ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών "ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εθελοντισμός
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Τετάρτη, 14 Μάιος 2008

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η εφημερίδα ΕΛΕΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το περιοδικό ΓΕΩτρόπιο και η UNEP/MAP πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη συνέντευξη τύπου για τη μεγάλη εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, που διοργανώνουν το διάστημα 10 Μαΐου - 7 Ιουνίου 2008.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει για 13η χρονιά φέτος στην Ελλάδα αυτή την καμπάνια, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP). Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ως συνδιοργανωτής της εκστρατείας θα αναλάβει όλη την επικοινωνιακή κάλυψη, ενώ και το περιοδικό ΓΕΩτρόπιο θα συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS:

"Η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των ακτών είναι μια υπόθεση που έχει περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σημασία. Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει δραματικά τα προβλήματα της παράκτιας ζώνης και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων (και στη χώρα μας), προσθέτοντας σε αυτά της ρύπανσης, της ανεξέλεγκτης δόμησης και της διάβρωσης. Όσα τραγικά συνέβησαν στην Βιρμανία (Μιανμάρ), όπου οι νεκροί φαίνεται ότι θα φτάσουν τους 100.000, θα πρέπει να μας αφυπνίσει γιατί μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη είναι όχι μόνο η σταδιακή άνοδος της στάθμης της θάλασσας (που στη χώρα μας είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακτών μέχρι το τέλος του αιώνα) αλλά και η εμφάνιση παρόμοιων πολύ ακραίων καιρικών φαινομένων ακόμα και σε περιοχές όπου δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ ακόμα και σε πιο ήπια εκδοχή.

Έχουμε ένα σημαντικό πλούτο, αυτόν της παράκτιας ζώνης – όπως και άλλων φυσικών περιοχών – που πρέπει να τον διατηρήσουμε και για τις επόμενες γενιές. Αν μετατρέψουμε το θησαυρό σε άνθρακα τα παιδιά μας θα ζητήσουν κάποια στιγμή από εμάς τον λόγο που τους στερήσαμε τη δυνατότητα να μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον αυτά που ζήσαμε εμείς. Διατηρώντας και προστατεύοντας τις ακτές και τη θάλασσα μπορούμε να δημιουργήσουμε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και να διασφαλίσουμε μακροχρόνια την ευημερία των τοπικών κοινωνιών".

Όπως δήλωσε ο κ. Βαγγέλης Παναγόπουλος, Διευθυντής της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

"Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ χρόνια τώρα με ειδική αρθρογραφία, ρεπορτάζ και έρευνες, δίνει τη δική της μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος, ήδη από την εποχή που το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν καν στην επικαιρότητα. Ως μια μικρή συμβολή στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων για τη διάσωση και διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το περιοδικό της Σαββατιάτικης έκδοσης ΓεωΤΡΟΠΙΟ συνδιοργανώνουν και φέτος, για 3η συνεχή χρονιά, με το Δίκτυο "Μεσόγειος SOS" (που έχει τον συντονισμό) την πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών υδάτινων περιοχών που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 10 Μαΐου έως 7 Ιουνίου.

Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη γιατί έτσι δείχνουμε εμπράκτως το ενδιαφέρον μας γι αυτό που μας περιβάλει, γι αυτό από το οποίο ζούμε, ψυχαγωγούμαστε και επιβιώνουμε οικονομικά, όπως είναι τα θαλάσσια οικοσυστήματα, κατά μήκος των ακτογραμμών της χώρας, οι λιμνοθάλασσες και τα Δέλτα των ποταμών - φυσικοί θησαυροί που είναι συνυφασμένοι με τη ζωή μας.

Για εμάς εδώ, στην Ελευθεροτυπία, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Είναι συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Η υλοποίηση τους όμως περνά μέσα από την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του πολίτη και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε."

Όπως δήλωσε η κ. Louisa Colasimone, Information officer, UNEP/MAP:

"Το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης δίνει ιδιαίτερη σημασία τόσο στις πολιτικές όσο και στις νομοθεσίες που υπάρχουν σε σχέση με τι διαχείριση των ακτών. Ιδιαίτερη όμως βαρύτητα δίνεται και στην ενεργοποίηση των πολιτών. Πως οι πολίτες θα έχουν ενεργό ρόλο και θα συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια. Έτσι ώστε κάθε σχέδιο από τη νομοθεσία, την πολιτική να γίνει πράξη, να γίνει στάση ζωής.Θα ήθελα να επισημάνω δύο επιτεύγματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία έγιναν φέτος:

Το πρώτο έχει να κάνει με ένα καινούργιο Πρωτόκολλο που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των ακτών και είναι σημαντικό γιατί είναι το πρώτο νομικό εργαλείο που υπάρχει και ψηφίστηκε στη Σύμβαση της Μπαρτσελόνα και επισημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι οι μεσογειακές ακτές χρειάζεται να είναι αντικείμενο συστηματικής και σημαντικής φροντίδας από όλους μας και το δεύτερο ότι επειδή βάλλονται από την αλλαγή του κλίματος θα πρέπει να προστατευθούν ακόμη περισσότερο.

Το δεύτερο επίτευγμα είναι ότι συγκεντρώθηκαν 250 εκατομμύρια δολάρια από τη UNEP, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι διεθνείς οργανισμούς. Ενενήντα εκατομμύρια από αυτά θα διατεθούν για τις Μεσογειακές ακτές. Συνεπώς οι μεσογειακές χώρες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αιτήσεις και να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα σε προγράμματα που θα έχουν σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση των ακτών. Τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα για πέντε χρόνια με σκοπό να αντιμετωπιστεί η μόλυνση στις ακτές μεσογείου".

Στη διάρκεια της εκστρατείας το 2007, 15.748 εθελοντές από 219 φορείς και σχολεία καθάρισαν 218 παραλίες, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και από το Ιόνιο μέχρι τη Χίο. Στους φορείς που συμμετείχαν το 2007 στην εκστρατεία περιλαμβάνονται 108 σχολεία, 42 σύλλογοι, πρωτοβουλίες πολιτών και κοινωνικοί φορείς, 41 Δήμοι, 8 ξενοδοχεία και 20 επιχειρήσεις και άλλοι φορείς. Οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η προστασία και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης είναι πια μια απαίτηση σημαντικού ποσοστού των πολιτών και μπορεί να στηριχθεί στους πολίτες!

Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στον καθαρισμό των ακτών και γενικότερα των φυσικών περιοχών και σε θέματα καταγραφής και ανακύκλωσης των απορριμμάτων σε όποιες περιοχές υπάρχει δυνατότητα όσο, όμως, και στην ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας πράσινων επαγγελμάτων που συμβάλλουν στη βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Στην καμπάνια έχει ενδιαφερθεί να συμμετάσχει και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, όπως δήλωσε ο πρύτανής του στην εκδήλωση αναγγελίας της καμπάνιας ο κ. Κ. Μουτζούρης στην αναγγελία της έναρξης της και πιθανώς και άλλες πανεπιστημιακές σχολές.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS έχει ήδη αρχίσει να στέλνει επιστολές στους ΟΤΑ ώστε να συνεργαστούν όχι μόνο στην καμπάνια εθελοντικού καθαρισμού των ακτών αλλά και ανακύκλωσης των υλικών που θα συλλεχθούν στις διάφορες περιοχές.

Σχολεία, σύλλογοι, πρωτοβουλίες πολιτών, ξενοδοχεία, άλλες επιχειρήσεις και δήμοι αναμένεται να συμμετάσχουν ενεργά και φέτος και οι διοργανωτές της καμπάνιας ευελπιστούν ότι η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών θα έχει ως αποτέλεσμα να επεκταθεί η προσπάθεια σε ακόμα περισσότερες περιοχές και η συμμετοχή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Οι φορείς που ενδιαφέρονται να οργανώσουν και να συμμετάσχουν σε ένα εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους καλούνται να στείλουν τη δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: aktes@medsos.gr, ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S., Μαμάη 3, Αθήνα 10440, ή με FAX στο 210 8224481/2108228795 /2108253435.

Για περισσότερες πληροφορίες:

¶ννα Κοντολέων
Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
2108228795, 6974829523,
annako@medsos.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 14 Μάιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 78 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57574807
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.