ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 19 Σεπ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μπλόφα της Πολωνίας ή απογοητευτική κίνηση της Ελλάδας; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
WWF Ελλάς , Τρίτη, 07 Οκτώβριος 2008

Ξεκάθαρη τοποθέτηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με τον Πολωνό ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα, ζητά με επιστολή της προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολωνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, η Ελλάδα φέρεται να στηρίζει τις προσπάθειες της Πολωνίας για την καθυστέρηση υλοποίησης του πακέτου μέτρων της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν τον Μάρτιο του 2007 για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, ενώ εάν επιτευχθεί παγκόσμια κοινή συμφωνία, ο στόχος μείωσης των ρύπων θα ανέλθει σε 30%. Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τον βαθμό φιλοδοξίας αυτών των μέτρων και τους τρόπους που θα επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών.

"Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ θα κρίνει αν η Ευρώπη επιθυμεί να πρωτοστατήσει στις παγκόσμιες προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής ή απλά ενδιαφέρεται για την προφύλαξη των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και του σημερινού ενεργειακά σπάταλου μοντέλου ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τις ευκαιρίες που αναμφισβήτητα δημιουργούνται από την έγκαιρη μείωση των εκπομπών", αναφέρει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η Πολωνία τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά των προτεινόμενων μέτρων μείωσης των εκπομπών και υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος προστασίας των ρυπογόνων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, η Πολωνία επιθυμεί να μην υποχρεώνονται οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής να "αποζημιώνουν" για τους ρύπους που εκπέμπουν. Με αυτόν τον περιβαλλοντικά απαράδεκτο στόχο, η Πολωνία συγκροτεί "συμμαχία" με άλλες χώρες, πρόθυμες να συμπράξουν στην αποτροπή εφαρμογής των μέτρων μείωσης εκπομπών στις βιομηχανίες ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, έχει υπογράψει μαζί με τέσσερα ακόμα νέα κράτη μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία) σχετική διακήρυξη.

Δυστυχώς, για αυτό το σκανδαλώδες ζήτημα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει προβεί σε ξεκάθαρη δημόσια διάψευση και στο απαραίτητο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση της Πολωνίας. "Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε την επίσημη και δημόσια τοποθέτηση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στην κρίσιμη αυτή φάση, το ζητούμενο είναι η θετική συμμετοχή της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις και όχι η σύνδεση της με προσπάθειες υπονόμευσης της πρωτοβουλίας της ΕΕ", σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας.

Το WWF Ελλάς απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ζητώντας ενημέρωση για το ζήτημα που προέκυψε, καθώς και για την γενικότερη στάση της κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Επισυνάπτεται η επιστολή.

Περισσότερες πληροφορίες
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς,d.karavellas@wwf.gr
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών WWF Ελλάς,
a.plitharas@wwf.gr 

Σημείωση προς συντάκτες:
Το τελευταίο διάστημα συζητείται σε επίπεδο ΕΕ το "ενεργειακό και κλιματικό πακέτο", μια σειρά μέτρων για περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρώπης. Μέσα από το ενεργειακό και κλιματικό πακέτο, η ΕΕ έχει μια μοναδική δυνατότητα να προχωρήσει πέρα από τις ρητορικές προτάσεις και να αποδείξει τον ηγετικό της ρόλο. Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα πρέπει άμεσα να θεσπιστεί η μείωση των εκπομπών κατά 30% έως το 2020, αντί για 20% που προβλέπεται σήμερα. Κινήσεις, όμως, σαν αυτές τις Πολωνίας αποδυναμώνουν και άλλο το ήδη αδύναμο ενεργειακό και κλιματικό πακέτο μέτρων, προς όφελος του λιθάνθρακα και εις βάρος των ανανεώσιμων πηγών, της εξοικονόμησης ενέργειας και της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο για τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στην κλιματική αλλαγή, το 90% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ανθρωπότητα, ενώ το 85% Ελλήνων πιστεύει ότι η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για την καταπολέμησή της.
Μελέτη του WWF έδειξε ότι η ενδυνάμωση του στόχου μείωσης των εκπομπών έως το 2020 από 20% σε 30%, θα επιφέρει σημαντικά κέρδη στον τομέα της υγείας της ΕΕ που μπορεί να φτάσουν τα 76 δις € ετησίως. Αυτή η δυνατότητα θα χαθεί αν δεν υποχρεωθούν οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής να "αποζημιώνουν" για το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν.
Δείτε τις θέσεις της οργάνωσης για το ενεργειακό και κλιματικό πακέτο μέτρων της ΕΕ:
http://climate.wwf.gr
Δείτε τη διακήρυξη που έχουν υπογράψει πέντε χώρες της ΕΕ, υπέρ της αποδυνάμωσης των στόχων για την κλιματική αλλαγή:
http://www.mfa.gov.hu/kum/en/bal/european_union/Latest+news/IG_Warsaw_080926.htm?/kum2005/Templates/HirSablon.aspx?NRMODE=Published&NRORIGINALURL=%2Fkum%2Fen%2Fbal%2Feuropean_union%2FLatest%2Bnews%2FIG_Warsaw_080926.htm&NRNODEGUID={4E2E91F5-F6E2-4D11-AC27-6428A25D8F0}&NRCACHEHINT=NoModifyGuest&printable=true 

Δείτε την ανακοίνωση του Πολωνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος: http://www.mos.gov.pl/2aktualnosci/informacje_rp/2008.10.03.shtml

WWF Ελλάς

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 218 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 45091760
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.