ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Πρωτοβ. Χανίων Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΕΝΤΡΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Φύση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ , Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2008

Εχουμε καταγγείλει πολλές φορές ένα από τα πιο θλιβερά φαινόμενα της Ελλάδας – την αδιαφορία για το πράσινο, είτε αυτό αντιπροσωπεύεται από την άγρια, αυτοφυή βλάστηση, είτε από τις δεντροστοιχίες και τα μεμονωμένα δέντρα που φυτεύονται κυρίως για λόγους καλλωπισμού στις πόλεις και τους επαρχιακούς δρόμους. Αδιαφορία που εκφράζεται με τις πάμπολλες περιπτώσεις κακοποίησης ή και ολοκληρωτικής καταστροφής δέντρων, από οποιονδήποτε θεωρεί πως "τον ενοχλούν". Μερικές φορές υπάρχει και οικονομικό όφελος από την καταστροφή (ξυλεία).

Τονίζουμε επιγραμματικά, για άλλη μία φορά, το ρόλο των φυτών: Ρύθμιση του μικροκλίματος (Πολύ σημαντικός ο δροσισμός το καλοκαίρι, σήμερα που το κλίμα γίνεται θερμότερο). Απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακος. Παροχή οξυγόνου. Κατακράτηση αερίων ρύπων. Μείωση της ηχορύπανσης.

Επίσης, διευκόλυνση φωλιάσματος και διαβίωσης γενικά πολλών πουλιών και άλλων ζώων. Οι λειτουργίες αυτές είναι πιά ζητήματα όχι απλά ποιότητας ζωής, αλλά κυριολεκτικά επιβίωσης. Ας βάλουμε καλά στο μυαλό μας πως και ένα μόνο δέντρο είναι κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων η προστασία του.

Το επίπεδο πολιτισμού μιάς κοινωνίας φαίνεται από το πόσο υιοθετεί την παραπάνω άποψη. Όμως, πέρα από τα θέματα ποιότητας της δικής μας ζωής, που πρέπει να προσπαθούμε να τη βελτιώνουμε προς το δικό μας συμφέρον, είναι και εξαιρετικά μειωτική για τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας η γνώμη που σχηματίζουν οι χιλιάδες επισκέπτες βλέποντας φαινόμενα όπως το κόψιμο δέντρων για ασήμαντους λόγους (ή τα σκουπίδια τα πεταμένα στους αρχαιολογικούς χώρους ή αλλού, ή τα σκοτωμένα ζώα στους δρόμους... -βλέπε αναφορές των ξεναγών και άλλων εργαζομένων στον τουρισμό). Και σε μια χώρα της οποίας η οικονομία βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στον τουρισμό, αυτή τη γνώμη δεν θα έπρεπε να την περιφρονούμε...

Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πάψει να υπάρχει μόνο όταν συνολικά η κοινωνία εκφραστεί καταδικαστικά, μειώνοντας έτσι δραστικά τα περιθώρια ανοχής και ασυλίας για όσους καταστρέφουν το πράσινο. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση (που συχνά έχει μερίδιο ευθύνης για το συγκεκριμένο πρόβλημα) και ο κάθε ευαισθητοποίημενος πολίτης. Για το σκοπό αυτό κάνουμε και εμείς σειρά δημοσιευμάτων στον τύπο, ξεκινώντας από μία πρόσφατη καταγγελία, που αφορά την περιοχή της Παλιόχωρας, όπου πρόσφατα έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά βανδαλισμών σε περιουσίες και καταστροφής πρασίνου.

Μια πρόσφατη καταστροφή
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, πριν ακόμα στεγνώσει η μελάνη των δημοσιευμάτων για το περιβάλλον με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, "άγνωστοι" επέπεσαν τα άγρια μεσάνυχτα και "κατασφαγίασαν" δύο υπεραιωνόβια κυπαρίσσια δίπλα στην κωμόπολη και πάνω στο δρόμο που συνδέει την Παλαιόχωρα με τους Ανύδρους. Και να φανταστεί κανείς πως ο ιδιοκτήτης τους, διευκολύνοντας τη διεύρυνση του πολυσύχναστου αυτού δρόμου, τα εξαίρεσε από την περίφραξη παραχωρώντας δωρεάν αρκετή έκταση, ώστε να αποτελέσουν στοιχείο δενδροστοιχίας και θέτοντας απαράβατο όρο να μην κατακοπούν. Φαίνεται πως στην Ελλάδα οποιοδήποτε αγαθό γίνεται δημόσιο, θεωρείται πρόσφορο για ιδιοποίηση ή για καταστροφή...

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια που προκάλεσε τα περιβαλλοντικά αισθήματα κάθε περαστικού Έλληνα ή αλλοδαπού. Φοβόμαστε πως και τα υπόλοιπα ιστορικά κυπαρίσσια στον ίδιο δρόμο θα έχουν ανάλογη τύχη. Γι' αυτό καλούμε τη δημοτική αρχή και κάθε άλλο αρμόδιο να κινητοποιηθεί και να αποκαλύψει και να παραδώσει τους υπεύθυνους στα χέρια της δικαιοσύνης.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100
ΤΗΛ.- FAX.: 2821020075
E-mail:
ecohania@otenet.gr, web site: www. ecocrete.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 45 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58155099
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.