ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 25 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ποιο είναι το μέλλον της γεωργίας; Ηράκλειο, Σάββατο 5 Ιουλίου 2008 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Γεωργία - Κτηνοτροφία
Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης , Δευτέρα, 30 Ιούνιος 2008


Ποιο είναι το μέλλον της γεωργίας;

Εκδήλωση, Σάββατο 5 Ιουλίου, ώρα 11 το πρωί, Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο
 

Τι θ' αλλάξει στη γεωργία στα επόμενα δέκα-είκοσι χρόνια εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης της αγοράς; Η βιολογική γεωργία μπορεί να είναι αξιόπιστη απάντηση στην διατροφική κρίση και στην απαξίωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων; Γιατί δεν θέλουμε τα φυτοφάρμακα; Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε; Όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της γεωργίας και της διατροφής στον τόπο μας θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με τη βοήθεια των εισηγητών μας και της συζήτησης που θα ακολουθήσει στην εκδήλωση που οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης το Σάββατο 5 Ιουλίου στην αίθουσα "Ανδρόγεω" στο Ηράκλειο.
 
Καλεσμένοι να παραστούν στην εκδήλωση είναι τα μέλη των συνεταιριστικών οργανώσεων του νησιού και γενικά οι παραγωγοί και οι καταναλωτές που προβληματίζονται και αναζητούν απαντήσεις στα σοβαρά αυτά ζητήματα.
 
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11:00 το πρωί με καλωσόρισμα, καφέ και με έκθεση που θα λειτουργεί στην είσοδο της αίθουσας. Οι ομιλητές θα είναι:
 
11:30 - 12:00: Ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, γεωπόνος ερευνητής, διευθυντής του Ιστιτούτου Υποτροπικών Φυτών & Ελιάς Χανίων με θέμα: "Γεωργία και κλιματική αλλαγή".
 
12:00 - 12:30: Ο κ. Μιχάλης Κουλουρούδης, ιδρυτικό μέλος και εκδότης του περιοδικού της ΔΗΩ με θέμα "Παγκοσμιοποίηση και κλιματική αλλαγή, νέες προκλήσεις για την γεωργία".
 
12:30 - 13:00: Ο κ. Δημήτρης Χρυσαφίδης, Δρ. Χημείας Τροφίμων με θέμα "Γιατί δεν θέλουμε τα φυτοφάρμακα. Ασφάλεια τροφίμων και προβλήματα ενημέρωσης στην Ελλάδα".
 
Θα ακολουθήσει, γόνιμη ελπίζουμε, συζήτηση.
 
Γιατί κάνουμε αυτή την εκδήλωση;

Οι αγρότες οδηγήθηκαν να ακολουθήσουν ένα καταστροφικό για το περιβάλλον και την υγεία μοντέλο, έχασαν την ανεξαρτησία τους και υποβάθμισαν το περιβάλλον από το οποίο εξαρτώνται. Μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων τους είναι υποθηκευμένο λόγω των δανείων ενώ οι αποδόσεις των καλλιεργειών πλήττονται από την υποβάθμιση των εδαφών και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Θεωρούμε ότι οι αλλαγές στο μοντέλο γεωργίας που διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα για τους γεωργούς με ταυτόχρονη προστασία του καταναλωτή, του περιβάλλοντος και της υγείας των παραγωγών είναι εφικτές και δεν συνδέονται κατ' ανάγκη με υπερβολικά ακριβά προϊόντα, εφόσον υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της ποιοτικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της βιολογικής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η ενθάρρυνση της ποιοτικής και οικολογικής παραγωγής, η δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγών-καταναλωτών και άλλων εναλλακτικών δικτύων με σκοπό τη μείωση της απόστασης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, η αυτάρκεια της παραγωγής σε τοπικό επίπεδο, η κάλυψη ενεργειακών αναγκών με αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων είναι παράγοντες που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κλίματος αξιοπιστίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ώστε να απολαμβάνουν οι παραγωγοί ένα αξιοπρεπές εισόδημα αλλά και να μην αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αδικαιολόγητα ακριβές τιμές.

Η στροφή στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένα αγρο-περιβαλλοντικά σχέδια για τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και η προτεραιότητα στα συμφέροντα των μικρών αγροτών είναι πολύ σοβαρές προτάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων του εδάφους και του νερού, την προστασία του καταναλωτή και την αναζωογόνηση της ζωής της υπαίθρου.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η προστασία του παγκόσμιου κλίματος και η προσαρμογή των γεωργικών καλλιεργειών στα νέα κλιματικά δεδομένα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής, μια και οι μεγάλης έκτασης καταστροφές λόγω της ανατροπής του κλίματος οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων, όπως συνέβη για παράδειγμα εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών στην παραγωγή δημητριακών στην Αυστραλία.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης
 

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 87 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41622416
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.