ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 17 Οκτ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κίνημα πάρκων με αναδασμό του Ελληνικού! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πόλη - Πράσινο της πόλης
Γιάννης Σακιώτης , Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος 2008


Όχι στην αντι-οικολογική και βαθιά καπιταλιστική λογική του μητροπολιτικού πάρκου σε ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού

Του Γιάννη Σακιώτη

Για το θέμα του Ελληνικού αρκεί η απλή σκέψη: η Αθήνα χρειάζεται ένα μητροπολιτικό πάρκο που θα δροσίζει την ...θάλασσα (καθώς η θέση του μπροστά από τους νότιους πρόποδες του Υμηττού δεν επιτρέπει τη λειτουργία του χώρου ως ανεμιστήρα μεταφοράς δροσερών μαζών αέρα προς το λεκανοπέδιο) ή 20 Εθνικούς Κήπους (πάρκα των 200 στρεμμάτων) που θα μπορούσαν δημιουργηθούν από απαλλοτριώσεις με τα χρήματα της οικοδόμησης του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού που θα συγκεντρωθούν σε ένα ειδικό πράσινο ταμείο (το μικρότερο μέρος θα μπορούσε επίσης να χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο πόρο και να γίνει ένα μεγάλο και σημαντικό πάρκο);

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Πηγαίνουμε για παράδειγμα στο ορθογώνιο που προσδιορίζεται από τη Διδότου, Ασκληπιού, Ισαύρων, Ζωοδόχου Πηγής, αγοράζουμε με χρήματα του πράσινου ταμείου όλα τα κτίρια, τα γκρεμίζουμε και στη θέση τους φτιάχνουμε ένα πάρκο. Οι ένοικοι των κατεδαφιζόμενων κτιρίων θα μπορούν να αγοράσουν ισόποσης αξίας στέγη ή εναλλακτικά να μην λάβουν αποζημίωση και να έχουν ως αντάλλαγμα κατοικία σε μία νέα, πρότυπη πόλη που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από το κράτος –με τα ίδια χρήματα από την πώληση γης στο Ελληνικό- κατά το αντίστοιχο του Ολυμπιακού Χωριού στην ανατολική Αττική, όπου υπάρχουν αρκετοί χώροι και όπου το στοίχημα της διατήρησης ενός τοπίου περιαστικής γεωργίας έχει χαθεί οριστικά εδώ και πολλά χρόνια.

Οι υπολογισμοί, ακριβείς νομίζω, από όσο μπόρεσα να ελέγξω, έχουν γίνει από τον Στέφανο Μάνο και δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν 20 πάρκα Χ 200 στρέμματα, με άλλα λόγια να επέλθει επαναστατική μεταβολή στην Αθήνα, χωρίς προηγούμενο.

Είκοσι πάρκα που θα μειώσουν δραστικά το φαινόμενο της θερμικής νησίδας (+7-8 βαθμοί Κελσίου παραπάνω μέση θερμοκρασία στο κέντρο από τα βόρεια προάστια το καλοκαίρι), θα προσφέρουν ποιότητα ζωής και στους φτωχότερους και περιβαλλοντικά εξαθλιωμένους Αθηναίους των πυκνοδομημένων περιοχών της πόλης που θα έχουν πάρκα για τα παιδιά τους, θα άρουν μια από τις μεγαλύτερες χωροταξικές αδικίες στην Ευρώπη και κυρίως θα αποτρέψουν 300.000 με 500.000 μετακινήσεις εβδομαδιαίως των 45 κατά μέσο όρο χιλιομέτρων με ΙΧ, τις οποίες θα κάνουν οι χρήστες του μητροπολιτικού πάρκου, προσθέτοντας μεγάλους όγκους ρύπων στην ατμόσφαιρα της Αθήνας και χιλιάδες τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα της γης, στην εποχή που δήθεν όλοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Εξάλλου, η δημιουργία πάρκου σε όλη την έκταση εκ των πραγμάτων είναι ουτοπική. Διότι θα πρέπει να ξηλωθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ασφαλτοτάπητα από τις πίστες και τους αεροδιαδρόμους -σε κάποια σημεία το βάθος φθάνει τα 4 μέτρα!-, να ανασκευασθεί το έδαφος και να γίνουν μεγάλα και δαπανηρότατα έργα διαμόρφωσης του χώρου, σχέδιο πανάκριβο και αδύνατον να χρηματοδοτηθεί από το πουθενά.

Ακόμη όμως και αν γινόταν με δημόσιες δαπάνες, το μόνο όφελος από το μητροπολιτικό πάρκο σε όλη την έκταση του Ελληνικού θα ήταν η τρελή αύξηση του real estate της περιοχής. Με άλλα λόγια, θα έπρεπε να πληρώσουμε οι φορολογούμενοι την χρηματοδότηση της υπεραξίας των κατοικιών της περιοχής και να έχουμε ένα άχρηστο για τα 3,5 - 4 εκατομμύρια Αθηναίων πάρκο στην άκρη της πόλης!

Αυτό κάποιοι το καταλαβαίνουν και κάνουν θαυμάσια τη δουλειά τους, κάποιοι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν, έχοντας πέσει θύματα του ακατάσχετου βερμπαλισμού μιας αέναης πλειοδοσίας για τα πάντα, στο όνομα των ενεργών πολιτών, μια πλειοδοσία που οποία οδηγεί στη ματαίωση -εν τω γεννάσθαι- οποιασδήποτε σοβαρής, αξιόπιστης και βιώσιμης εναλλακτικής πρότασης κατατίθεται για τα ζητήματα της πόλης.

Αυτός ο αριστερίστικος βερμαπλισμός, δυστυχώς στη χώρα της υστερίας αλλά και της απελπισίας από τη γενικευμένη σήψη, θριαμβεύει, θέτοντας στο περιθώριο τον συνετό και συστηματικό Λόγο και εντέλει υπονομεύοντας, με διαφορετικό τρόπο είναι αλήθεια από τον μιζοφιλελευθερισμό, και αυτός σε σημαντικό βαθμό το μέλλον.

Γιάννης Σακιώτης

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 327 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 38956256
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.