ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 24 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σε θετική κατεύθυνση αλλά ανεπαρκείς οι πολιτικές για το κλίμα της ΕΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2008


Η Ελλάδα αύξησε σημαντικά τη χρήση λιγνίτη και τη συνολική κατανάλωση

Στις 23 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε μια δέσμη προτάσεων σε θετική κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αύξησης της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΕΣΜΗΕ για το 2007 δείχνουν σημαντική αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού καθώς και μικρό μερίδιο ΑΠΕ.

Οι προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής αφορούν σε αλλαγές στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής (ΣΕΔΕ) και διαφοροποιημένους στόχους για κάθε κράτος μέλος σε ό,τι αφορά στις εκπομπές από τις μη καλυπτόμενες εγκαταστάσεις αλλά και στο μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας για το 2020.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκουν γενικά θετικές αλλά ανεπαρκείς τις προτάσεις για τις ΑΠΕ, οι οποίες προβλέπουν για την Ελλάδα το 2020 κάλυψη του 18% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ, κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ. Ενδεικτικό της τεράστιας προσπάθειας που πρέπει να καταβάλει η χώρα μας είναι το ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που δημοσιοποιήθηκαν την ίδια μέρα, στο ηπειρωτικό σύστημα οι ΑΠΕ συνεισέφεραν μόλις το 8,6% της τελικής κατανάλωσης με το 6,5% να προέρχεται από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς των οποίων η παραγωγή δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Αν συνεκτιμήσουμε πως τα στοιχεία αφορούν μόνο το ηπειρωτικό σύστημα χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα νησιά (όπου το μερίδιο των ΑΠΕ είναι πολύ χαμηλότερο), προκύπτει πως σε μόλις 13 χρόνια το μερίδιο των ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) θα πρέπει να υπερδεκαπλασιαστεί! Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαφωνούν όμως με την πρόταση για δεσμευτικό μερίδιο 10% των αγροκαυσίμων στα καύσιμα μεταφορών υπό το φως πλήθους πρόσφατων εκθέσεων που αμφισβητούν το φιλοπεριβαλλοντικό τους αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει μια σειρά από αλλαγές στο ΣΕΔΕ για την περίοδο 2013-2020 ενώ προτείνει εθνικά διαφοροποιημένους στόχους μείωσης για τους τομείς που δεν καλύπτονται από αυτό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επικροτούν την επέκταση του Συστήματος σε άλλους τομείς και αέρια, την εναρμονισμένη και κεντρική κατανομή δικαιωμάτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και την υποχρέωση αγοράς του 100% των δικαιωμάτων από τις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής. Είναι λυπηρό όμως πως οι προτάσεις αυτές βασίζονται στον στόχο μείωσης των συνολικών εκπομπών κατά μόλις 20% το 2020 και όχι 25-40% που ήταν ο διαπραγματευτικός στόχος της ΕΕ στη συνδιάσκεψη του Μπαλί, κάτι που προδιαθέτει τις υπό εξέλιξη διεθνείς διαπραγματεύσεις για τον «διάδοχο» του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Ομοίως προβληματίζει η πρόβλεψη για χρήση πιστωτικών μορίων από ευέλικτους μηχανισμούς τη στιγμή που το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο καθώς και η θολή αναφορά στη μεθοδολογία κατανομής δικαιωμάτων μέχρι τον πλήρη πλειστηριασμό τους από το 2020.

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα προαναφερθέντα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ φανέρωναν μια ετήσια αύξηση στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη κατά 6,6% και μια αύξηση στην εγχώρια κατανάλωση ηλεκτρισμού στο ηπειρωτικό σύστημα κατά 4,0% η οποία μάλιστα προέρχεται στο σύνολό της από τη Μέση και Χαμηλή Τάση (οι μεγάλες βιομηχανίες κράτησαν την κατανάλωσή τους σταθερή).
Είναι φανερό πως η χώρα μας αποκλείεται να επιτύχει συμμόρφωση ακόμα και με αυτές τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς μέτρα εξοικονόμησης κυρίως στον οικιακό και τριτογενή τομέα, χωρίς αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα προώθησης των ΑΠΕ και χωρίς δραστική μείωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής με αποκλεισμό κατασκευής οποιασδήποτε νέας λιγνιτικής ή λιθανθρακικής μονάδας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
Η Εκτελεστική Γραμματεία
Για περισσότερες πληροφορίες: Κώστας Κατώπης 6972 033070

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 202 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41600740
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.