ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Τετάρτη 26 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σημείο μηδέν για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Απορρίμματα διαχείριση
Αριστείδης Παπαδάκης , Σάββατο, 18 Οκτώβριος 2008


Η "μελέτη" για τις τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων που είχε υποσχεθεί ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), προκειμένου να χρησιμεύσει ως αντικειμενική πληροφόρηση στη συζήτηση για τη μέθοδο που θα επιλεχθεί, παρουσιάστηκε πρόσφατα και ήταν κυριολεκτικά απογοητευτική. Πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο μεθοδικά με προφανή σκοπό να παρουσιάσει τις τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας πιο οικονομικές και πιο ελκυστικές από ότι είναι στην πραγματικότητα. Το κείμενο αυτό εκτός των άλλων:

• Υποτιμά τη δυνατότητα της ανακύκλωσης μόλις στο 5%, ενώ ήδη ακόμα και ελληνικοί δήμοι όπως η Παιανία και η Ελευσίνα έχουν ανοδική πορεία που σήμερα τείνει να ξεπεράσει το 30%. Επίσης δεν αξιολογεί τους στόχους του 60% για την ανακύκλωση συσκευασιών και χαρτιού μέχρι το 2011 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Εκτιμά το κόστος της ανακύκλωσης στα 100-110 ευρώ ανά τόνο, χωρίς να αναφέρει πρώτον ότι αυτό το κόστος είναι ήδη ενταγμένο κατά ένα μεγάλο μέρος μέσα στην τιμή των προϊόντων και πληρώνεται από τους καταναλωτές και δεύτερον ότι από την διάθεση των προϊόντων της ανακύκλωσης προκύπτουν σημαντικά έσοδα για τους δήμους.

• Υποτιμά και δεν κοστολογεί συγκριτικά την μεγάλης σημασίας οικιακή κομποστοποίηση, η οποία όπου έχει εφαρμοστεί έχει το χαμηλότερο κόστος από κάθε άλλη μέθοδο διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων.

• Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη άλλες μικρότερης κλίμακας αλλά υψίστης σημασίας μονάδες κομποστοποίησης γεωργικών και άλλων οργανικών υπολειμμάτων που μπορούν να λειτουργήσουν με επιτυχία σε δήμους, οικισμούς, συνεταιρισμούς, ξενοδοχεία κ.ά.

• Διαχωρίζει το κόστος λειτουργίας από το κόστος εγκατάστασης των μονάδων θερμικής επεξεργασίας ώστε να εμφανίζεται ότι η καύση των απορριμμάτων έχει το χαμηλότερο κόστος, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο! Αγνοεί ότι η τιμή εισόδου (gate fee) φορτίου απορριμμάτων σε τέτοιες μονάδες ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά τόνο.

Η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη φαίνεται πως έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Από νωρίς είχαμε επισημάνει τις αδιέξοδες κατευθύνσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα, ο οποίος θεωρήσαμε πως είναι βασισμένος σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αγνοεί τη συμμετοχή των πολιτών και πάσχει από γιγαντισμό και συγκεντρωτισμό. Οι απόπειρες εφαρμογής των απωθητικών αυτών σχεδίων για κεντρική μονάδα θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων συνάντησαν γρήγορα την καθολική απόρριψη από τις τοπικές κοινωνίες.

Είναι φανερό πως από δω και πέρα, για να υπάρξει λύση, χρειάζεται αληθινή διαβούλευση, με αντικειμενική πληροφόρηση, με πραγματικές και λειτουργικές δημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες πρέπει να συμμετέχουν η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες, οι επιστημονικοί φορείς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προκειμένου να επανασχεδιαστεί η διαχείριση των απορριμμάτων από μηδενική βάση, σε νέα βιώσιμη προοπτική και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, η πολιτεία θα χρειαστεί να πείσει για τις αγαθές προθέσεις της να εφαρμοστούν μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων με ένα νέο διαχειριστικό σχέδιο το οποίο:

• Να ορίζει μια σαφή και αποτελεσματική διαδικασία για το σύντομο κλείσιμο των εκατοντάδων χωματερών που εξακολουθούν να λειτουργούν.

• Να εντάσσεται σε ένα εφικτό και ταυτόχρονα στενό χρονοδιάγραμμα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τα πρόστιμα που απειλούν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για τη μη συμμόρφωση στο κλείσιμο των χωματερών και των ΧΥΤΑ.

• Να ικανοποιεί τις θεσμοθετημένες κατευθύνσεις και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι κρίνονται γενικά θετικοί και εφικτοί.

• Να επανεκτιμήσει τις ποσότητες και τη σύσταση των απορριμμάτων στην προοπτική να εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης της παραγωγής τους και χρήσης λιγότερων και ανακυκλώσιμων υλικών από τη βιομηχανία συσκευασίας και να μη θεωρεί ότι οι ποσότητες των απορριμμάτων θα βαίνουν αυξανόμενες.

• Να επανεκτιμήσει και να εμπιστευτεί περισσότερο τη ωριμότητα των πολιτών να συμμετέχουν ενεργά στην μείωση των απορριμμάτων, στο διαχωρισμό στην πηγή και στην οικιακή κομποστοποίηση και να μη θεωρεί δεδομένο ότι οι πολίτες δεν θα ανταποκριθούν σε ικανοποιητικό βαθμό.

• Να δώσει κίνητρα και να προβλέψει την εγκατάσταση μικρών περιφερειακών μονάδων κομποστοποίησης και ανακύκλωσης υλικών όπως τα υπολείμματα κατεδαφίσεων κ.ά. σε επίπεδο δήμων, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων.

• Να βελτιώσει και να επεκτείνει δραστικά την εφαρμογή της ανακύκλωσης μεγαλύτερου τμήματος των απορριμμάτων και πέραν των συσκευασιών.

• Να απορρίπτει κάθε ιδέα για κεντρικού τύπου μονάδα θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων που είναι πανάκριβη και εξαιρετικά αρνητική για το φυσικό περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την υγεία, τόσο λόγω της τεχνολογίας της, όποια και αν επιλεχθεί, όσο και εξαιτίας του μεγέθους της. Χαρακτηριστικά που όπως αποδεικνύεται περιορίζουν δραματικά την πιθανότητα να χωροθετηθεί κάπου.

Αν εφαρμοστούν με γενναιότητα οι παραπάνω κατευθύνσεις σε ένα καινούργιο και σύγχρονο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μας, θα έχουμε πολλές ελπίδες να ξεπεράσουμε σύντομα το αδιέξοδο και θα θέσουμε ισχυρές προοπτικές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αποβλήτων αποτελεσματικά.


Αριστείδης Παπαδάκης
Αντιπρόεδρος ΔΣ της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου


Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 93 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41627517
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.