ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το ΠΕΛΙΤΙ στην Ιεράπετρα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Γεωργία - Κτηνοτροφία
Π.Δ. (Σ.Ε. ecocrete) , Σάββατο, 10 Ιανουάριος 2009

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ- ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΠΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ


Η πρώτη εκδήλωση αφιερωμένη στο στο θεματικό έτος «Γεωργίας- Διατροφής και ποιότητας ζωής», όπως ο ΟΗΕ έχει ορίσει το 2009, πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας (ΚΠΕ), σε συνεργασία με την εναλλακτική κοινότητα «το ΠΕΛΙΤΙ». Ήταν επίσης, η πρώτη παρουσίαση στο νομό Λασιθίου της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι και την παρακολούθησε πλήθος συμπολιτών μας από όλες τις γωνιές του Νομού Λασιθίου αλλά και από τα νότια του Νομού Ηρακλείου. Προσήλθαν, όχι μόνο καλλιεργητές, αλλά και άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν για το θέμα, από την Σητεία, την Νεάπολη, τον ¶γιο Νικόλαο, την Βιάννο, την ¶ρβη και την Ιεράπετρα.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η συλλογή, διατήρηση και ανταλλαγή σπόρων ντόπιων ποικιλιών ενώ έγινε και αναφορά στην με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φυλή του κρητικού σκύλου, του γνωστού «Κρητικού Ιχνηλάτη». Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 4/1/09, στην αίθουσα του Δήμου Ιεράπετρας «Μελίνα Μερκούρη».

Στην εκδήλωση ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Ιεράπετρας, κ. Παύλος Δασκαλάκης, παρουσίασε τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι προβλέπεται 50 ομάδες από σχολεία των νομών εμβέλειάς του ΚΠΕ Ιεράπετρας να το επισκεφτούν φέτος και να παρακολουθήσουν τα προγράμματά του, με ένα πλήθος που θα ξεπεράσει τους 1500 μαθητές, ενώ τα σεμινάρια που θα διοργανώσει, θα τα παρακολουθήσουν και θα επιμορφωθούν πάνω από 250 εκπαιδευτικοί. Εντύπωση δημιουργήθηκε στους παρευρισκόμενους, από την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει το νεοϊδρυθέν Κέντρο Περιβαλλοντικής, τόσο στη δημιουργία βοτανικού- βιολογικού κήπου στους χώρους του Κέντρου, που ήδη είναι έτοιμος και επισκέψιμος, όσο και στην αλλαγή της διατροφικής πρότασης στους μαθητές που παρακολουθούν τα προγράμματά του, αντικαθιστώντας το κλασικό σάντουιτς που προσφέρεται συνήθως, από ένα δεκατιανό 100% υγιεινό με βιολογικά προϊόντα που παράγονται κυρίως στην Ιεράπετρα και στην υπόλοιπη Κρήτη (ντομάτα, αγγούρι, αυγό, τυρί, ψωμί, μήλο, παστέλι, χυμό).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκ μέρους του ΠΕΛΙΤΙ, ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης ψυχή όλου αυτού του εγχειρήματος, που μίλησε για τους λόγους ίδρυσης, αλλά και για τη πορεία του Πελίτι μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της οργάνωσης που είναι, η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών σπόρων και φυτών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας που θα προωθήσει αυτούς τους στόχους. Τα ερωτηματικά που τέθηκαν στον κ. Σαϊνατούδη για τον τρόπο λειτουργίας του Πελίτι,για το πώς γίνεται η συλλογή και η αποθήκευση των σπόρων, με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει η ανταλλαγή καθώς και πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος, της εναλλακτικής αυτής κοινότητας. Αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν τα προϊόντα που προέρχονται από ντόπιες ποικιλίες, ενώ αποσαφήνισε ότι είναι μύθος το ότι δεν μπορούμε να έχουμε ποσότητες από εν λόγω καλλιέργειες που θα μπορούσαν και οικονομικά να στηρίξουν έναν παραγωγό.

Ο κ. Βαγγέλης Γενειατάκης, στέλεχος της Ομοσπονδίας Κυνηγών, μίλησε για τον Κρητικό Ιχνηλάτη, την σπάνια αυτή ράτσα σκύλου που ζει μόνο στο νησί μας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εξήγησε γιατί ο συγκεκριμένος σκύλος είναι μοναδικός και θα πρέπει να προστατευτεί. Εντύπωσε έκανε η αναφορά στις αναλύσεις που διεξήγαγε η Ομοσπονδία για το καθάρισμα της φυλής, από τις οποίες ανακαλύφθηκε ότι ο κρητικός Ιχνηλάτης έχει διαφορά στο DNA του σε σχέση με τον λύκο κατά 3,5%, που σημαίνει ότι είναι μια φυλή που προέρχεται από το ζώο, της τελευταίας περιόδου των παγετώνων, από όπου κατάγεται και ο λύκος. Στα πλάνα της Ομοσπονδίας είναι να γίνουν συγκρίσεις τώρα με το DNA οστών από σκυλιά που βρέθηκαν σε Μινωικούς τάφους για να διαπιστωθεί και επίσημα ότι είναι ο ίδος σκύλος που διέθεταν και οι πρόγονοί μας Μινωίτες.

Η πρόεδρος του συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Κρήτης, κ.Καλή Χριστοδουλοπούλου, έθιξε κάποια επί μέρους θέματα που αφορούν σε θέματα τεχνητής φύσεως σε σχέση με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας των λαχανικών, ενώ μικρή αναφορά έκανε και για τους βιοκαλλιεργητές, που ολοένα και αυξάνονται και που αυτή τη στιγμή αριθμούν περί τους 50, μόνο στην Ιεράπετρα, ενώ μικρή ομάδα υπάρχει στην ¶ρβη και οργανωμένη δυναμική επιχείρηση έχει αναπτυχθεί στο Τυμπάκι με θαυμαστά αποτελέσματα.

Η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγή σπόρων (ντοματάκι, πιπεριά, μπάμια, παπούλας, φάβας, καλαμποκιού, πεπονιού, ρόκας κλπ) και οι παρευρισκόμενοι, γεύτηκαν εδέσματα της περιοχής, κρασί, τυρί, προζυμένιο ψωμί, ντομάτες, όλα προερχόμενα από βιολογικές ή φυσικές παραγωγές της Ιεράπετρας.

Δόθηκε η υπόσχεση για μια νέα συνάντηση την επόμενη χρονιά, όπου όλοι να έχουν πάρει κάποια παραγωγή και κάποιους σπόρους από αυτούς που προμηθεύτηκαν από την εκδήλωση και να έχουν βρεθεί και άλλοι σπόροι της περιοχής μας.

Όποιος αναγνώστης, διαθέτει σπόρους ντόπιων ή ελληνικών ποικιλιών μπορεί να απευθύνεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας (τηλ: 28420 23103) όπου θα αναπτυχθεί μικρή τράπεζα σπόρων.

Π.Δ. (
Σ.Ε. ecocrete)

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 16 Ιανουάριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 166 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58234417
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.