ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 11 Αύγ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόψεις
Γιάννης Σχίζας , Κυριακή, 16 Μάρτιος 2008


Η αρχή της αυτοδιάθεσης κατείχε εξέχουσα θέση στην περίφημη διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 1950 και έφερε τον τίτλο «Ηνωμένοι δια την ειρήνην». Η αρχή της αυτοδιάθεσης αποτέλεσε πυλώνα της νομικής και πολιτικής τάξης, που δημιουργήθηκε μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, με την αποδυνάμωση της κλασικής αποικιοκρατίας. Το δικαίωμα διαμόρφωσης μιας διακριτής πολιτειακής υπόστασης από έναν λαό που τελεί σε μόνιμη σχέση με συγκεκριμένο εδαφικό χώρο, εντάχθηκε στα δημοκρατικά αυτονόητα εκείνης της εποχής.

Η αρχή της αυτοδιάθεσης έγινε σημαία των αντιαποικιακών αγώνων, υπαγόρευσε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, καθόρισε την «παραγωγή» νέων κρατών. Παρά το γεγονός ότι η σχέση λαού και χώρου εμπεριείχε ορισμένες ασάφειες, η αρχή ήταν πραγματική προέκταση του δημοκρατικού δικαιώματος της ισότητας: από την μικροκοινωνία των ατόμων στην κοινωνία των συλλογικοτήτων...

Στην ιστορία όμως «ουδέν μένει», το δε δημοκρατικώς ορθότερο κάποτε διαδέχεται το δημοκρατικώς ορθό. Μισό αιώνα μετά, μια σειρά από κατακλυσμιαία φαινόμενα έδειξαν προς την υπέρβαση ή άμβλυνση της αρχής της αυτοδιάθεσης. Το διεθνές εμπόριο, οι μεταναστευτικές ροές, οι πολιτιστικές οσμώσεις διαφόρων εθνικών ομάδων, η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και το αναδυόμενο οικουμενικό πνεύμα στο χώρο της εργασίας, ακόμη και η διανοουμενίστικη φαντασίωση της «αυτόματης» υπέρβασης διαφορών και αντιθέσεων μέσω της τοποθέτησης των λαών σε πολυκρατικά μίξερ(!), συνηγορούσαν με ένα νέο τύπο οργάνωσης της παγκόσμιας κοινωνίας. Οι Βάσκοι, οι Αλσατοί, οι Σκωτσέζοι, οι Κορσικανοί, θα μπορούσαν κάλλιστα να βολευθούν με μια προωθημένη, «οιονεί» αυτοδιάθεση, με ένα καθεστώς ευρείας αυτονομίας, χωρίς να διαρρήξουν τα υπάρχοντα πολιτειακά σχήματα και χωρίς τον αναχρονιστικό σχηματισμό κρατιδίων «ποντικιών», που θα βρυχώνταi πλην ελάχιστα θα παίρνονται στα σοβαρά από τη διεθνή κοινότητα. Οι μεγάλοι πολιτειακοί σχηματισμοί θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πάνω στη βάση της ανοχής της διαφοράς και της πολυπολιτισμικότητας. Η ίδια η ΕΕ θα αξιοποιούσε τα τεράστια ποσά, που επένδυσε για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης της ανεκτικότητας μεταξύ διαφορετικών, εθνικών και πολιτιστικών ομάδων.

Η πρόσφατη άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης από ένα ήδη αυτονομημένο και αυτοδιοικούμενο μόρφωμα όπως αυτό του Κοσυφοπεδίου, ήταν οπωσδήποτε σικέ, λαμβανομένης υπόψη της προηγηθείσας τρομοκρατίας και εθνοκάθαρσης εις βάρος των Σέρβων. Πρωτίστως όμως ήταν φυτιλιά της υπερατλαντικής δύναμης, που «κατεργάζεται τέχνας» μέσα στις συνθήκες της οικονομικής και νομισματικής της ύφεσης. Η κίνηση αυτή, στο βαθμό που υπαγορεύθηκε ή ενισχύθηκε από Ευρωπαίους παράγοντες, εκφράζει έναν κοντόθωρο και αυτοκτονικό αταβισμό, που ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις από τον ευρωπαϊκό κορμό και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Η αναγνώριση μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι στην ουσία μια ήττα των δυτικών πολιτικών που προωθούσαν την πολυπολιτισμικότητα και την συνύπαρξη», δήλωνε πρόσφατα στην «Ελευθεροτυπία» (8.3.2008) ο πρωθυπουργός των Σερβοβοσνίων Μίλοραντ Ντόντικ. Πολύ, μα πολύ σωστά.

Το Κόσοβο θα μπορούσε να είναι ένα προωθημένο εργοτάξιο ειρήνης, άμβλυνσης παθών και παραγραφής «ιστορικών λογαριασμών» μεταξύ διαφορετικών πολιτιστικών και εθνικών ομάδων. Ακόμη, μαζί με άλλες πολυεθνικές και πολυφυλετικές περιοχές της Ευρώπης, θα μπορούσε να είναι μια επι πλέον «άσκηση» πάνω στις δυνατότητες ειρηνικής συμβίωσης και όσμωσης ετερογενών πληθυσμών: Πλειοψηφικών και μειονοτικών, εγχώριων και μεταναστών, χριστιανικών και μουσουλμανικών, λευκών και έγχρωμων.

Φυσικά εδώ θα χρειαζόταν μια κριτική προσέγγιση της «πολυπολιτισμικότητας», διακριτή από την συμβατική, σπαραξικάρδια και ηθικοπλαστική αντιμετώπισή της, που έχει γεμίσει τον δημόσιο λόγο με ασημαντότητες. Γιατί η συμβίωση των λαών και των «διαφορετικών» δεν επιτυγχάνεται ακαριαία ή δια της πληκτρολογήσεως αρχών και ευχολογίων, δεν προωθείται με την λογική των μέσων όρων και των συμψηφισμών, ούτε καταργεί τις αποστάσεις που είναι απαραίτητες σε κάθε συμβιωτική κατάσταση – από αυτήν ενός ζευγαριού έως εκείνην μιας μειονοτικής ομάδας με την πλειοψηφία της κοινωνίας... Γιατί η πολυπολιτισμικότητα θέλει όχι μόνο αρετήν και τόλμην, αλλά και νοημοσύνη...

Γιάννης Σχίζας

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 368 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 44184505
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.