ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 11 Αύγ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ένας καλός λόγος για τον ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Κώστα Καρρά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόψεις
Γιάννης Σακιώτης , Παρασκευή, 18 Απρίλιος 2008

Απίστευτη αντιμετώπιση διακεκριμένου στελέχους του ελληνικού οικολογικού κινήματος από τις διωκτικές αρχές...

Του Γιάννη Σακιώτη

Πριν από λίγες ημέρες με έκπληξη διάβασα στην Καθημερινή [http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_09/04/2008_265755] ότι συνελήφθη ο Κώστας Καρράς, πρόεδρος και ιδρυτής μίας από τις σημαντικότερες ελληνικές οικολογικές οργανώσεις, της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (www.ellinikietairia.gr/), για υπόθεση ... αρχαιοκαπηλίας.

Σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν και τα όσα πληροφορήθηκα, η ελληνική αστυνομία εφόρμησε στο σπίτι του Κώστα Καρρά στην Πλάκα, διεξήγαγε έρευνα και εντόπισε-κατέσχεσε 52 αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που δεν είχαν δηλωθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αφού η αστυνομία, με τη βοήθεια αρχαιολογόγου που παρέστη στην εφοδο διαπίστωσε ότι υπήρχαν αξιοποινες πράξεις συνέλαβε τον 70χρονο ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας -την ίδρυσε μαζί με άλλους σημαντικούς ανθρώπους το 1973- και τον οδήγησε στο κρατητήριο της ΓΑΔΑ!

Έτσι απλά, ως σαν να ήταν κοινός εγκληματίας...

Δεν ξέρω πόσο ακριβώς παρέμεινε εκεί, πιθανώς 2 ή 3 24ωρα, λες και ήταν ύποπτος φυγής και τέλεσης αξιόποινων πράξεων! Αφού συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον σκαιό τρόπο σε έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες πολίτες στους αγώνες για προστασία του περιβάλλοντος, στη συνέχεια τον παρέπεμψαν σε δίκη με σοβαρές κατηγορίες για αρχαιοκαπηλία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η αστυνομία εφόρμησε και στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας, όπου βρήκε και εκεί αρχαιότητες, οι οποίες πάντως, όπως φαίνεται, ήταν δηλωμένες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία είχε δώσει σχετική άδεια να παραμείνουν και να εκτίθενται στον χώρο, όπου σημειωτέον μπαινοβγαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης [http://www.ellinikietairia.gr/?action=read&id=558].

Από όσες πληροφορίες μπόρεσα να συγκεντρώσω, φαινεται ότι και οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο σπίτι του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας ήταν νομίμως δηλωμένες, την ώρα της έρευνας όμως δεν μπορούσε να το αποδείξει.

Το ζήτημα θα λύσει φυσικά η δικαιοσύνη. Κανείς, και ιδίως όποιος δεν έχει άμεση γνώση του θέματος, δεν μπορεί να προκαταβάλει τις αποφάσεις της ούτε να εκδώσει ετυμηγορία αθώωσης του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας.

Θέλω όμως να πω μια καλή κουβέντα για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Πιστεύω ότι η δήλωση αυτή έχει τη δική της αξία, καθώς δεν έχω προσωπική γνωριμία με τον Κώστα Καρρά, πέραν μιας μοναδικής φοράς που βρεθήκαμε ομοτράπεζοι σε κάποια σύσκεψη εκπροσώπων των περιβαλλοντικών ΜΚΟ με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για περιβαλλοντικά θέματα στη βουλή (ανάλογες συναντήσεις εργασίας διοργανώνουν κατά καιρούς όλα τα κόμματα).

Ο Κώστας Καρράς είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, ένας ενεργός πολίτης, ο οποίος τυγχάνει να είναι και επιχειρηματίας μεγάλης επιφάνειας. Σε αντίθεση με το κυρίαρχο παράδειγμα του σύγχρονου Έλληνα μεγαλο-μπακαλο-επιχειρηματία, που το μόνο για το οποίο ενδιεφέρεται είναι η μεγιστοποίηση των κερδών του, ο Κώστας Καρράς διακρίθηκε για το ενδιαφέρον του για τα μεγάλα προβλήματα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και εργάσθηκε με σθένος επί 35 χρόνια, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους του στην Ελληνική Εταιρεία αλλά και πολλά ακόμη πρόσωπα στον ευρύ οικολογικό χώρο, δίνοντας αγώνες και σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος της ενεργητικότητάς του και του χρόνου του. Πολλοί από τους αγώνες στους οποίους συμμετείχε ο ίδιος και το δυναμικό της Ελληνικής Εταιρείας καρποφόρησαν [ενδεικτικά δείτε: http://www.ellinikietairia.gr/] και δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας έχει καταθέσει τεράστια προσφορά στην ελληνική κοινωνία.

Με τέτοιο δημόσιο βίο διαμάντι, μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι στον ιδιωτικό του βίο ήταν ένας Μίστερ Χάιντ, που υπεξαιρούσε αρχαιότητες και στη συνέχεια τις εμπορευόταν...

Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες που έλαβαν χώρα τα γεγονότα αυτά, διάβασα σε μπλοκς και ιστοσελίδες ένα σωρό ηλιθιότητες για το ποιον του Κώστα Καρρά: ότι υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής επί σειρά ετών της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, ότι έχτισε το Πόρτο Καρράς και ότι συμμετέχει σε διάφορα ελληνοτουρκικά fora επιχειρηματιών που χρηματοδοτούν πρωτοβουλίες διαλόγου και μείωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όλα αυτά μπορεί να αληθεύουν -ειλικρινά δεν έχω υπ' όψιν μου το ακριβές βιογραφικό του-, δεν έχουν όμως καμία απολύτως σχέση με τη δημόσια δράση του Κώστα Καρρά για το περιβάλλον και επίσης, από όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν αποτελούν αξιόποινες πράξεις...
Τουλάχιστον όχι ακόμη. Και δεν μπορούν να τις καταστήσουν αξιόποινες διάφοροι υπεραριστεροί κήνσορες που τις καταγγέλουν.

Νομίζω ότι όσα συνέβησαν αποτελούν μια μεγάλη παρεξήγηση, ένα σοβαρό λάθος, που θα λυθεί στο δικαστήριο.

Στο μεταξύ πάντως, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον θυμό μου για τον τρόπο με τον οποίο τον μεταχειρίσθηκαν οι αρχές.

Ο τρόπος αυτός μεταχείρισης των παραπεμπόμενων, για τον οποίο ως Έλληνες κάθε άλλο παρά υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε με όσα ασύλληπτα έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το απόλυτο μέτρο της πραγματικής δημοκρατίας.

Το θέμα θα έπρεπε να απασχολεί σοβαρά τον πρωθυπουργό και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Γιάννης Σακιώτης

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 125 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 44183545
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.