ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 24 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αναθεώρηση της οδηγίας για το σύστημα εμπορίας ρύπων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Ευαγγελία Τζαμπάζη , Πέμπτη, 09 Οκτώβριος 2008

Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή "Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων" η Έκθεση για την Αναθεώρηση της Οδηγίας σχετικά με το μέλλον του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ

Δηλώσεις από την Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ε. Τζαμπάζη

Η Επιτροπή "Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Έκθεση σχετικά με την Αναθεώρηση της Οδηγίας 2003/78 για τη βελτίωση και διεύρυνση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) που έχει ως στόχο να εξισορροπήσει την ανάγκη για οικονομική αποδοτικότητα και δίκαιο επιμερισμό μεταξύ κλάδων και κρατών-μελών, να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια για τη βιομηχανία και να καθορίσει μια προβλέψιμη τάση της μείωσης των εκπομπών την οποία υποχρεούνται να επιτύχουν οι κλάδοι που καλύπτονται από το ΣΕΔΕ.
 
Η σοσιαλιστική ομάδα υποστήριξε την αρχιτεκτονική του συστήματος κατανομής δικαιωμάτων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας παράλληλα την επίσπευση των διαδικασιών για τον προσδιορισμό των ενεργοβόρων κλάδων ή των επί μέρους κλάδων που είναι πιθανό να εκτεθούν σε κίνδυνο διαρροής άνθρακα, ώστε να ενισχυθεί το κλίμα σαφήνειας και ασφάλειας. Ως προς το μηχανισμό του πλειστηριασμού, υποστηρίχθηκε ότι αποτελεί το καλύτερο μέσο για να εξασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό, διαφανές και απλό σύστημα, παρέχει το σημαντικότερο κίνητρο για επενδύσεις σε μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και ανταποκρίνεται καλύτερα στην αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει".

Για την περίπτωση που δεν υπάρξει μέχρι τον Ιούνιο του 2010 διεθνής συμφωνία και με στόχο να προστατευθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία και να μετριαστεί ο κίνδυνος "διαρροής άνθρακα", ύστερα από πρόταση των Σοσιαλιστών, εγκρίθηκε η εισαγωγή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να αντισταθμιστεί η χρήση δικαιωμάτων εκπομπών από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στη μέθοδο κατανομής των δωρεάν δικαιωμάτων, υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος πρόταση της κ. Τζαμπάζη, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σταδιακή βελτίωση της αποδοτικότητας εξαιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης στο πέρας του χρόνου, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην ανάγκη για τεχνολογική βελτίωση. Για τη λειτουργία του "Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης", σύμφωνα με τροπολογίες που υπέβαλε η Ευρωβουλευτής, ορίστηκε ότι μόνο υψηλής ποιότητας πιστωτικά όρια από έργα σε τρίτες χώρες οι οποίες θα έχουν επικυρώσει μια μελλοντική διεθνή συμφωνία για τη μετά Κιότο περίοδο, θα λαμβάνονται υπόψη κατά την αντιστάθμιση των εγχώριων εκπομπών των κρατών μελών.

Σχετικά με τη χρήση των εσόδων από τον πλειστηριασμό άνθρακα, η Σοσιαλιστική Ομάδα υποστήριξε και πέτυχε τη χρήση των εν λόγω εσόδων –που αναμένεται να φθάσουν στα 30-50 δισ Ευρώ-, για την εφαρμογή προκαθορισμένων μέτρων που έχουν σκοπό να μειώσουν τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της λεγόμενης "ενεργειακής φτώχειας". Υπογραμμίζεται ότι έσοδα από τους πλειστηριασμούς θα κατευθύνονται σύμφωνα με προτάσεις της κ. Τζαμπάζη μόνο για υποδομές και έργα που διασφαλίζουν την περιβαλλοντικά ασφαλή χρήση των εφαρμογών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η κ. Τζαμπάζη δήλωσε: "Πετύχαμε να θέσουμε στόχους που εξισορροπούν την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, της αγοράς εργασίας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αποτελεί σημαντική επιτυχία το γεγονός ότι καταφέραμε τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς να κατευθύνονται για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και για τον περιορισμό της ενεργειακής φτώχειας. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής, από την άλλη η μεγάλη ζήτηση, η άνοδος των τιμών και η απειλή της εξάντλησης των ορυκτών καυσίμων, αναδεικνύουν την ενέργεια ως ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα κάθε Ευρωπαίο πολίτη, η προστασία και η στήριξη των ευάλωτων πολιτών μέσω των εσόδων από τους πλειστηριασμούς, είναι ένα βήμα το οποίο πρέπει να κάνουν τα κράτη-μέλη.
Στόχος είναι το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων να αποτελέσει για την Ελλάδα ένα καθοριστικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λειτουργικό μέσο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, κατανέμοντας σωστά τα δικαιώματα και δίνοντας κίνητρα στις "καθαρές" βιομηχανίες. Ένα ισχυρό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών με διαφανείς διαδικασίες, αποτελεί τη σωστή κατεύθυνση που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα μας".

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ευαγγελίας Τζαμπάζη
Βουλευτού ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Δ. Χρυσουλίδη 15, 55131 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 421100-Φαξ: 2310 421101

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 363 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41600278
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.