ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 18 Απρ 2021
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Νέοι τοξικοί ψεκασμοί για την βαμβακίαση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
Βασιλίκα Σαριλάκη , Παρασκευή, 16 Μάιος 2008

SOS στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Αττικής

Έρευνα για τις επιπτώσεις κι αντιπροτάσεις..

Αδιαφορώντας παντελώς για την δημόσια υγεία το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης αγνοεί τις επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας(!) και προτείνει για τρίτη χρονιά μαζικούς ψεκασμούς με τοξικά φυτοφάρμακα στα πεύκα της Αττικής για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης χωρίς καμία μελέτη για τις επιπτώσεις σε ανθρώπους, ζώα και πεύκα!

Ανίκανο να λύσει την τεράστια οικολογική καταστροφή που με ευθύνη του δημιούργησε το Υπουργείο (προκρίνοντας ανεύθυνα μαζικούς «εμβολιασμούς» με το έντομο Μαρσαλίνα για αύξηση της μελισσοκομίας) προχωράει σε νέες αυθαιρεσίες.

Με πρόσφατη προκλητική δήλωση του εκπροσώπου του κ. Κ. Καραμήτρου (προϊστάμενου του τμήματος φυτοφαρμάκων) σε ημερίδα (5 Μαρτίου 2008 στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) το Υπουργείο δήλωσε πως «θα παρακάμψει το μικρό νομικό πρόβλημα της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας καθώς διαθέτει τα νομικά όπλα» και προέτρεψε τους παρόντες δημάρχους κι αντιδημάρχους να συνεχίσουν τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα κατά της βαμβακίασης προσθέτοντας πως για οποιοδήποτε πρόβλημα «αναλαμβάνει την ευθύνη ο ίδιος ο Υπουργός»!

Το Υπουργείο αντί να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες που προώθησε ψεκασμούς με καρκινογόνα φυτοφάρμακα (insegar, applaud) σε μαζική κλίμακα στην Αττική (όπου ζει πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της χώρας) και αντί να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε παράνομους τους ψεκασμούς δηλώνει με θράσος ότι θα παρακάμψει τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και θα συνεχίσει την ίδια τακτική!

Σε ερώτησή μας αν το Υπουργείο αναλαμβάνει την ευθύνη των περασμένων ψεκασμών στις πόλεις με απαγορευμένα -σήμερα- φυτοφάρμακα που τις περασμένες 2 χρονιές καταδίκασε το ΣτΕ και αν σκοπεύει κάθε χρονιά να προτείνει νέα φυτοφάρμακα που θα απαγορεύονται την επομένη δεν απάντησε.

Σε άλλη ερώτηση αν υπήρξαν παράπονα στο Υπουργείο για προβλήματα υγείας κατοίκων από τους ψεκασμούς δήλωσε πως «υπήρξαν σχετικά τηλεφωνήματα αλλά καμία έγγραφη καταγγελία οπότε δεν τίθεται πρόβλημα»! Τέτοιος κυνισμός!

Για τα προτεινόμενα φυτοφάρμακα από το Υπουργείο όχι μόνο δεν προηγήθηκε καμία μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο αλλά δεν ρωτήθηκαν καν οι αρμόδιοι φορείς (πλην του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου) που καθοδηγεί «επιστημονικά» τις απόψεις του Υπουργείου δίνοντας για τρίτη χρονιά άλλοθι στις ενέργειες του Υπουργείου, άγνωστο για ποιες σκοπιμότητες…

Αλλά από πού κι ως που είναι αρμόδιο το Μπενάκειο να γνωμοδοτήσει για την χρήση γεωργικών φαρμάκων όχι σε γεωργικά φυτά αλλά σε δέντρα; Με ποιο επιστημονικό θράσος αυτοδιορίζεται ως αρμόδιο για την δημόσια υγεία ενώ για τα εντομοκτόνα που προτείνει για ψεκασμούς σε αστικές περιοχές δεν έχουν καν προηγηθεί μελέτες; Γιατί το Υπουργείο δεν απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και γιατί αδιαφόρησε να συνεργαστεί με πανεπιστημιακούς φορείς και το Υπουργείο Υγείας αφού οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα αφορούν την δημόσια υγεία; Πώς εντομοκτόνα για γεωργική χρήση βαπτίζονται εν μια νυκτί κατάλληλα για τα πεύκα και ασφαλή για την δημόσια υγεία χωρίς μελέτη; Με επιφοίτηση αγίου πνεύματος;

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας

Πέρυσι το Υπουργείο πρότεινε το ψεκασμό των πεύκων της Αττικής με διάφορα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εντομοκτόνα. Το ΣτΕ (ΔΆ Τμ.), με την υπ΄ αριθ. 390/2008 απόφασή του, έκρινε σχετική αίτηση ακυρώσεως, που υπέβαλε η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη που είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο Περιβάλλον και Υγεία, Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις της διοίκησης που αφορούσαν στα εντομοκτόνα ΧΕΛΛΟΝΑ, TRIONA, SAVONA, SAF-Τ-SIDE, ΑΡΡLAUD και ADMIRAL 10 ΕC, με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη χρήση τους είναι παράνομη, διότι δεν συνιστά μέτρο αντιμετώπισης απρόβλεπτου κινδύνου που δεν μπορεί νΆ αντιμετωπισθεί με άλλα μέσα, κατά την έννοια του άρθ. 8 παρ. 4 του Π.Δ. 115/1997.

Κι όμως το Υπουργείο έβγαλε άδεια και όχι πλέον κατ΄ εξαίρεσιν αυτών των ίδιων εντομοκτόνων (!) διευρύνοντας οριστικά την χρήση τους πέρα από γεωργική χρήση και για χρήση στα πεύκα χωρίς επαναλαμβάνουμε καμία μελέτη προηγουμένως. Η ενέργεια αυτή θεωρείται εγκληματική τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Τα φυτοφάρμακα που εγκρίνει φέτος για ψεκασμούς είναι τα ίδια που ακύρωσε το Συμβούλιο επικρατείας με εξαίρεση το SAF-Τ-SIDE, που απoσύρθηκε από την εταιρία και το ΑΡΡLAUD ενώ προστέθηκε το φερόμενο ως βιολογικό TETRASTOP.

Η παραπάνω απόφαση έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της προηγούμενης χρονιάς μετά από καταφυγή και πάλι της κας Νικολοπούλου σύμφωνα με την οποία ανεστάλη η έγκριση διαθέσεως στην αγορά του φυτοφαρμάκου Insegar (που είχε εγκρίνει το Υπουργείο) καθώς περιείχε την ουσία Fenoxycarb λόγω της αποδεδειγμένης καρκινογόνου δράσης του (βλ. απόφαση 647/2006 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ).

Την ευθύνη όμως του Υπουργείου που επέτρεψε να ψεκαστούν καρκινογόνα φυτοφάρμακα ανεξέλεγκτα στην Αττική δεν ανέλαβε ποτέ κανείς! Ούτε μας είπαν γιατί τα ενέκριναν ενώ ήταν απαγορευμένα σε άλλες χώρες και την Αμερική..

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των ψεκασμών με εντομοκτόνα στον άνθρωπο και τα ζώα;

Τα εντομοκτόνα αυτά που ψεκάζονται κατά τόνους και σε μεγάλο ύψος δημιουργούν μια χρόνια, μη αναστρέψιμη τοξικότητα στον οργανισμό κι είναι απολύτως επικίνδυνα στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στα παιδιά και τα ζώα που έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται κι από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν πέρυσι και πρόπερσι τέτοια εποχή διάφοροι κάτοικοι με ζαλάδες, ιλίγγους, πονοκεφάλους κι άλλα αφού οι συγκεκριμένοι «διαταράκτες ορμονών» όπως λέγονται πλήττουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργούν μη ορθή νευρολογική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των εμβρύων, υπογονιμότητα, προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα (λιποειδική πνευμονία) κι αλλεργίες.
 Ταυτοχρόνως τα φυτοφάρμακα γνωστά για τις αυξήσεις των καρκινογενέσεων στην επαρχία καθώς και για την αύξηση του άσθματος, των παιδικών λευχαιμιών και των αλλεργιών υποθηκεύουν ακόμη και το μέλλον μας αφού τα εντομοκτόνα διασπείρονται στον υδροφόρο ορίζοντα κι έτσι καταλήγουν πολλαπλασιαστικά μέσω του νερού και των τροφών ξανά κα ξανά στο σώμα μας..

Τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα ήταν εγκεκριμένα μόνο για γεωργική χρήση. ¶λλωστε, σύμφωνα με τα δελτία ασφαλείας που τα συνοδεύουν επιβάλλεται η λήψη μέτρων (απομάκρυνση ανθρώπων και ζώων) από τους χώρους χρήσης τους. Η εγκεκριμένη δοσολογία σε θερμοκήπια διαφέρει παντελώς από τη δοσολογία στην οποία μπορούν να εκτεθούν χωρίς βλάβη άνθρωποι και ζώα. Ο ψεκασμός των πεύκων με τα φυτοφάρμακα που περιελάμβαναν οι αποφάσεις του Υπουργείου το 2007 συνεπαγόταν κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων των περιοχών που καταλαμβάνονταν από τις επίδικες αποφάσεις αλλά και των πουλιών και ζώων. ¶λλο να ψεκάζεις σε χαμηλό ύψος σε απομονωμένα θερμοκήπια κι άλλο σε ύψος 20 μέτρων (πεύκα) σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Είναι γνωστό, εξάλλου, από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι η δράση τους παραμένει σε ισχύ για μήνες μετά το ψεκασμό

Στη διεθνή βιβλιογραφία τα στοιχεία για τις βλαπτικές επενέργειες των εντομοκτόνων στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι γνωστά και συντριπτικά. . Η έκθεση σΆ αυτά συνδέεται με μη-Hodgkin λεμφώματα. Η δράση των εντομοκτόνων στο έμβρυο είναι γνωστό ότι σχετίζεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές στο ορμονικό σύστημα, αλλά και με καρκινογενέσεις σΆ ενήλικα άτομα των οποίων η μητέρα είχε εκτεθεί σ΄ αυτά στη διάρκεια της κύησης. Υπάρχει μελέτη που συσχετίζει τον καρκίνο των όρχεων των ενηλίκων ανδρών με το γεγονός ότι οι μητέρες τους εκτέθηκαν σΆ εντομοκτόνα κατά τη διάρκεια της κύησης. Πρόσφατα, μάλιστα, έχει περιγραφεί από τους Skakebeake και Toppari η συσχέτιση της ενδομήτριας έκθεσης του άρρενος εμβρύου με την υπογονιμότητα, δηλαδή την ελάττωση του αριθμού σπερματοζωαρίων, αλλά και συγγενείς ανωμαλίες, όπως η κρυψορχία και η υποσπαδία, ανωμαλίες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην εμφάνιση καρκίνου των όρχεων στην ενήλικη ζωή.

Ποιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Οι βλαπτικές επιπτώσεις της ελεύθερης χρήσης των εντομοκτόνων σε αστικές περιοχές δεν είναι λιγότερο σημαντικές: Ο αέρας των αστικών περιοχών είναι ήδη επιβαρημένος από αιωρούμενα σωματίδια και καυσαέρια. Ο ψεκασμός ευρείας αστικής περιοχής μΆ εντομοκτόνα επιβαρύνει κι άλλο το περιβάλλον, γιατί όταν στεγνώσει η τοξική ουσία, η σκόνη της παρασύρεται από τον αέρα και προσθέτει ρυπογόνα υλικά στην ατμόσφαιρα. Κι ύστερα η τοξική σκόνη των ψεκασμένων περιοχών με το πότισμα και τη βροχή μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η Αθήνα έχει τη χειρότερη ποιότητα ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με στοιχεία του εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, η ετήσια μέση τιμή του όζοντος φτάνει τα 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (mg/m3), όταν στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι σαφώς κάτω από 80.

Πρώτη είναι και στα μικροσωματίδια (ΡΜ10), με 53 mg/m3. Πλην της Ρώμης και του ¶μστερνταμ, (40 και 39 mg/m3), οι άλλες πόλεις είναι πολύ πιο κάτω. Εκεί ειδικά που η διαφορά της Αθήνας είναι τεράστια είναι οι ημέρες υπέρβασης των «ορίων ποιότητας» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά ξεπερνιούνται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα για τα ΡΜ10 και μία στις τρεις μέρες για το όζον. Επίσης στην Ανατολική ειδικά Αττική η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή καθώς ο υδροφόρος της ορίζοντας είναι ήδη φοβερά επιβαρημένος από τον Ασωπό και το εξασθενές χρώμιο καθώς και άλλους ρύπους, κάδμιο, μόλυβδο κ. λ. π.

Επίσης η χρήση ακόμη και των «εγκεκριμένων» φυτοφαρμάκων διέπεται, ούτως ή άλλως, από τις ειδικές διατάξεις του κοινοτικού δικαίου που συγκροτούν το λεγόμενο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τους Κινδύνους (risk regulation).

Οι διατάξεις αυτές αποτελούν σύγχρονη εκδοχή της κοινοτικής αρχής προφύλαξης και πρόληψης, αρχή που υιοθετεί και το Σύνταγμά μας και διδάσκεται στην Νομική Σχολή της Αθήνας. Πρόκειται για Οδηγίες, από τις οποίες ο ιδιώτης μπορεί ν΄ αντλήσει ευθέως δικαιώματα έναντι της διοίκησης του κράτους μέλους, για την αποτροπή προσβολής της ανθρώπινης υγείας και των περιβαλλοντικών αγαθών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, η χρήση των φυτοφαρμάκων τελεί διαρκώς υπό τον όρο ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διάταξη νόμου αλλά και κάθε απόφαση της διοίκησης θα πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται με βάση την αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου. Κι αυτό είναι το μόνο που δεν φροντίζει να κάνει σήμερα το Υπουργείο.

Είναι τουλάχιστον αποτελεσματικά τα εντομοκτόνα στην βαμβακίαση ή τζάμπα ψεκαστήκαμε;

Σε άρθρο τους (12 Μαρτ. 2006) στην «Καθημερινή» οι Πάνος Πετράκης, Bασίλης Pούσσης και Kωνσταντίνος Bάγιας* έλεγαν πως όχι μόνον δεν είναι αποτελεσματικά τα εντομοκτόνα αλλά «αντίθετα, αυξάνεται η επικινδυνότητα πληθυσμιακών εξάρσεων του φυτοφάγου εντόμου. Eπιπλέον, το έντομο αυτό, όπως και όλα τα άλλα έντομα της ταξινομικής ομάδας, έχουν πολλές προσαρμογές που τα καθιστούν άτρωτα στα εντομοκτόνα. Ακόμα και σε αγροτικές καλλιέργειες, που ο έλεγχος των παρασίτων είναι προσφορότερος δεν έχει επιτευχθεί ποτέ έλεγχος με εντομοκτόνα».

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην χορήγηση οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας ακόμη και του πλέον καρκινογόνου –νυν απαγορευμένου- Insegar από το υπουργείο Γεωργίας τον Μάρτιο του 2003, πουθενά δεν αναγραφόταν ότι καταπολεμά την βαμβακίαση των πεύκων! Πιο συγκεκριμένα, το πεδίο εφαρμογής του περιορίζεται στα εσπεριδοειδή, τα μηλοειδή, τη ροδακινιά, το αμπέλι και την ελιά. Επιπλέον, στις οδηγίες της εταιρείας Syngenta που παράγει το Insegar πουθενά δεν αναφερόταν ότι συνίσταται για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης. ¶ρα τόσο ο δήμος Αγ.. Παρασκευής όσο κι ο δήμος Δροσιάς που από όσο γνωρίζουμε ψέκασαν μαζικά στους πολίτες τους το καρκινογόνο αυτό μόνο κακό τους έκαναν καθώς η κατάσταση των πεύκων παραμένει η ίδια. Το ίδιο συνέβη και με το άλλο καρκινογόνο το applaud και τα άλλα. Πολλοί δήμοι μπέρδευαν μάλιστα τους λεγόμενους θερινούς πολτούς με τον βασιλικό πολτό! Θεωρώντας τους λόγω αγνοίας αβλαβείς!

Τι έκαναν και τι μπορούν να κάνουν οι δήμοι;

Πρόπερσι οι δήμοι Αθηνών, Ψυχικού, Αγίου Στεφάνου, Χολαργού, Γαλατσίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, οι κοινότητες Δροσιάς και Διονύσου και άλλες περιοχές στο Λεκανοπέδιο χρησιμοποίησαν εντομοκτόνα. .Ήταν η πιο επιβαρυντική χρονιά. Η πλειονότητα χρησιμοποίησε Admiral, λιγότεροι το Triona και το ΧΕΛΛΟΝΑ και μόνο ο δήμος Δροσιάς και Αγίας Παρασκευής χρησιμοποίησαν το πλέον τοξικό Insegar. Πέρυσι οι πλέον ευσυνείδητοι δήμοι δεν ψέκασαν με εντομοκτόνα. Μάλιστα ο υποστηριζόμενος από την Ν. Δ δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, που είναι γιατρός έπλυνε απλώς τα πεύκα με μηχανική μέθοδο βάζοντας μετά χαμηλά στους κορμούς ειδικές ταινίες με οικολογική κόλλα για να εμποδίσει την νέα άνοδο των εντόμων στο πεύκο.. Ο ίδιος δηλώνει στην εφ. Αμαρυσία (3 Μάη 2008): «Αντιμετωπίζουμε την βαμβακίαση με την μηχανική μέθοδο που είναι εύκολη, ακίνδυνη κι αποτελεσματική χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον διαφυλάσσοντας την υγεία των κατοίκων..». Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, πέρυσι ζήτησε αλλά δεν πήρε έγγραφη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας σχετική με την χρήση των εντομοκτόνων που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Γεωργίας. Αντιλαμβάνεστε..

Μιλήσαμε με αρκετούς δημάρχους και το ενδιαφέρον για μια οικολογική λύση βλέπουμε να μεγαλώνει. Για παράδειγμα ο δήμος Βύρωνα χρησιμοποίησε χλιαρό νερό με διάλυμα σαπουνιού «Αρκάδι» με πιεστικό μηχάνημα χωρίς καν λίγο πετρέλαιο που διευκολύνει, έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα με τα εντομοκτόνα που ούτως ή άλλως αναγκάζεται κανείς να τα ψεκάζει κάθε χρονιά. Το ίδιο έκανε κι ο δήμος Πεντέλης, ενώ την οικολογική συνταγή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών που σας δίνουμε παρακάτω ακολουθούν πλέον διάφοροι δήμοι. Στον Κορυδαλλό ο δήμος έκανε διασπορά ανταγωνιστών του εντόμου με μεγάλη επιτυχία. Πολύ καλά αποτελέσματα είχε κι ο δήμος Ρέντη που πρωτοπορεί. Οι δήμαρχοι αυτοί όχι μόνον επέλεξαν να μην επιβαρύνουν άσκοπα το περιβάλλον αλλά εξοικονομούν πολλά χρήματα και γλιτώνουν και τις πιθανές μηνύσεις των κατοίκων αλλά και των τοπικών φορέων. Σημειώνεται ότι ακόμη κι η απόφαση του Υπουργείου με αριθμό πρωτοκόλλου 118722 της 9/5/2007 «επέτρεψε» μεν πέρυσι κατΆ εξαίρεσιν όπως αναφέρει, την διάθεση του εντομοκτόνου Triona για αστικές και περιαστικές περιοχές αλλά προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε διαπιστώσει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία και τις αποκρύψει διώκεται ποινικά! Αυτό στην πράξη αφήνει αιχμάλωτους τους δήμους σε πιθανές προσφυγές πολιτών στο 5ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας ενώ το ίδιο το Υπουργείο βγάζει και την ουρά του απΆ έξω.. Η δε προσφυγή για αναστολή ψεκασμών, εφόσον μάλιστα δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων στο ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να ευοδωθεί την ίδια ημέρα, εφόσον γίνει καταφυγή στην λεγόμενη «αρχή προφύλαξης», γνωστό διεθνώς δικαστικό όρο.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες μπορούν να δράσουν άμεσα και πως οι δήμοι που απερίσκεπτα χρησιμοποιούν εντομοκτόνα είναι και νομικά εκτεθειμένοι. Η δε αναστολή σε έναν δήμο δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και για τους υπόλοιπους, όπως έγινε παλαιότερα και με τους αεροψεκασμούς. Φυσικά οι μηνύσεις μπορούν να γίνουν και αναδρομικά καθώς υπάρχουν πολλές παρατυπίες και παραλογισμοί σε ότι έγινε πρόπερσι με το Insegar. Έτσι λοιπόν μόνο παραπλανητική για τους δήμους είναι η δήλωση του κ. Καραμήτρου να προχωρήσουν άφοβα οι δήμοι.

Τι να κάνουμε;

Το πρόβλημα της βαμβακίασης είναι υπαρκτό και επικίνδυνο για τα πεύκα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση που δεν είναι οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα που είναι επικίνδυνοι για μας και δεν το λύνουν κιόλας. Διαμαρτυρόμαστε στις δημοτικές αρχές για τον κίνδυνο στον οποίο μας υποβάλλουν και για την αναποτελεσματικότητα της μεθόδου. Αν χρειαστεί υποβάλλουμε μηνύσεις ή καταφεύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, τους γείτονές μας και προστατεύουμε όσο μπορούμε την περιοχή μας, εμάς, τα παιδιά και την περιουσία της φύσης. Όπου γίνονται ψεκασμοί ζητάμε σήμανση και «καραντίνα» για λίγες μέρες τουλάχιστον, ειδικά στα σχολεία, νοσοκομεία και παιδικές χαρές. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε ομάδες εθελοντών και μαθητών, και τέλος παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Παρακάτω σας δίνουμε απλές οδηγίες που πήραμε από τους εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης από εμάς, τους ιδιώτες, αποφεύγοντας τα καρκινογόνα εντομοκτόνα. Ας μην επιτρέψουμε να γίνουν οι λίγες πευκόφυτες ζώνες που απομένουν περιοχές μαζικών αποβλήτων.

Όπως είδαμε παραπάνω τα εντομοκτόνα εκτός από επικίνδυνα για την υγεία δεν είναι καν αποτελεσματικά αφού κάνουν τα εναπομείναντα έντομα ανθεκτικότερα και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο όπου χρειάζονται όλο και πιο ισχυρά εντομοκτόνα χωρίς να υποχωρεί η προσβολή.

Αντίθετα, η απομάκρυνση των ξεραμένων κλαδιών, το πλύσιμο με νερό και βούρτσα και το ψεκασμό με μίγμα από νερό, ελάχιστο -0,18%- πράσινο σαπούνι (που πνίγει αναπνευστικά το έντομο) και προαιρετικά ελάχιστο -0,18%- πετρέλαιο (για γαλακτοματοποίηση του μίγματος-δημιουργία φιλμ επικάλυψης ) είναι μέχρι σήμερα η μόνη εναλλακτική μέθοδος καταπολέμησης διεθνώς με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να κάνει το έντομο ανθεκτικότερο ούτε να εξαφανίζει τους φυσικούς του εχθρούς. Αν προστεθεί μάλιστα και ταινία με κόλλα στο κορμό του δένδρου μετά την επέμβαση έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος δεν είναι η πλήρης εξάλειψη του εντόμου αλλά η επαναφορά της φυσικής ισορροπίας.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε τους ψεκασμούς ζητάμε την λιγότερο επιβλαβή λύση. Φέτος το Υπουργείο προτείνει τα εντομοκτόνα Admiral 10 EC, ΧΕΛΛΟΝΑ EC, TRIONA, SAVONA και TETRASTOP. Έ είναι καλύτερα π χ. να ψεκαστούμε με το TETRASTOP που -φέρεται τουλάχιστον από τον κατασκευαστή του ως βιολογικό- από το TRIONA (αν και δεν προτείνουμε το TETRASTOP διότι δεν γνωρίζουμε αν είναι ασφαλές).
Το εγκεκριμένο TRIONA όμως που αναφέρεται ως «θερινός πολτός» περιέχει:

1. Λάδι ( Hydrotreated Light Naphtenic Distillate) κατά 82% με σήμανση κινδύνου Τ και φράση R 45-53
2. Αμμωνία κατά 0,4% με σύμβολα αντίστοιχα C και R 34
3. Triton X100 κατά 0,3% με σύμβολα Xn και R 22-41
4. Κρεσυλικό Οξύ κατά 0,1% με σύμβολα T και R 24/25 -34
5. Καζεΐνη κατά 0,3%
6. Νερό κατά 16,9%(πηγή: Basf-Agro)

Σύμφωνα με τη σήμανση των επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων, τα παραπάνω σύμβολα σημαίνουν:

Τ : Τοξικό /Τοξική ουσία που εισπνεόμενη ή απορροφώμενη μέσω του δέρματος ακόμα και σε μικρές ποσότητες προκαλεί θάνατο ή οξεία ή χρόνια βλάβη της υγείας/

C : Διαβρωτικό /Καταστρέφει σε επαφή ζώντες οργανισμούς

Xn : Επιβλαβές /Ίδια περιγραφή με τις τοξικές

R 34 : Προκαλεί εγκαύματα

R 45 : Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

R 53 : Δυσμενείς μακροχρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον

R 22 : Επιβλαβές σε κατάποση

R 41 : Κίνδυνος σοβαρών οφθαλμικών βλαβών

R 24 : Τοξικό σε επαφή με δέρμα

R 25 : Τοξικό σε κατάποση (πηγή: Επίσημες Οδηγίες ΕΟΚ, ΕΕ)

Τα συμπεράσματα δικά σας!
 
Βασιλίκα Σαριλάκη
Δημοσιογράφος, Οικολογική Κίνηση Δροσιάς.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 102 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 48556813
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.