ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
έτος 2030 μ.Χ. Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Πόλη του Ηρακλείου
Γιάννης Περτσελάκης , Παρασκευή, 18 Απρίλιος 2008

Όλο και πιο συχνά διαβάζομε τελευταία για τις αλλαγές στο κλίμα, στα αποθέματα νερού και τροφών, στην παραγωγή ενέργειας, που, με τις επερχόμενες μαζικές πληθυσμιακές μετακινήσεις, θα επιδράσουν καταλυτικά στην εξέλιξη των πόλεων. Η ρύπανση από τα διοξείδια άνθρακα - αζώτου και το μεθάνιο βλάπτει την υγεία, απειλεί την αγροτική παραγωγή με λειψυδρία ή κατακλυσμούς, καταστρέφει οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα, προκαλεί απώλεια εδαφών, απειλεί πληθυσμούς με αναγκαστική μετανάστευση.

Ο τρόπος διαβίωσης, οι εργασιακές σχέσεις, οι κοινωνικές συμπεριφορές θα ανατραπούν, τίποτα δε θαΆ ναι πια όπως πριν. Όμως, ενώ το μέλλον είναι ήδη εδώ, εμείς είμαστε αλλού : Εγκλωβισμένοι εσαεί στον εσωστρεφή μας μικρόκοσμο κιΆ αγκιστρωμένοι στο Μίνωα, στο Θεοτοκόπουλο και στον Καζαντζάκη, ασχολούμαστε με ευτελή κιΆ ασήμαντα. Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω δε μας αγγίζουν προς το παρόν.

Δε μας νοιάζει λ.χ. που το 2000 η NASA έκανε εδώ μετρήσεις φωτόλυσης του τροποσφαιρικού όζοντος, (ναι, αυτού που βλάπτει την υγεία, τη χλωρίδα και τη διάρκεια ζωής των κατασκευών) και το βρήκε ελάχιστα λιγότερο από εκείνο της Αθήνας του νέφους!. Δηλαδή, ο "φρέσκος αέρας της θάλασσας και του βουνού της Κρήτης" (τουριστικού προορισμού...), αποτελεί μύθο!

Δε μας απασχολεί ότι από την αύξηση της θερμοκρασίας χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια, της οποίας η παραγωγή προκαλεί περισσότερους ρύπους, οι οποίοι προκαλούν πρόσθετη αύξηση της θερμοκρασίας!. Ούτε πως η αύξηση της στάθμης του νερού θα απειλήσει κατοικημένες περιοχές της πόλης και της Κρήτης, ή ότι τα αποθέματα φυσικών και κοινωνικών πόρων έχουν κι εδώ σχεδόν εξαντληθεί.

Αιχμαλωτισμένοι στη μόνιμη αδυναμία πρόβλεψης, καταστρέφομε την πανίδα του κόλπου Ηρακλείου με ολυμπιακά μπάζα και τόνους ζεστά νερά της ΔΕΗ ημερησίως, που μπορούσαν να θερμάνουν όλο το Γάζι!. Όταν στα γήπεδα της Γερμανίας μαζεύουν τα βρόχινα νερά για πότισμα του χλοοτάπητα και τα φωτίζουν με ηλιακούς συλλέκτες, εμείς φτιάχνουμε την πιο ενεργοβόρα και απηρχαιωμένη κατασκευή (του ΅60), που στο πληροφοριακό Γκουαντανάμο προβάλλεται ως " παγκρήτιο στολίδι".

ΣΆ όλο τον κόσμο, τώρα και αιώνες, οι στρώσεις με κυβόλιθους δεν έχουν βάση από μπετόν, ώστε να διατηρείται υγρό το υπέδαφος, να βελτιώνεται το μικροκλίμα κλπ. Με το μπετόν, όπως γίνεται εδώ, οι συνέπειες είναι ξηρό υπέδαφος, περισσότερο κρύο το χειμώνα, αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι κατά 2-3 βαθμούς(!), δηλ. περισσότερη ενέργεια, δαπάνες, ρύποι.

Ενώ εμείς ...φωτίζομε τον πλανήτη, στην Ευρώπη αφαιρούν φωτιστικά απΆ τους δρόμους. Ενώ εμείς γκρεμίζομε (Ξενία, κλπ.) εκείνοι, με σλόγκαν "κατ΄ αρχήν δεν κατεδαφίζομε", φροντίζουν την ανακαίνιση και θερμική θωράκιση των κτηρίων, ώστε να διατηρηθούν για πάντα!. Από πρόγραμμα θερμομόνωσης 451.700 κατοικιών στη Γερμανία εξοικονομήθηκαν 11 εκ. κιλοβατώρες, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 3 εκ. τόνους και εξοικονομήθηκαν 593 εκ. ευρώ!.

Επειδή θα χρειαστούν ακόμη 15-20 χρόνια, μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι Αρχές το πρόβλημα κιΆ ότι χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό είδος βιώσιμης πόλης, στις ατομικές μας τουλάχιστον δραστηριότητες, έχομε χρέος να εφαρμόζομε λύσεις με αντοχή στο μέλλον.

Τα νέα κτήρια θα πρέπει να αξιοποιούν τον ήλιο και τον αέρα για φυσική θέρμανση ή δροσισμό, ναΆ ναι έτοιμα για την (υποχρεωτική) ενεργειακή πιστοποίηση που καθιέρωσε πρόσφατα η Ε.Ε..

Η θέση του κτηρίου, ο προσανατολισμός, το σχήμα, το πάχος των τοίχων, η θέση και το μέγεθος των παραθύρων, η σκίαση, το είδος των φυτεύσεων και άλλα μέτρα, είναι δυνατόν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό μέχρι και 80%, προς όφελος του χρήστη και της εθνικής οικονομίας.

Είναι μια αντίληψη προσαρμογής στον τόπο και στο κλίμα μας, που αξιοποιεί γνώσεις του παρελθόντος, δίδει αυξημένο χρόνο ζωής και εξοικονομεί κοινωνικούς και φυσικούς πόρους.

Γιάννης  Περτσελάκης
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο της εφ. "Πατρίς" (www.patris.gr) στις 14.4.2008


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 103 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253649
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.