ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Πέμπτη 24 Σεπ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εκδήλωση για το Χωροταξικό από "το Λασίθι στην Πλώρη" Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2008

Του Αντώνη Ανηψητάκη
 
Παρουσία αιρετών της Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, προέδρων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων εκπροσώπων φορέων και φίλων της "Πλώρης" πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγεμα, 1-2-08, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Αγίου Νικολάου η εκδήλωση για το Χωροταξικό με εισηγήτρια την αρχιτέκτονα Βάννα Σφακιανάκη. Η εμπεριστατωμένη εισήγηση προκάλεσε έναν ενδιαφέροντα διάλογο με μεγάλη συμμετοχή των παρισταμένων, όπου η κριτική σκέψη συνυπήρχε με την αγωνία να βρούμε λύσεις αθροίζοντας τις δυνάμεις μας. Ήταν κοινός τόπος ότι επείγει η νομαρχιακή συνεννόηση στην οποία μπορούν να συμβάλουν όλοι, Νομαρχιακή Aυτοδιοίκηση, ΟΤΑ, ΤΕΕ, ΜΚΟ.
 
Η κ. Σφακιανάκη επεσήμανε τις αδυναμίες του Χωροταξικού, όπως το εισηγείται το ΥΠΕΧΩΔΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η προχειρότητά του συναγωνίζεται την σκοπιμότητά του να υπηρετήσει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Μέσα από μια ιστορική αναδρομή, 1974-2008, κατέδειξε την απροθυμία της Πολιτείας να βάλει τάξη στην άναρχη ανάπτυξη του ελληνικού χώρου. Επικέντρωσε, και μέσα από παράθεση χαρτών, στους κινδύνους που τυχόν έγκρισή του εγκυμονεί για την Κρήτη συνολικά και για το Λασίθι ιδιαίτερα. Πρότεινε τέλος στους παρισταμένους να εμμείνουν στην προάσπιση τού Περιφερειακού Χωροταξικού της Κρήτης και στην προώθηση των ΣΧΟΑΠ.
 
Την εκδήλωση συντόνισαν ο Μανώλης Μαρκάκης και ο Οδυσσέας Σγουρός ενώ ο επικεφαλής της κίνησης Αντώνης Ανηψητάκης άνοιξε την εκδήλωση με τα παρακάτω λόγια:
 
Ένα σχόλιο για την εκδήλωση από τον Α. Ανηψητάκη
 
"ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Το χωροταξικό θα έχει λυθεί όταν τα 12χρονα παιδάκια που σήμερα σε κάποιους παραλιακούς οικισμούς του νομού μας οδηγούν 4Χ4 σκοτώνοντας και μη πληρώνοντας αλλάξουν χόμπυ και ξεναγούν τους περιηγητές στη χλωρίδα της Κρήτης. Σκεφτείτε πόσο δρόμο έχουμε μπροστά μας. Το χωροταξικό θα έχει λυθεί όταν η Ελλάδα των νόμων ταυτιστεί με την Ελλάδα της πράξης. Γιατί σήμερα όλοι ζούμε αυτή τη διπλή Ελλάδα, φτωχή και σπάταλη συνάμα. Σκεφτείτε ξανά πόσο δρόμο έχουμε μπροστά μας.
 
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ
Το πολιτικό μας σύστημα καταρρέει. Τα κόμματα έχουν ορίζοντα ποσοστών και όχι λύσεων. Δεν καταρρέει απ' τα σκάνδαλα, αυτά απλώς κάνουν πιο θεαματική την κατάρρευση. Καταρρέει γιατί δεν δίνει λύσεις. Και τη λύση δεν θα τη δώσουν οι δικαστές, που πρέπει βεβαίως απρόσκοπτα & τυφλά να κάνουν τη δουλειά τους, ούτε όμως κι εμείς ως οιονεί ένορκοι από τον καναπέ μας. Οι λύσεις θα' ναι πολιτικές και με τη συμμετοχή μας. Το δίπολο κόμματα εξουσίας / κόμματα διαμαρτυρίας τελειώνει. Παραφράζοντας τον ορισμό της κρίσης ως της κατάστασης όπου το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί, λέμε ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση γιατί τα κόμματα εξουσίας δεν μπορούν πια να κυβερνήσουν και γιατί τα κόμματα διαμαρτυρίας δεν φαίνονται έτοιμα να κυβερνήσουν. Μόνος του κανείς δεν μπορεί και κουλτούρα συνεργασιών δεν υπάρχει.
 
ΑΓΩΝΙΑ
Η όποια ανάπτυξη μπορεί ακόμη να μας κοιμίζει γιατί το χρήμα κάπως γυροβολά, με δανεικά και ξεπουλήματα για τους πολλούς αλλά και για την ίδια την πολιτεία μας, όμως η κατηφόρος αυτή ανάπτυξη και όχι αειφόρος όπως κατ' ευφημισμό την αποκαλούμε έχει τεράστιο κόστος που το πληρώνει η νέα γενιά, η κοινωνία και το περιβάλλον. Η νέα γενιά πληρώνει το κόστος με ανεργία, ανασφάλιστη, επισφαλή, απλήρωτη εργασία, αγωνία για το μέλλον. Η δικιά μας η γενιά συγκριτικά καλά πέρασε. Η κοινωνία πληρώνει το κόστος με τη γενικευμένη διαφθορά. Διαπλοκές, ρουσφέτια, εγκληματικότητα, Ζωνιανά
 
Το περιβάλλον φυσικό, οικιστικό, πολιτισμικό πληρώνει το κόστος με την ατέλειωτη οικοπεδοποίησή του, τις αμέτρητες χωματερές του, τις αυθαιρεσίες, τη ρύπανση, την καταστροφή του, που πια δεν κρύβεται. Η χωροταξία ως πολύ καθυστερημένη υπόσχεση θεραπείας αυτού του προβλήματος είναι το σημερινό μας θέμα. Μια δυο γενιές πριν ο Έλληνας δεν είχε τα μέσα να διαταράξει το χώρο, η δραστηριότητά του συνήθως τον πλούτιζε. Μετά ήρθαν τα μέσα, μεθύσαμε με εκσκαφείς και μπουλντόζες η γη έγινε οικόπεδο, από αυταξία απέκτησε υπεραξία, η ομορφιά δασική, φρυγανώδης, πολιτισμική έγινε εμπόδιο. Οι δαντελένιες ακτές, οποία έπαρση, θεωρούμε ότι χρειάζονται διορθώσεις, κάθε ξενοδοχείο και τη μαρίνα του. Και οι παλιοί οικισμοί κεντροβαρικοί γύρω από μια πλατεία μετακόμισαν στις παραλίες, ξεστρούφιξαν και πήραν τους παραλιακούς δρόμους. Τα σχέδια τους εκκρεμούν 10ετίες. Η εκτός σχεδίου δόμηση άναρχη εξ ορισμού και επεκτατική έχει γεμίσει με ουλές το άλλοτε περίφημο κρητικό τοπίο, δρόμοι, καλώδια, βόθροι. Ως πότε. Και την ίδια στιγμή που η διοίκηση κεντρική και αυτοδιοικητική αποδεικνύει την ανικανότητά της να ελέγξει το χώρο, να ολοκληρώσει κτηματολόγιο, να βάλει τάξη στους υπάρχοντες οικισμούς, δίνει σωρηδόν άδειες σε ιδιώτες για νέα θέρετρα μαμούθ και νέους οικισμούς νίπτοντας τας χείρας της στο παραβάν των περιβαλλοντικών μελετών με σαπούνι τους περιβαλλοντικούς όρους, ευχολόγια που βεβαίως δεν μπορεί να ελέγξει. Ποιος ελέγχει ας πούμε τον Αθερινόλακκο. Αν υπήρχε η ετοιμότητα για την απάντληση πετρελαίου θα μπορούσε να απαντληθεί ασφαλέσετερα και γρηγορότερα το πετρέλαιο από το λαθρεμπορικό που προσάραξε τα Χριστούγεννα στο μινωϊκό μώλο της Κάτω Ζάκρου.
 
ΕΛΠΙΔΑ

Αμυδρή. Αν μάθουμε να αντικρίζουμε τα προβλήματα αψηφώντας τον όγκο τους. Αν μάθουμε να κουβεντιάζουμε. Αν μάθουμε να συνεννοούμαστε, αν ξαναμάθουμε την πολιτική όχι πια στα σχολεία της αυτοδυναμίας ή της καταγγελίας αλλά στο σχολείο της τέχνης των προγραμματικών προωθητικών συμβιβασμών.
 
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 
1. Σοβαρό Συνέδριο Προγραμματικής Συνεννόησης του Νομού με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Να συνεννοηθεί ο νομός μας. Να αφήσουμε στην άκρη τον τοπικισμό που βλέπει το γείτονα ως αντίπαλο και να τον δούμε ως συνεργάτη. Αν ο νόμος της ζούγκλας συμφέρει τους ισχυρούς ένα συμφωνημένο πρόγραμμα κατοχυρώνει τους αδύνατους και αποτελεί θεμέλιο προόδου για όλους. Και σήμερα η Κρήτη μοιάζει με ζούγκλα, τα επιθυμητά έργα τα παίρνουν οι ισχυροί, τα ανεπιθύμητα τα σπρώχνουν εδώ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο εσωτερικό του νομού μας. Μ’ αυτή την κατάσταση όμως τελικά όλοι είναι χαμένοι. Η Κρήτη συνολικά είναι χαμένη, με προβλήματα στα σκουπίδια, στα νερά, στην ενέργεια, στο δίκτυο μεταφορών, στον πολιτισμό της, στη χωροταξία της. Κι εμείς οι πιο χαμένοι απ’ όλους, αλλά σε κάποια σημεία συγκριτικά καλύτεροι, με μικρότερες βλάβες στο περιβάλλον και την κοινωνία μας, μπορούμε, το Λασίθι μπορεί να γίνει η πλώρη της Κρήτης δείχνοντας το δρόμο της προγραμματικής συνεννόησης.
 
2. Nα πιστοποιηθούν οι Υπηρεσίες. Να αποκτήσουν ΙSO. Για να μπορέσουν οι υπάλληλοι των δημοτικών/νομαρχιακών υπηρεσιών να δουλέψουν αποδοτικότερα και να συντονιστούν μεταξύ τους. Για να μπορέσουμε οι αιρετοί να τεκμηριώσουμε αιτήματα προσλήψεων. Με 2 υπαλλήλους όσο ικανοί έμπειροι και ευσυνείδητοι κι αν είναι αυτοί δεν θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε αρχιτεκτονικές επιτροπές, επεκτάσεις, ΣΧΟΑΠ, ΣΠΕ, ΠΕΡΠΟ κλπ. Κάθε χρόνο θα βάζουμε στο τεχνικό πρόγραμμα επεκτάσεις σχεδίων και κάθε χρόνο θα διαπιστώνουμε ότι δεν προχώρησαν.
 
3. Να απευθυνθούμε στους πολίτες και να ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Η κοινωνία των πολιτών είναι δεξαμενή δυνάμεων. Να βρούμε τον τρόπο να τους συντονίσουμε και να τους εμπνεύσουμε. Όλοι αυτοί οι σύλλογοι, επιμελητήρια, ΜΚΟ, τοπικά ΜΜΕ, θα πρόσθετα και τις εν ληθάργω ευρισκόμενες τοπικές κομματικές οργανώσεις, ας τους καλούμε στις συνεδριάσεις μας, ας τους δίνουμε το λόγο.
 
Αν μάθουμε να ανακαλύπτουμε τους χρήσιμους πολίτες και να τους αφουγκραζόμαστε μόνο κέρδος θα έχουμε.
 
Η φίλη αρχιτέκτων Βάννα Σφακιανάκη, με την πολύετή ενασχόλησή της με τα χωροταξικά θέματα μέσα απ’ το ΤΕΕ-ΤΑΚ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ενεργού πολίτη που είμαι βέβαιος ότι οι γνώσεις της θα μας φανούν χρήσιμες. Την ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή της παρουσία".

Στη συνέχεια οι φίλοι της "Πλώρης" έκοψαν την πίτα τους στο κέντρο Παραστιές.
 
Αντώνης Ανηψητάκης
Πολιτικός Μηχανικός
Επικεφαλής Νομαρχιακής Κίνησης
Το Λασίθι στην Πλώρη
www.plori.gr
Δασκαλογιάννη 1
72300 Σητεία
28430-22240,24483

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2008 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 466 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 45232602
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.