ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 18 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαρακτηρίζουν μέγα περιβαλλοντικό έγκλημα την επένδυση στο Κάβο Σίδερο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
Οικολόγοι Πράσινοι , Τετάρτη, 12 Μάρτιος 2008


Στο Νομό Λασιθίου, έχει προγραμματισθεί από εταιρεία Βρετανικών συμφερόντων, ένα έργο υποτιθέμενης τουριστικής ανάπτυξης σε έκταση του Ιδρύματος «Παναγιά η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού. Το εν λόγω έργο αναπτύσσεται σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο, η οποία αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ.

Η ενδεχόμενη πραγματοποίηση της επένδυσης θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η κατασκευή πέντε τουριστικών χωριών και πολυτελών ξενοδοχείων, συνολικής δυναμικότητας 7000 κλινών, σε συνδυασμό με την κατασκευή τριών γηπέδων γκολφ, συνεδριακού κέντρου και εμπορικών κέντρων, ξεπερνούν κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα μιας από τις πλέον απειλούμενες με ερημοποίηση περιοχές της χώρας μας.

Καμία πρόβλεψη δεν γίνεται για το πώς θα ενταχθούν στην τοπική κοινωνία των 2500 κατοίκων, οι 3000 και πλέον εργαζόμενοι στην επένδυση, σε ποιες κατοικίες θα μείνουν, που θα πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά τους, ποιες υποδομές θα στηρίξουν την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Το σχέδιο δεν θέτει σε καμία περίπτωση, ως βασικό ζητούμενο την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου. Απειλεί την επάρκεια, την ποιότητα και τη διατήρηση των φυσικών πόρων και αντιστρατεύεται την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενέκρινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς να διατυπώνεται πουθενά το βασικό ζητούμενο που είναι η προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, η επάρκεια, η ποιότητα και η διατήρηση των φυσικών πόρων. Γίνεται μάλιστα σε περιοχή με ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και την εν λόγω ΚΥΑ δεν υπέγραψε ο καθ’ ύλη αρμόδιος Υπουργός.

Η αμφισβητούμενης εγκυρότητας συμφωνία παραχώρησης της γης μεταξύ της Μονής Τοπλού και της, μάλλον αναξιόπιστης, αγγλικής εταιρείας με διάρκεια 40 χρόνων και δυνατότητα παράτασης για άλλα 40 χρόνια, δεσμεύει το μέλλον όχι μόνο των παιδιών αλλά και των εγγονών των κατοίκων της περιοχής. Η επένδυση αυτή αντιστρατεύεται με πολλούς τρόπους κάθε έννοια βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης

Μεγάλο προβληματισμό, ωστόσο, αλλά και αγανάκτηση προκαλεί, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από περιβαλλοντικές ομάδες, σε κατοίκους της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Νομού Λασιθίου, η σπουδή με την οποία η πλειοψηφία της ΤΕΔΚ Λασιθίου (με εξαίρεση τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου) προσέτρεξε να συνδράμει σε αίτημα του Μητροπολίτη Ιεράπετρας και Σητείας και του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή». Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να εκχωρήσουν εν λευκώ το δικαίωμα εκπροσώπησής τους από, άγνωστους σε αυτούς, δικηγόρους που θα υπερασπιστούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την προσβληθείσα, από πολίτες και φορείς της περιοχής, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σαν Οικολόγοι Πράσινοι προσυπογράφουμε τα ερωτήματα που σε σχετική ανακοίνωση δημόσια θέτουν οι Οικολογικές Ομάδες του Νομού Λασιθίου, για το πώς οι αιρετοί εκπρόσωποί παίρνουν την ευθύνη για το αν σωστά θα υλοποιηθεί αυτή η επένδυση, για το πώς παίρνουν την ευθύνη, παρά τα όσα νέα έχουν προκύψει από Νομοτεχνική Μελέτη που εκπονήθηκε από δικηγόρο των ομάδων, για τη φερεγγυότητα της Αγγλικής εταιρίας, πώς παίρνουν την ευθύνη για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος που μεθοδεύει εδώ και χρόνια ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα.

Ερωτήματα πολλά και πιεστικά, που όσο θα προχωρά ο χρόνος και ενδεχομένως θα υλοποιείται η επικείμενη επένδυση, θα γίνονται όλο και πιο αμείλικτα.

Η παρθένα περιοχή του ανατολικού άκρου της Κρήτης, διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη αειφορικού τουρισμού (φυσιολατρικού & πολιτιστικού) και μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση προς όφελος των κατοίκων της και να διατηρηθεί το οικοσύστημα προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Καλούμε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στην μεγαλύτερη και πιο σκανδαλώδη τουριστική επένδυση που ετοιμάζεται στη Μεσόγειο. Να πάρουν εκείνα τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που έχει ανάγκη η απομονωμένη, τόσα χρόνια από τις πολιτικές τους, περιοχή για την αναβάθμισή της και όχι να επιτρέπουν την εκχώρηση εδαφών της πατρίδας μας σε πολυεθνικές εταιρείες, που μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος.

Καλούμε τέλος την τοπική εκκλησία να αφήσει τις «επιχειρηματικές καινοτομίες» που οραματίζεται να εφαρμόσει σε βάρος της αειφορίας και της τοπικής κοινωνίας στις τεράστιες εκτάσεις που κατέχει και να στραφεί στο κύριο έργο της.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

ecogreenscrete@gmail.com
http://ecogreens-crete.blogspot.com


Σχόλια
ΠΟΤΑ Ν.Μεσσηνίας
Πολύ θυμωμένη , 2008-03-17 14:53:49
Μέχρι τώρα δεν έχω δει κάποια ανακοίνωση με τις θέσεις σας σχετικά με τις 3 περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης στο Ν.Μεσσηνίας. Υπάρχει κάτι σχετικό ; Δεν το γνωρίζετε ; Συμφωνείτε ; Τι ;
Σχετικά με τις 3 ΠΟΤΑ στο Ν.Μεσσηνίας
aristides , 2008-04-07 17:42:22

 
Αγαπητή πολύ θυμωμένη, 
 
ο θυμός σου είναι αρκετά δικαιολογημένος. Όντως οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα ζεστά με αυτή την ιστορία, αλλά απ΄ότι φαίνεται έχουν σκοπό να αναλάβουν δράση σύντομα. Τους έστειλα το σχόλιό σου και απάντησαν αμέσως δίνοντάς μου να καταλάβω ότι ασχολούνται ήδη έχωντας ανοίξει σχετική θεματική ομάδα. Είναι γεγονός ότι οι Ο-Π που ιδρύθηκαν το 2003, μόλις το 2007 απόκτησαν αρκετά μέλη από την νότια Πελοπόννησο. Όπως μάλλον καταλαβαίνεις, η ενασχόληση με ένα ζήτημα είναι υπόθεση προσώπων. Επί χρόνια τα πρόσωπα από την περιοχή που είχαν ασχοληθεί ήταν λίγα και ο αγώνας επίπονος και γεμάτος απογοητεύσεις ενώ υπήρξαν και μεγάλες περίοδοι κάμψης. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά και μπορεί να ξεκινήσει ένα ισχυρό μέτωπο σε όλη την Ελλάδα κατά των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων και των γηπέδων γκολφ. Οι οργανώσεις στην Κρήτη είναι έτοιμες γι αυτό και πρόθυμες να συμμετέχουν. 
 
Αν σε ενδιαφέρει το θέμα και έχεις τρόπο να βοηθήσεις, δώσε κάποια σημεία επαφής. 
 
Παρακάτω μεταφέρω μερικά σημεία της συζήτησης που έχει ανοίξει για το θέμα από το site των Ο-Π. (όλη η συζήτηση στο 
 
http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=898) 
 
«Ένα φιλόδοξο-υπερφίαλο αειφορικό-καταστροφικό σχέδιο το οποίο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη της Μεσσηνίας τουλάχιστον 20 χρόνια, είναι η περίφημη 'Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας' φορέας υλοποίησης της οποίας είναι ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και η εταιρεία του 'Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας' TEMES S.A. To σχέδιο μάλιστα λαμβάνει και κρατική επιχορήγηση στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004. 
 
Σε αυτήν την ενότητα θα καλύπτουμε την 'πρόοδο' αυτού του σχεδίου, τις όποιες σχετικές δράσεις και αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, καθώς και τις πολύ πιθανές περιβαλλοντικές καταστροφές που θα λάβουν χώρα. 
 
Ας μην ξεχνάμε ότι η Πύλος είναι ένας ιστορικός τόπος για το Οικολογικό κίνημα στην Ελλάδα, η πρώτη περιοχή όπου τη δεκαετία του 1970 η εξέγερση των κατοίκων εναντίον της εγκατάστασης ναυπηγείων (δεν πρόφτασαν να τα βάλουν επί χούντας όπως π.χ. στην Αυλίδα-Χαλκίδα) απέτρεψε την καταστροφή του περιβάλλοντος. 
 
Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνες τους οι τοπικές κινήσεις πολιτών με ηρωικές αλλά μεμονωμένες, ρομαντικές προσπάθειες, ενάντια σε οικονομικά μεγαθήρια με πλάτες. Χρειάζεται κεντρικός συντονισμός, χρηματοδότηση και πολιτική κάλυψη, προς γνώση και συμμόρφωση. Για αυτό υπάρχουν οι Ο.Π. και θα πρέπει να αναλαμβάνουν δράση σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει καλύτερα. 
 
Οι Ο-Π, ως σχετικά νέο κόμμα σίγουρα θέλουμε τον χρόνο μας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα έρθουν ελπίζω σύντομα και οι ανακοινώσεις, κάτι ανέξοδο εξ'άλλου - ούτε μηνύσεις, ούτε επιχορηγήσεις δεχόμαστε! 
 
Πέρα από την συγκεκριμένη ΠΟΤΑ, η μεγάλη ΜΠΟΤΑ είναι ο συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός του Τουρισμού, η μανία με τα γκολφ (βιτρίνα) και τα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών-real estate (ουσία), τον γιγαντισμό, την εξάπλωση και την 'επιμήκυνση' παντού. 
 
Όμως χρειάζεται και λαική στήριξη. Το λόγο και την ευθύνη για την Γιάλοβα φέρει και η τοπική κοινωνία της Πύλου, η οποία σε άλλες περιπτώσεις, τη δεκαετία του 1970, ξεσηκώθηκε αβοήθητη αλλά σύσσωμη και δεν επέτρεψε την δημιουργία Ναυπηγείων, κυρίως επειδή θα έβλαπταν τον Τουρισμό. (ιδού λοιπόν ο Τουρισμός...θα έλεγε κανείς)». 
 
Με εκτίμηση 
 
Εκ μέρους της διαχείρισης του ecocrete 
Αριστείδης Παπαδάκης 
info@ecocrete.gr 
 
.

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 01 Απρίλιος 2008 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 363 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39600849
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.