ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΕΗ και γαλακτώματα σκόνης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2008

Χθες, ως γνωστόν, επισκέφτηκε το Νομό Κοζάνης η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη. Με βάση το καθορισμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή συνάντηση με εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών της περιοχής. Οι εν λόγω οργανώσεις εξέθεσαν πολύ σύντομα τις απόψεις τους χωρίς να ακολουθήσει διάλογος, λόγω του πολύ συμπιεσμένου προγράμματος, το οποίο προέβλεπε αμέσως μετά Σύσκεψη στη Νομαρχία.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας και την αποχώρηση της Επιτροπής όσοι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων απέμειναν συμφώνησαν στα εξής :

1. Ότι ο χρόνος που διατέθηκε για τις οργανώσεις ήταν πολύ λίγος (υπήρξαν και εκπρόσωποι που μίλησαν μόνο 3-4 λεπτά) και μειώθηκε ακόμη περισσότερο, γιατί πήραν το λόγο και άλλοι παράγοντες της περιοχής.
2. Ότι χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ των συλλόγων για να επιτευχτεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του οικολογικού κινήματος της περιοχής. Για το λογο αυτό αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση όλων των οργανώσεων, που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος στην περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
3. Ότι θα δημοσιοποιηθούν άμεσα οι θέσεις των οργανώσεων σχετικά με την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη Βουλή, αλλά και οι απόψεις τους για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του Ν. Κοζάνης.

Τέλος οι παρακάτω έξι (6) οργανώσεις μετά από πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης υπέγραψαν την εξής ανακοίνωση, η οποία αναφέρεται σε ένα ειδικότερο μόνιμο πρόβλημα, σχετικό με την έντονη σκόνη που παράγεται κατά την εξόρυξη –αποθήκευση και μεταφορά του λιγνίτη και της τέφρας

Κοινή Ανακοίνωση 6 περιβαλλοντικών οργανώσεων για το χρόνιο πρόβλημα της σκόνης στους Σταθμούς και τα Ορυχεία της ΔΕΗ

Το θέμα της σκόνης στα Ορυχεία και στους Σταθμούς της ΔΕΗ είναι ένα ανοιχτό μέτωπο, το οποίο ταλανίζει μόνιμα τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των πληττόμενων χωριών, αλλά και τη Διοίκηση της ΔΕΗ.

Οι πηγές της σκόνης χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες :

* σε εκείνες που προκαλούν το γνωστό μας νέφος, το οποίο απλώνεται σε όλη την περιοχή και προέρχεται κυρίως από τις εκπομπές της ιπτάμενης τέφρας από τις καμινάδες της ΔΕΗ.

* στις τοπικές πηγές σκόνης (διάχυτες εκπομπές), που οφείλονται στην παραγωγική διαδικασία εξόρυξης και διακίνησης του λιγνίτη, στη μεταφορά της τέφρας με ταινίες και φορτηγά, κλπ.

Για την πρώτη κατηγορία πηγών η ΔΕΗ, εκτός από το πρόγραμμα της – καθυστερημένης - αντικατάστασης των παλιών ηλεκτροστατικών φίλτρων, δοκιμάζει και συμπληρωματικές μεθόδους βελτίωσης της απόδοσης τους, όπως η διακοπτόμενη ενεργοποίηση, η προσθήκη ειδικών χημικών προσθέτων, κλπ

Δυστυχώς αυτές οι μέθοδοι βελτίωσης, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις και υποσχέσεις, είτε έχουν πενιχρά αποτελέσματα, είτε εφαρμόζονται μόνο σε πειραματικό στάδιο και γενικώς αργούν απελπιστικά. Η ίδια η ΔΕΗ σε πρόσφατο δημοσίευμα ομολογεί ουσιαστικά τις καθυστερήσεις, παραδεχόμενη ότι "η βελτίωση για τους ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Καρδιάς θα πάρει χρόνο, ίσως και μετά το 2009" (Τοπικός Τύπος)

Όμως μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην αντιμετώπιση των πηγών σκόνης της δεύτερης κατηγορίας, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές και επιβλαβείς στην υγεία. Η σκόνη στα ορυχεία από τη διακίνηση του λιγνίτη, των στείρων και της τέφρας, η αυτανάφλεξη του λιγνίτη στα ορυχεία και στις αυλές αποθήκευσης, η σκόνη που παράγεται κατά τη μεταφορά της τέφρας από τους ΑΗΣ στις αποθέσεις είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, που μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί ριζικά. Η διαβροχή της μεταφερόμενης τέφρας και των δρόμων, καθώς και η κάλυψη κάποιων ταινιών και φορτηγών δεν είναι επαρκής και συνεχής. Το αποτέλεσμα είναι ότι η σκόνη ζει και βασιλεύει και επικάθεται στα πνευμόνια των εργαζομένων και των κατοίκων των χωριών, που είχαν την ατυχία να βρίσκονται γύρω από τους Σταθμούς και τα Ορυχεία.

Τόσο τα Σωματεία της ΔΕΗ, όσο και οι Περιβαλλοντικές και λοιπές οργανώσεις των πληττόμενων χωριών έχουν το θέμα της σκόνης μόνιμο στα αιτήματα τους. Καιρός όμως είναι να πιέσουμε και για λύσεις, βασισμένες σε νέες, τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να συμπληρώσουν τις παραδοσιακές, ανεπαρκείς μεθόδους και να βελτιώσουν την κατάσταση.

Οι νέες μέθοδοι βασίζονται στη χρήση φυτικών, μη τοξικών πισελαίων που προστίθενται με τη μορφή γαλακτώματος στην πηγή της σκόνης και αδρανοποιούν τους κόκκους της. Μειώνουν έτσι τις δευτερογενείς εξώθερμες χημικές αντιδράσεις, οι οποίες ανεβάζουν τη θερμοκρασία των στερεών σωρών (λιγνίτης, τέφρα, κλπ) και αυξάνουν έτσι τη διασπορά των λεπτόκοκκων σωματιδίων στο περιβάλλον.

Εκτός από την εφαρμογή τους στην κοκκοποίηση της τέφρας και τη μείωση της σκόνης τα γαλακτώματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα ορυχεία, σε λιγνιτικούς σωρούς καθώς και σε χωματόδρομους με μεγάλη κυκλοφορία και σκόνη.

Η ΔΕΗ δοκιμάζει σε εργαστηριακό και πιλοτικό επίπεδο τέτοια υλικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έδωσαν θεαματικά αποτελέσματα. (Μείωση συγκεντρώσεων από 200 mg/m3 σε 20 mg/m3 στις χοάνες μεταφόρτωσης της τέφρας).

Όμως, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία των δοκιμών έχει ξεκινήσει από το 2004 (σε δρόμους και σωρούς) και παρά τα θετικά αποτελέσματα τους, η λήψη των αποφάσεων αργεί απελπιστικά και ουσιαστικά έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.

Τι περιμένει η ΔΕΗ για να πάρει τις αποφάσεις της; Τέσσερα χρόνια συσκέψεων και δοκιμών δεν αρκούν; Ως πότε κάποιοι αθώοι θα πληρώνουν με την υγεία τους τις ολιγωρίες και τις καθυστερήσεις της ιεραρχίας της ΔΕΗ; Ως πότε ο παραμικρός άνεμος θα φτιάχνει φονικά αεροζόλ με την σκόνη του λιγνίτη και της τέφρας και θα μετατρέπει σε κόλαση όλο το Λιγνιτικό Κέντρο; Γιατί δεν ξεκινά η χρησιμοποίηση των γαλακτωμάτων τουλάχιστον στους δύο ΑΗΣ, Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σκόνης στη διαδικασία μεταφοράς τέφρας;

Πιστεύουμε ότι τα θέμα αυτό πρέπει να τεθεί ΑΜΕΣΑ επί τάπητος και να πιεσθεί η Διοίκηση της ΔΕΗ να εφαρμόσει μια από τις δοκιμασμένες λύσεις.

Για το σκοπό αυτό χρειάζεται ένας καλός συντονισμός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τους πληττόμενους από τη σκόνη.

Οι οικολογικές και λοιπές οργανώσεις που υπογράφουμε το παρόν κείμενο προτείνουμε και στα Σωματεία της ΔΕΗ να συμπαραταχτούν μαζί μας για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Στα θέματα που μας ενώνουν είμαστε υποχρεωμένοι να πορευόμαστε μαζί.

Ειδικά όταν αφορούν το ύψιστο αγαθό, την υγεία.
 
1. Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
2. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Ελλησπόντου.
3. Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
4. Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγ. Δημητρίου-Ρυακίου
5. Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής
6. Σύλλογος πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ ΛΙΠΤΟΛ- ΔΕΗ Μαυροπηγής.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 38 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56173720
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.