ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 23 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΙΡΑΚ: ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΤΩΝ ΗΠΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΟΙΚΟΛ. ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΧΑΝΙΩΝ , Σάββατο, 08 Μάιος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΧΑΝΙΩΝ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΧΑΝΙΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr

ΙΡΑΚ: ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΤΩΝ ΗΠΑ

Τις ημέρες αυτές, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ (το Υπουργείο Εξωτερικών) θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι κακές γλώσσες λένε ότι, εξαιτίας του σάλου που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων από στρατιωτικούς των ΗΠΑ στο Ιράκ, αυτή η έκθεση θα αργήσει να ανακοινωθεί, για να έχει καταλαγιάσει λίγο ο σάλος.

Αν και όταν λοιπόν ανακοινωθεί η ετήσια αυτή έκθεση των ΗΠΑ για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στον κόσμο», είμαστε πολύ περίεργοι για το αν θα περιλαμβάνει και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ. Κι αν περιλαμβάνει και τις ίδιες τις ΗΠΑ, θα είναι πολύ ενδιαφέρον το τι θα γράφει για τα γεγονότα του Αμπού Γκρέιμπ, τους βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων από το στρατό κατοχής του Ιράκ.

Είναι, αλήθεια, κάτι καινούριο οι αποκαλύψεις αυτές για χρήση βασανιστηρίων από το στρατό των ΗΠΑ; Όπως η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει βασανιστήρια Ιρακινών αιχμαλώτων από στρατιωτικούς των ΗΠΑ στο Ιράκ. Τίποτε δεν έγινε, κανένα μέτρο δε λήφθηκε, και τα βασανιστήρια συνεχίζονταν κανονικά μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 2004.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου: Μεταξύ των στρατιωτικών των ΗΠΑ της μονάδας του Αμπού Γκρέιμπ κυκλοφορούσαν χιλιάδες φωτογραφίες βασανισμού κρατουμένων, ελάχιστες από τις οποίες έχουν δει τη δημοσιότητα. Η φρίκη της χρήσης βασανιστηρίων από το στρατό μιας χώρας που θέλει να λέγεται «πολιτισμένη» έρχεται να συμπληρωθεί από τη φρίκη της επίδειξης και φωτογραφιών από τα «κατορθώματα» αυτά.

Κι όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες οι εκθέσεις των Αμερικανών ανακριτών των ΗΠΑ για την υπόθεση στα βασανιστήρια εμπλέκονται και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (ή τουλάχιστον τα γνώριζαν). Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Πώς θα μιλάει τώρα ο κύριος Χάντιγκντον για τη «σύγκρουση των πολιτισμών», τη σύγκρουση του «πολιτισμένου κόσμου της Δύσης» με τον «καθυστερημένο κόσμο του Ισλάμ της Ανατολής»; Τελικά οι δυο αυτοί κόσμοι έχουν πολύ περισσότερα κοινά απ' όσα διακήρυττε ο κ. Χάντινγκντον κι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη σταυροφορία της κατά του Κακού μετά την 11η Σεπτέμβρη: Μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασανιστήρια κρατουμένων, χιλιάδες κρατούμενοι χωρίς δίκη, στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιφρονούντων (Γκουαντανάμο) στα οποία καμμία δικαστική αρχή δεν έχει πρόσβαση, απομόνωση κι αισθητηριακή αποστέρηση κρατουμένων αντιφρονούντων, δολοφονίες δημοσιογράφων, βομβαρδισμοί αμάχων, χρήση όπλων μαζικής κατάστροφής (οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει να χρησιμοποιεί όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου που ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει ως όπλα μαζικής καταστροφής), καταστροφή σημαντικών μνημείων του ανθρώπινου πολιτισμού (οι Ταλιμπάν βομβάρδισαν τα τεράστια αγάλματα του Βούδα - οι ΗΠΑ περίμεναν μια βδομάδα αφότου μαθεύτηκε η λεηλασία του Μουσείου της Βαγδάτης για να στείλουν φρουρά και παρά το ότι αρχαιολόγοι απ' όλο τον κόσμο τους είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο!).

Όσο περισσότερο το ψάχνει κανείς, τόσο περισσότερα κοινά σημεία βλέπει κανείς ανάμεσα στα συντηρητικά αραβικά καθεστώτα και την κυβερνώσα ελίτ σε αρκετές χώρες της Δϋσης, με πρώτες τις ΗΠΑ. Ένα ερώτημα που πλανάται βέβαια, είναι εάν και η Ευρώπη και η Ελλάδα, θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στον ολισθηρό αυτό δρόμο της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη δημιουργία λευκών κελιών αισθητηριακής αποστέρησης και απόλυτης απομόνωσης κρατουμένων όπως αυτά που ετοιμάζονται για τη 17 Νοέμβρη και τον ΕΛΑ.

Είναι έξω από τις παραδόσεις μας, πράξη ηθικά αποτρόπαιη και καταδικαστέα από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας η χρήση βασανιστηρίων. Η μεταχουντική ελληνική δημοκρατία πρωταγωνίστησε στη διεθνή καταδίκη των βασανιστηρίων και στον ΟΗΕ.

Ας αφήσουμε τις ΗΠΑ μόνες στο νέο Βιετνάμ που διάλεξαν, στο Ιράκ. Καμμία διευκόλυνση, καμμία βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να δοθεί στο αποτρόπαιο έργο των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η Ελλάδα ανήκει σε άλλη παράδοση, σε άλλον πολιτισμό: Στον πολιτισμό της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος 2004 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 144 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41574434
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.