ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 21 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κεραίες Τηλεφωνίας Τηλεοπτικές - Κινητά
Φώτης Ποντικάκης , Σάββατο, 02 Φεβρουάριος 2008

Του Φώτη Ποντικάκη

Ένα θέμα που θα έπρεπε να μας προβληματίζει σοβαρά είναι η έκταση και ο τρόπος χρήσης της κινητής τηλεφωνίας. Ζούμε σε μια εποχή που έχει πολύ μεγάλη σημασία η επικοινωνία και έχουμε μια αλματώδη ανάπτυξη νέων μορφών επικοινωνίας όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.

Η επικοινωνία των ανθρώπων βεβαίως είναι καλό πράγμα. Πρέπει όμως να προσεχτούν ορισμένα ζητήματα σχετικά με την επέκταση της κινητής τηλεφωνίας.

Ένα θέμα είναι οι κεραίες. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιχειρούν να στήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δίκτυο κεραιών, δηλώνοντας ότι έτσι θα εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες τους και οι κεραίες έτσι θα έχουν χαμηλές εκπομπές ακτινοβολιών (όσο πιο πολλές και διεσπαρμένες είναι). Σήμερα, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία στην Ελλάδα, οι κεραίες δεν πρέπει να εγκαθίστανται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από σχολεία, νοσοκομεία κλπ.

Όμως το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι ότι για άλλη μια φορά δεν ακολουθούμε την αρχή της πρόληψης. Θα έπρεπε ανεξάρτητες έρευνες να αποδείξουν ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν βλάπτουν κι έπειτα να εγκατασταθούν σε κατοικημένες περιοχές. Γύρω από το θέμα αυτό υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επηρεασμού των ερευνητών κα των ερευνητικών ιδρυμάτων από ενδιαφερόμενες εταιρείες,. Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια έρευνα για τις επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όταν χρηματοδοτείται από μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας; ’ρα, οι όποιες έρευνες θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα και ερευνητές που δεν θα εξαρτώνται με κανέναν τρόπο από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Μέχρι λοιπόν να αποδειχτεί από ανεξάρτητες έρευνες ότι οι κεραίες δεν βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, δεν θα πρέπει να εγκαθίστανται σε κατοικημένες περιοχές, εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε την αρχή της πρόληψης. Ειδάλλως, υλοποιείται ένα πείραμα με άγνωστες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων.

Τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και για τα ίδια τα κινητά τηλέφωνα. Κι εδώ υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες κλπ. Επίσημο όριο ακτινοβολίας ενός κινητού τηλεφώνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οριστεί το 2 W ανά Kg μάζας μυϊκού ιστού (ο λεγόμενος δείκτης SAR- στις ΗΠΑ το επιτρεπόμενο όριο είναι μικρότερο, 1,6 W). Κανονικά ο δείκτης SAR ενός κινητού θα έπρεπε να υπάρχει στη συσκευασία και στις διαφημίσεις κάθε τηλεφώνου, μαζί με επεξήγηση του τι ακριβώς είναι, όπως γίνεται με τα τσιγάρα που υπάρχει η προειδοποίηση στο πακέτο. Σημειώνουμε γι’ άλλη μια φορά ότι τα επίσημα όρια είναι σχετικά, αποτελούν προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης. Οι οικολογικές και καταναλωτικές οργανώσεις ζητάνε πολύ μικρότερα όρια κατά κανόνα.. Γενικά πάντως, ο δείκτης αυτός δείχνει την ακτινοβολία όταν χρησιμοποιούμε το κινητό κολλημένο στο αυτί μας. Όσο απομακρύνεται το τηλέφωνο από το αυτί, τόσο καλύτερα, η ακτινοβολία είναι υποπολλαπλάσια, ενώ μειώνεται ακόμη περισσότερο, όταν χρησιμοποιούμε hands-free (ακουστικά με καλώδιο) ή ανοιχτή ακρόαση. Λέγεται ότι το blue tooth επίσης μειώνει πολύ την ακτινοβολία. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε τη χρήση του τηλεφώνου όταν το σήμα είναι χαμηλό. Προτιμότερο είναι ακόμη να χρησιμοποιούμε τα γραπτά μηνύματα SMS.

Αυτά είναι μερικές προφυλάξεις που μπορούμε να παίρνουμε, χωρίς να καταδικάζουμε τις νέες τεχνολογίες, αλλά σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις της. Ευθύνη βέβαια πρωτίστως των επιστημόνων, των εταιρειών, του κράτους είναι να παράγουν προϊόντα που δεν βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και να ενημερώνουν πλήρως τους πολίτες για τον τρόπο χρήσης των όποιων προϊόντων ώστε να μην έχουν πρόβλημα. Επειδή όμως δεν μπορούμε να αφηνόμαστε στην καλή θέληση και τη συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης όλων αυτών (κράτους, εταιρειών, επιστημόνων), καλό είναι να ψάχνουμε πολύ πριν αγοράσουμε οτιδήποτε: Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία μας, πώς παράγεται, πού παράγεται και κάτω από ποιες συνθήκες (συμφωνούμε π.χ. με τις συνθήκες εργασίας σε ορισμένα εργοστάσια της Ασίας με τις 12ωρες βάρδιες, τους εργάτες που πληρώνονται με 1 ευρώ το πολύ κοκ;).

Φώτης Ποντικάκης
Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Σ.Σ. Για να βρείτε το δείκτη SAR (ακτινοβολίας) του κινητού σας ή του κινητού που θέλετε να αγοράστε, μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της εταιρείας (αν και δεν είναι σίγουρο ότι όλες οι εταιρείες θα δείχνουν τα στοιχεία αυτά) ή σε κάποιες ιστοσελίδες με καταλόγους ακτινοβολίας κινητών από διάφορες εταιρείες, όπως http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=47297 

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 02 Φεβρουάριος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 405 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39668783
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.