ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 19 Σεπ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παρέμβαση Παπαδημούλη για τη συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με το Κιότο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ , Τετάρτη, 15 Οκτώβριος 2008


Ερώτηση για τη νέα «κίτρινη κάρτα», που έδειξε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα η Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, κατέθεσε στις 10.10.2008 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

• Στην Κομισιόν, με νέα παρέμβαση Παπαδημούλη, η συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με το Κιότο

• Δ. Παπαδημούλης: "Η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια του ΥΠΕΧΩΔΕ εκθέτει τη χώρα"

Ερώτηση για τη νέα «κίτρινη κάρτα», που έδειξε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα η Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, κατέθεσε στις 10.10.2008 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, πέρα από την πρόσφατη απόφαση της σχετικής Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ, αναφέρεται και σε προηγούμενες σχετικές απαντήσεις του Επιτρόπου κ. Δήμα, οι οποίες και επισυνάπτονται. Σε αυτές ο Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνει ότι η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας ενώ υπογράμμιζε τον κίνδυνο για όλο το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρ. Ένωσης από την στάση της Ελλάδας. Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά την Επιτροπή για τις επόμενες ενέργειές της και για το στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει που έχει κινήσει εναντίον της Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με πρόσφατη απόφασή τους στις 07.10.2008 τα μέλη της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο του Κιότο (UNFCCC) έκριναν για ακόμη μια φορά ανεπαρκές το εθνικό σχέδιο εμπορίας ρύπων, που παρουσίασε η Ελλάδα, με συνέπεια να συνεχίζεται ο αποκλεισμός της χώρας από τους μηχανισμούς της Συνθήκης.

Ήδη η Επιτροπή απαντώντας σε προηγούμενες σχετικές ερωτήσεις μου (Η-0354/08, Ε-0200/08) ανέφερε ότι: «η συνεχής μη συμμόρφωση εκ μέρους της Ελλάδας ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την συμμόρφωση της Κοινότητας …», «επειδή η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει.»

Δεδομένου ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται για δεύτερη φορά ανακόλουθη προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο ερωτάται η Επιτροπή, θεωρεί ότι η στάση της Ελλάδας έχει θέσει πλέον σε κίνδυνο την συμμόρφωση όλης της Ευρ. Κοινότητας; Ποιες επόμενες ενέργειές της; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία επί παραβάσει που έχει κινήσει εναντίον της Ελλάδας;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα συνεχίζει να διασύρεται διεθνώς για τις απογοητευτικές της επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τη συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο του Κιότο έδειξε κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, λίγες μέρες αφότου τα διεθνή μέσα βούιξαν για τη «βρώμικη συμμαχία» Ελλάδας -Πολωνίας, που στόχο είχε να ανακόψει το σχέδιο της Κομισιόν για τις κλιματικές αλλαγές.

Η συνεχιζόμενη ανεπάρκειά των ελληνικών αρχών και ειδικά του ΥΠΕΧΩΔΕ να εγκαταστήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα για τη μέτρηση των αερίων θερμοκηπίου εκθέτει τη χώρα. H κυβέρνηση της NΔ και προσωπικά ο Υπουργός ΠΕXΩΔΕ κ. Σουφλιάς έχουν βαριά ευθύνη. Αντί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως παρωνυχίδα και να καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας, ακόμη και εναντίον του Έλληνα Επιτρόπου κ. Δήμα, θα ήταν προτιμότερο να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να τερματιστεί αυτό το επικίνδυνο έλλειμμα και ο σχετικός διασυρμός.»

10.10.08
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

*Οι δύο προηγούμενες απαντήσεις του κ. Δήμα, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο στην ιστοσελίδα www.syn-europe.gr


Επόμενο δελτίο τύπου την ίδια μέρα:


• Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Αλιβέρι μετά από παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη

• Έρχεται νέα ευρωκαταδίκη για τη μη εφαρμογή της οδηγίας για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (IPPC)

• Επίτροπος Δήμας: "Χωρίς τη δέουσα άδεια IPPC" η μονάδα της "ΑΓΕΤ Ηρακλής" στο Αλιβέρι

• Δ. Παπαδημούλης: "Μαζί με την κοινωνία των πολιτών για να δοθεί τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση"

Για πρώτη φορά ασχολείται με το πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην περιοχή του Αλιβερίου της Εύβοιας η Κομισιόν, μετά από σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή δέσμη σχετικών ερωτήσεων του Δ. Παπαδημούλη, ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Επίτροπος κ. Στ. Δήμας αναφέρει ότι "μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ στη περιοχή του Αλιβερίου" και επισημαίνει πως "κάθε λεπτομερής πληροφορία σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος στο Αλιβέρι, που ενδεχομένως έχει στη διάθεσή του το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, είναι ευπρόσδεκτη από την Επιτροπή, καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα να διερευνήσει διεξοδικότερα το ζήτημα αυτό."

Με την ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής εστίαζε στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ και της τσιμεντοβιομηχανίας "ΑΓΕΤ Ηρακλής", καθώς και της εκεί καύσης σκουπιδιών και της σχεδιαζόμενης μονάδας αφαλάτωσης.

Ο κ. Δήμας αναφέρει στην απάντησή του ότι "η Επιτροπή γνωρίζει ότι στην εν λόγω περιοχή λειτουργούν οι μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης «Αλιβέρι III και IV», που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2001/80/ΕΚ για τον περιορισμό των εκπομπών στην ατμόσφαιρα ορισμένων ρύπων από μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης , καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ II». Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2008/1/EΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης  (οδηγία ΟΠΕΡ/IPPC). Η οδηγία IPPC απαιτεί να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της βάσει αδειών, οι οποίες περιλαμβάνουν οριακές τιμές εκπομπών βασιζόμενες στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (BΔT)."

Υπογραμμίζει επιπλέον ότι "Τα κράτη μέλη είναι εκείνα που έχουν την ευθύνη να εξασφαλίζουν ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούν έτσι ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις της οδηγίας ΟΠΕΡ και να τηρούνται οι όροι των αδειών. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή διατάξεων για την παρακολούθηση των εκπομπών και την υποβολή σχετικών εκθέσεων. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, δηλ. εκείνες που λειτουργούσαν ήδη πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1999, όπως οι υπόψη εγκαταστάσεις, έπρεπε να έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της οδηγίας ΟΠΕΡ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007 το αργότερο. Τον Νοέμβριο του 2007, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να της υποβάλουν στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της οδηγίας και τον αριθμό των νέων, επανεξετασμένων ή αναπροσαρμοσμένων αδειών που εκδόθηκαν. Επειδή η Ελλάδα δεν εξέδωσε νέες η αναπροσαρμοσμένες άδειες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της 30ής Οκτωβρίου 2007 που ορίζει η οδηγία, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία για παράβαση και, στις 6 Μαΐου 2008, απηύθυνε στις ελληνικές αρχές επίσημη προειδοποιητική επιστολή (πρώτη γραπτή προειδοποίηση) . Η Επιτροπή αξιολογεί τώρα την απάντηση και, αν το κρίνει σκόπιμο, θα συνεχίσει τη διαδικασία για παράβαση."

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μονάδα της "ΑΓΕΤ Ηρακλής", όπου επιπλέον γίνεται και αποτέφρωση σκουπιδιών, ο κ. Δήμας τονίζει ότι "η προαναφερόμενη εγκατάσταση εξακολουθεί να λειτουργεί δίχως τη δέουσα άδεια IPPC. Ως εκ τούτου η Επιτροπή θα εξετάσει τα ληφθέντα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών IPPC και αποτέφρωσης των αποβλήτων στην ως άνω μονάδα και εν ανάγκη θα συνεχίσει τη διαδικασία που έχει κινήσει για την αντιμετώπιση της παράβασης."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Μαζί με τους τοπικούς φορείς, οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών, θα επιμείνουμε για να δοθεί τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Θα προσκομίσουμε στην Επιτροπή όποια στοιχεία απαιτηθούν. Υπό την πίεση της κοινωνίας περιμένουμε την, έστω και καθυστερημένη, την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων αρχών, τόσο των κυβερνητικών όσο και των τοπικών."

10.10.2008
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

*Οι δύο απαντήσεις του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Δήμα, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο στην ιστοσελίδα www.syn-europe.gr


Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 18 Οκτώβριος 2008 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 231 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 45090466
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.