ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 24 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Έφθασε η ώρα της ευθύνης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Greenpeace , Παρασκευή, 25 Ιανουάριος 2008

Ευρωπαϊκή Ένωση και Κλιματικές Αλλαγές

Έφθασε η ώρα της ευθύνης

Θετικό αλλά ανεπαρκές πρώτο βήμα, κρίνεται από την Greenpeace, η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημοσιεύσει σήμερα την πρότασή της για νέα νομοθεσία όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών (EU Climate Package). Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σημαντική στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση της βιομηχανίας. Όμως, το πραγματικό μερίδιο ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η Greenpeace καλωσορίζει την πρόταση της Επιτροπής για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 20% στην παραγωγή ενέργειας, αφού οι ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελούν τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Διαφωνεί όμως με το στόχο 10% για χρήση βιοκαυσίμων στο τομέα των μεταφορών, αφού τα βιοκαύσιμα εγείρουν σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες.1 Όσον αφορά το συνολικό στόχο για 20% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020, η Greenpeace τονίζει ότι ο στόχος αυτός είναι ανεπαρκής και αδύναμος, ιδιαίτερα μάλιστα αν συγκριθεί με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Διάσκεψης στο Μπαλί, σύμφωνα με τα οποία οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές τους 25% - 40% μέχρι το 2020. Ο συνολικός στόχος της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για το 2020, πρέπει να είναι τουλάχιστον 30% για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και συζητήσεων σε επίπεδο Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κυβερνήσεων με σκοπό να καταλήξει σε συμφωνία – το αργότερο – στα μέσα το 2009.

Ενώ όμως ξεκινά η διαπραγμάτευση για τον επόμενο κύκλο δεσμεύσεων στην ΕΕ, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις, στα πλαίσια των υποχρεώσεών της ως κράτος-μέλος της ΕΕ: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα η οποία "δεν θέσπισε εμπρόθεσμα τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για τη συμμόρφωσή της προς την οδηγία 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων".2 Προκαλεί κατάπληξη ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει πως "στην παρούσα φάση ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η νέα Οδηγία 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων".3

Ευτυχώς, η αγορά φαίνεται να κινείται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, ανταποκρινόμενη στις επιθυμίες των καταναλωτών. Έτσι, παρατηρούμε έντονη κινητικότητα στον τομέα του λιανεμπορίου σχετικά με τη λήψη σημαντικών πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ανταποκρινόμενες στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία της Greenpeace, δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ο ΑΒ Βασιλόπουλος και ο Μασούτης, δεσμεύονται για την απόσυρση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από τα ράφια τους έως το 2010. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ουσιαστικές για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.4

Greenpeace
Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Δανάλη, 6992 662654, 210 3806374-5.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1] Η Greenpeace εντοπίζει 3 σοβαρά προβλήματα γύρω από την καλλιέργεια βιοκαυσίμων:
• Η παραγωγή βιοκαυσίμων από εντατικές καλλιέργειες μπορεί να αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξαιτίας της μεγάλης χρήσης ορυκτών καυσίμων κατά τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής.
• Τα βιοκαύσιμα, όπως το φοινικέλαιο, προέρχονται από καλλιέργειες που προκάλεσαν την καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την αποδάσωση.
• Η αυξανόμενη ζήτηση βιοκαυσίμων σημαίνει πως, εξαιτίας της, καλλιέργειες βρώσιμων φυτών μετατρέπονται σε καλλιέργειες βιοκαυσίμων, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών τροφίμων.
[2]
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62007J0342:EL:HTML
[3] Επιστολή-απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ προς Greenpeace, 09.01.2008, Αρ. Πρωτ. 1367
[4] Περισσότερες πληροφορίες στην Ενεργειακή Σήμανση των Σούπερ Μάρκετ της Greenpeace
www.greenpeace.gr

Σχόλια
Σχετικά με την πρώτη υποσημείωση
Τσαγκαράκης , 2008-05-23 15:10:30
Όσο αφορά τη πρώτη υποσημείωση σχετικά με την αύξηση των GHG λόγω της εκτεταμμένης χρήσης βιοκαυσίμων, βιώσιμη λύση είναι η εντατικοποίηση της καλλιέργειας energy crops μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες-παραγωγούς διότι:  
 
1. στις οποίες αυτές η παραγωγή γίνεται χωρίς έντονη χρήση αγροχημικών και μηχανικών μέσων, και άρα δεν υπάρχει ατμοσφαιρική και περιβαλλοντική επιβάρυνση, 
 
2. Έχει αποδειχθεί ότι τα τεύτλα τα οποία παράγονται σε χώρες όπως Βραζιλία και Μαλαισία, έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη ένεργειακή απόδοση σε σχέση με τον αραβόσιτο ή το στάρι, που παράγονται στις ΗΠΑ και ΕΕ αντίστοιχα. Άρα μία μικρή αύξηση των τευτλοκαλλιεργειών σε αναπτυσσόμενες χώρες θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγή βιοκαυσίμων (χωρίς κοινωνικές συνέποιες) από ότι μία μεγαλύτερη αύξηση καλλιεργειών σε ΕΕ ή ΗΠΑ.  
 
3. Τέλος, αναπτυσσόμενες χώρες-παραγωγοί διαθέτουν εδάφη ακαλλιέργητα που όμως προσφέρονται για καλλιέργεια energy crops και αυτή κρίνεται ως η βέλτιστη λύση. Αντίθετα, σε ΕΕ και ΗΠΑ ο ανταγωνισμός χρήσεων γης δεν αφήνει περιθώριο για μεγάλη επέκταση καλλιεργειών. 
 
Συμπερασματικά, η αύξηση παραγωγής βιοκαυσίμων έχει τα μειονεκτήματα που αναφέρονται στο άρθρο μόνο αν γίνεται σε ανεπτυγμένες χώρες, και πλεονεκτήματα αν γίνεται μόνο σε αναπτυσσόμενες.

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 25 Ιανουάριος 2008 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 269 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41599835
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.