Δίκτυο «Τα ωραιότερα χωριά της Κρήτης» |
|
|
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. -
Τουρισμός - αγροτουρισμός
|
Επιτροπή για την δημιουργία του Δικτύου «Τα ωραιότερα
,
Δευτέρα, 02 Ιούνιος 2008
|
«ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ TΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, την Παρασκευή 30/05/08, είκοσι πέντε Δήμοι της Κρήτης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να υπογραμμίσουν την θέλησή τους και να απαντήσουν σχεδιασμένα, επιστημονικά και προγραμματισμένα στη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση αξιόλογων οικισμών τους μέσα από τη δημιουργία ενός Συνδέσμου με την επωνυμία «Τα ωραιότερα χωριά της Κρήτης».
Οι διαδικασίες, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιλογής που πρέπει να πληρούνται προκειμένου ένας οικισμός να μπορεί να ενταχθεί, θα διερευνηθούν από μια «ειδική επιτροπή» που συνέστησαν οι συμμετέχοντες δήμοι, λαμβάνοντας υπόψιν αντίστοιχες προσπάθειες άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών. Βασικά σημεία και ουσιαστικές παράμετροι προώθησης αυτής της κίνησης αποτέλεσε η θέληση των Τοπικών Αρχών που συμμετέχουν σ αυτήν, να αναλάβουν την πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη μιας σημαντικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) που διαθέτουν πολλοί μικροί οικισμοί, μια κληρονομιά που σταδιακά χάνεται και μαζί της η πολιτιστική ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών.
Παράλληλα στοχεύουν στην διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών ποιότητας ζωής και απασχόλησης για τους κατοίκους των οικισμών αυτών αλλά και των ενδιαφερομένων επισκεπτών μέσα από την ανάπτυξη πολιτικών προσέλκυσής τους.
Τέλος επιδιώκεται να καταστούν τα χωριά αυτά, σημεία αναπτυξιακού σχεδιασμού και διαμόρφωσης ενός άλλου «τουριστικού μοντέλου» με ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό του τοπικού πολιτισμού, της φύσης και ό,τι αυτά μέχρι σήμερα μας κληροδότησαν σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες των ανθρώπων του κάθε τόπου.
Οι 25 Δήμοι που συμμετέχουν στην προαναφερόμενη προσπάθεια είναι:
Αγ. Νικολάου, Οροπεδίου Λασιθίου, Ρούβα, Επισκοπής, Τεμένους, Γουβών, Χερσονήσου, Ν. Καζαντζάκη, Ζαρού, Παλλιανής, Καστελίου, Αγ. Βαρβάρας, Βιάννου, Τυλίσου, Ιεράπετρας, Ιτάνου, Βάμου, Ρεθύμνης, Κουρητών, Συβρίτου, Αρχανών, Κρυονερίδας, Αρκαδίου, Ανωγείων.
Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν οι δήμαρχοι: Ροδιτάκης Χάρης, Δήμαρχος Επισκοπής Ν. Ηρακλείου Δανέλλης Σπύρος, Δήμαρχος Χερσονήσου Ν. Ηρακλείου Φραγκουλάκης Δημήτρης, Δήμαρχος Αρχανών Ν. Ηρακλείου Κεφαλογιάννης Σωκράτης, Δήμαρχος Ανωγείων Ν. Ρεθύμνου Μαρκάκης Γρηγόρης, Δήμαρχος Κρυονερίδας Ν. Χανίων Μαρκόπουλος Μανώλης Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου
Πριν από την συνάντηση στάλθηκε στους Δημάρχους η παρακάτω πρόσκληση η οποία περιέχει σημαντικές πληροφορίες για την πρωτοβουλία αυτή:
ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ "Οι Πιο Ωραίοι Οικισμοί της Κρήτης"
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Αξιολόγηση δημιουργίας και συμμετοχής σε Δίκτυο Προστασίας - Ανάδειξης - Αξιοποίησης Παραδοσιακών Οικισμών Κρήτης"
Αγαπητέ Δήμαρχε,
Στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφονται οι λόγοι, το περιεχόμενο και οι αναγκαίες πληροφορίες για την κατανόηση των στόχων της προτεινόμενης συνάντησης για την δημιουργία του Δικτύου "Οι πιο ωραίοι οικισμοί της Κρήτης"
Οι λόγοι
Είναι γνωστό σε όλους τους αιρετούς (έχοντες μικρή ή μεγάλη εμπειρία) ότι οι σημερινές συνθήκες λειτουργίας καθώς και οι προϋποθέσεις(οικονομικές, νομοθετικές, αναπτυξιακές κ.λπ.) κάθε άλλο παρά ελκυστικό τοπίο εξασφαλίζουν προκειμένου να επιλυθούν ή να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα βασικά θέματα ή προβλήματα.
Η συμπλήρωση αυτού (του μη ελκυστικού τοπίου) με τις δυσλειτουργίες της κρατικής διοίκησης καθώς και οι μη εποικοδομητικές νοοτροπίες που χαρακτηρίζουν πολλές φορές τις τοπικές κοινωνίες και εμάς τους εκλεγμένους, μεγεθύνουν τις δυσκολίες άσκησης του ρόλου μας δημιουργώντας μας συχνά απογοήτευση και αναζήτηση εύκολων, εφήμερων κα επιφανειακών λύσεων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δυσκολευόμαστε να ξεκινήσουμε σχεδιασμούς με μακροπρόθεσμη εμβέλεια, αποστρεφόμαστε τις συνεργασίες και τη συλλογικότητα.
Στο τέλος καταλήγουμε να υιοθετούμε στάσεις και συμπεριφορές που ανατροφοδοτούν ένα μοντέλο λειτουργίας που στην πλειοψηφία μας κανείς δεν το επιθυμεί. Θεωρώντας ότι εκτός από δρόμους, αναπλάσεις και δίκτυα οφείλουμε να αφήσουμε στις επόμενες διοικήσεις, μεθοδολογίες δουλειάς και σχεδιασμού, μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας, εργαλεία ελέγχου και αυτοελέγχου, θα πρέπει να προτείνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των προαναφερόμενων.
Θα πρέπει ως εκ τούτου να δοκιμάζουμε το νέο, να αναζητούμε και να απαντούμε στις προκλήσεις, στις καινοτομίες, στα " δύσκολα " καθώς και σε αυτά που κατΆ αρχή φαίνονται "ανέφικτα".
Μια τέτοια "δύσκολη" και "ανέφικτη" πρόταση θα συζητηθεί στην συνάντηση μας, περίληψη της οποίας περιλαμβάνεται στο παρόν κείμενο.
Το Ιστορικό
Πώς προέκυψε και ποιο το περιεχόμενο αυτής της ιδέας – πρότασης. Πολλοί από εμάς που συμμετέχουμε στην " Ομάδα Πρωτοβουλίας " για την προώθηση της πρότασης, πήραμε μέρος πρόσφατα στο συνέδριο με θέμα: "Συνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων" που πραγματοποιήθηκε της 09-04-2008 στο MAIX.
Μεταξύ των άλλων ομιλητών – εισηγητών προσκεκλημένος ήταν ο κ. Primi Fiorello προκειμένου να παρουσιάσει την εμπειρία του ως πρόεδρος του Δικτύου "Οι πιο ωραίοι οικισμοί της Ιταλίας".
Σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχαμε μαζί του ακούσαμε αναλυτικά την εμπειρία του αναφορικά με τη λειτουργία και τους στόχους του Δικτύου, την μέχρι σήμερα πορεία του τα αποτελέσματα του τις προϋποθέσεις και δυσκολίες συμμετοχής κ.λπ.
Εκτιμήσαμε ότι πρόκειται για μια πολλή αξιόλογη προσπάθεια, με σημαντικές δυσκολίες και σοβαρά κριτήρια συμμετοχής, αλλά και "προκλητική" όσον αφορά τη μέθοδο και το "μοντέλο" που προτείνει καθώς και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει. Βάση αυτών θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να γνωστοποιηθεί η εμπειρία αυτή στους Δημάρχους της Κρήτης, να συζητηθεί σε βάθος και για όσους ενδιαφέρονται ή εκτιμούν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε μια " δύσκολη επιλογή " και να συμμετάσχουν στην δημιουργία του Δικτύου " Οι πιό ωραίοι οικισμοί της Κρήτης " Απώτερος στόχος είναι η σύνδεση του με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αντίστοιχου Δικτύου "Οι πιο ωραίοι οικισμοί της Ευρώπης" (Συμμετέχουν ήδη η Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, σύντομα η Ελβετία ενώ επεκτείνεται η προσπάθεια σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Καναδά).
Η Ιταλική εμπειρία
Προκειμένου να γίνει καταρχήν κατανοητή η "φιλοσοφία" και τα "κριτήρια" πάνω στα οποία οι Ιταλοί, αλλά και οι Γάλλοι, Βέλγοι, κ.λπ. "στήριξαν" όλη αυτή την υπόθεση δημιουργίας και λειτουργίας του "δικτύου" τους, αξίζει να υπογραμμιστούν σε περιληπτική μορφή τα παρακάτω:
1. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δικτύου "Οι πιο ωραίοι οικισμοί της Ιταλίας", βγήκε μέσα από την ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης μιας μεγάλης κληρονομιάς σε σχέση με την Ιστορία, την Τέχνη, τον Πολιτισμό, τις παραδόσεις και το Περιβάλλον, στοιχεία που υπάρχουν σε αφθονία στα μικρά κέντρα (οικισμούς) που στην μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκονται στο περιθώριο τους ενδιαφέροντος των τουριστικών κι επιχειρηματικών κύκλων.2. Αποφασίστηκε η δημιουργία του προαναφερόμενου «Δικτύου», με τη συμμετοχή εκείνων των Δημάρχων που ήταν πιο ευαίσθητοι όσον αφορά την προστασία και αξιοποίηση μικρών οικισμών, σύμφωνοι δε και πεισμένοι να συμμετάσχουν σε μια τέτοια δομή πολύ σημαντική αλλά και πολύ δύσκολη όσον αφορά την ανάληψη υποχρεώσεων.3. Το "Δίκτυο" δεν δημιουργήθηκε για να υλοποιηθεί μια απλή ενέργεια ολοκληρωμένης τουριστικής προώθησης, αλλά δια μέσου της προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης των οικισμών, να διασφαλίσει και να προφυλάξει μια κληρονομιά μνημείων και μνημών που διαφορετικά θα χαθεί ανεπανόρθωτα.4. Η συμμετοχή στο «Δίκτυο» δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά συνεπάγεται μια σειρά υποχρεώσεων και ελέγχων που όταν δεν τηρούνται, σηματοδοτούν την αποπομπή από αυτό.5. Προκειμένου να συμμετάσχει ένας οικισμός στο Δίκτυο θα πρέπει να ικανοποιηθούν κριτήρια όπως:α. Να μην έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από 2000 κατοίκους
β. Να διαθέτει αξιόλογη αρχιτεκτονική ή και φυσική κληρονομιά
Εκτός των παραπάνω βασικών κριτηρίων υπάρχουν επιπλέον κριτήρια που έχουν σχέση με την ύπαρξη συγκροτημένου παραδοσιακού πολεοδομικού ιστού, με την αρχιτεκτονική ποιότητα (κτίρια, όψεις, υλικά, χρωματισμοί κλπ) συνδυασμένα με την παροχή υπηρεσιών διαμονής, διατροφής, αναψυχής κλπ.Τα προαναφερόμενα κριτήρια στην αναλυτική τους μορφή αλλά κυρίως στην εφαρμογή τους, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά απαιτούν σοβαρή, επίπονη και δύσκολη διαδικασία.6. Το "Δίκτυο" εκτός από τη Γενική Συνέλευση και τον Γενικό Διευθυντή, διαθέτει επίσης μια Επιστημονική Επιτροπή η οποία πραγματοποιεί ελέγχους για τη διασφάλιση του σεβασμού των κριτηρίων.7. Το "Δίκτυο" διαθέτει δικό του σήμα το οποίο μπορούν να το χρησιμοποιούν οι Δήμοι που συμμετέχουν, οι δομές που συνδέονται μαζί τους, αλλά μπορεί να δοθεί προς χρήση και σε ιδιώτες επιχειρηματίες, χειροτέχνες, επαγγελματίες του τουρισμού κλπ μέσα από ειδικές διαδικασίες.8. Το "Δίκτυο" διαθέτει δική του εταιρεία προβολής – προώθησης, προβάλλεται δε χωρίς αμοιβή μέσα από έγκυρα έντυπα και περιοδικά λόγω της ποιοτικής πρότασης – σύνθεσής τους. Πρόταση
Δημιουργία του Δικτύου "Οι πιο ωραίοι οικισμοί της Κρήτης"
Η επιλογή – απόφαση δημιουργίας ενός αντίστοιχου "Δικτύου" στην Κρήτη δεν είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία, με δεδομένο το πλαίσιο δυσκολιών που κινείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η δημιουργία του βεβαίως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για ένα "νέου τύπου σχεδιασμό" σε τοπικό επίπεδο καθώς και εμπλοκής της Τοπικής Κοινωνίας. Η εμπλοκή της τοπικής Κοινωνίας κρίνεται ουσιαστικότατη παράμετρος για την υιοθέτηση του οικισμού που θα προταθεί στο Δίκτυο, και θα καταστεί σαν ένα κεντρικό σημείο σχεδιασμού και προσέλκυσης επενδύσεων, οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της Τοπικής Ταυτότητας.
Οι δεσμεύσεις - υποχρεώσεις της κάθε Τοπικής Αρχής προκειμένου να ενταχθεί ή να συνεχίσει να συμμετέχει στο Δίκτυο μπορούν να αποτελέσουν ένα σχεδιασμό άλλου τύπου σε σχέση με τις μέχρι σήμερα γνωστές διαδικασίες.
Κατά την συνάντηση, εκτός από την αναλυτική ενημέρωση των ενδιαφερομένων αιρετών θα πρέπει να προσδιοριστεί μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί όλες τις πλευρές του θέματος, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό πλαίσιο δημιουργίας του Δικτύου Κρήτης.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί 30 Μαΐου 2008 ώρα 13:00 στο Πάνορμο (Αίθουσα Χαρουπόμυλου).
Ομάδα Πρωτοβουλίας:
Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης Οροπεδίου. Λασιθίου κ. Γεώργιος Μηλιαράς Επισκοπής κ. Χάρης Ροδιτάκης Ρούβα κ. Φανούρης Οικονομάκης Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης Κρυονερίδας κ. Γρηγόρης Μαρκάκης Βάμου κ. Λεωνίδας Λιμαντζάκης
Εκπρόσωποι Φορέων Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης: κ. Κορίνα Μηλιαράκη κ. Δημήτρης Κορνάρος κ. Χαράλαμπος Τσελεντάκης Αγροξένια κ. Νίκος Φρατζεσκάκης
. ecocrete.gr . |
|