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο τοπικό περιβάλλον και προτεραιότητα στον οικιακό τομέα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Για περισσότερες πληροφορίες:
Τάσος Κρομμύδας, υπεύθυνος Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής 6945 940916

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email:
info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 149 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57012650
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.