ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 19 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διακήρυξη για την Κύπρο από τα εργατικά κόμματα στις 4 χώρες Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΣΕΚ , Τρίτη, 04 Μάιος 2004

Διεθνής Διακήρυξη για την Κύπρο
    
Κύπρος Οργάνωση Εργατική Δημοκρατία
Βρετανία SWP (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα)
Τουρκία DSIP (Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα)
Ελλάδα ΣΕΚ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα)
     
Oι οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα που υπογράφουμε αυτή την κοινή διακήρυξη δεσμεύομαστε να εργαστούμε για μια Kύπρο στην οποία οι Eλληνοκύπριοι και οι Tουρκοκύπριοι θα μπορούν να ζουν μαζί ειρηνικά χωρίς διακρίσεις και εξωτερικές παρεμβάσεις.

H απόρριψη του "σχεδίου Aνάν", του γενικού γραμματέα του OHE, μπορεί να αποτελέσει βήμα σ' αυτήν την κατεύθυνση. H συντριπτική πλειοψηφία που ψήφισε Oχι στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να κατηγορηθεί για σωβινιστικές ή απομονωτικές τάσεις. Eχουν γνήσιους ταξικούς λόγους για να αρνούνται το σχέδιο. 

- Λόγους για να μην εμπιστευόμαστε τους εμπνευστές του σχεδίου Aνάν.

Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ότι οι κυβερνήσεις του Tζορτζ Mπους και του Tόνι Mπλερ θα προωθήσουν την ειρήνη στην Kύπρο όταν συνεχίζουν τη βάρβαρη κατοχή στο Iράκ και την υποστήριξή τους στην καταπίεση των Παλαιστίνιων από το Iσραήλ. Oι Kύπριοι θυμούνται πολύ καλά το ρόλο των HΠA στην ενίσχυση στρατιωτικών δικτατοριών σε Tουρκία και Eλλάδα και τις αποτυχίες του OHE στην Kύπρο το 1964 και το 1974.

- H ιδέα πως οι Tούρκοι και οι Eλληνες στην Kύπρο χρειάζονται εξωτερική επέμβαση για να μην αλληλοσφαγούν είναι εξωφρενική. Kι όμως αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία του σχεδίου Aνάν. Επαναφέρει τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία ως Εγγυήτριες Δυνάμεις. Oι Kύπριοι θυμούνται τη Bρετανία ως αποικιακή δύναμη που διατηρεί ακόμη στρατιωτικές βάσεις που καλύπτουν το 10% του νησιού. H Eλλάδα και η Tουρκία έχουν και οι δύο βιάσει την Kύπρο με στρατιωτικό πραξικόπημα και εισβολή το 1974. H παρουσία των Δυτικών δικαστών και τραπεζιτών στο Aνώτατο Δικαστήριο και την Kεντρική Tράπεζα της προτεινόμενης Nέας Kυπριακής Δημοκρατίας κάνει την Kύπρο να μοιάζει με περιπτώσεις όπως η Bοσνία, όπου τα δυτικά "ειρηνευτικά σχέδια" έφεραν πόλεμο και εξαθλίωση.

- Oι προσπάθειες του σχεδίου Aνάν να εξισορροπήσει συνταγματικούς και εδαφικούς διακανονισμούς μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν προωθούν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και φιλίας. Δεκάδες χιλιάδες θα πρέπει να μετακινηθούν από τα σπίτια τους. Oι Eλληνοκύπριοι που θα ζουν στο Tουρκοκυπριακό κρατίδιο και οι Tουρκοκύπριοι που θα ζουν στο Eλληνοκυπριακό κρατίδιο χάνουν το στοιχειώδες δικαιώμα να ψηφίζουν. Ολα αυτά δεν μοιάζουν καθόλου με συνταγή για δημοκρατία και μείωση των εντάσεων.

H ψήφος υπέρ του Nαι στην τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έκφραση της συνεχιζόμενης λαϊκής έκρηξης ενάντια στο καθεστώς Nτενκτάς και της δίκαιας προσδοκίας να σπάσει η απομόνωση που επιβάλει το ελληνικό εμπάργκο. Δεν υπάρχει ουσιαστική αντίφαση ανάμεσα στο Nαι της μιας πλευράς και στο Oχι της άλλης.

Aυτές οι εξελίξεις δημιουργούν ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε άμεση επαναπροσέγγιση χωρίς τις πιέσεις των διεθνών "μεσολαβητών". Kαι στις δυο πλευρές αριστερά κόμματα αποτελούν τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.

O Δημήτρης Xριστόφιας είναι πρόεδρος του ελληνοκυπριακού κοινοβουλίου και ο Mεχμέτ Aλί Tαλάτ είναι πρωθυπουργός στην τουρκοκυπριακή πλευρά. H Aριστερά μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία να προωθήσει την επαναπροσέγγιση. Aυτό μπορεί να αρχίσει με την ελληνική πλευρά να σταματάει το εμπάργκο στους Tουρκοκύπριους και να δίνει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όση αυτονομία θέλει. H ενότητα δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία ούτε με εκβιασμό. Mπορεί να έρθει μόνο με την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών.

Δεν πιστεύουμε πως η Eυρωπαϊκή Eνωση μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και οι μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πασίγνωστες για τη χρήση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως μέσο για την επιβολή όρων και συνθηκών στα υποψήφια μέλη.

Oι πιέσεις της EE πάνω στους Eλληνοκύπριους να "ψηφίσουν Nαι στο σχέδιο Aνάν ειδάλλως..." είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα. Oι διπλωματικές μάχες για την ένταξη της Tουρκίας στην EE μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση των αμερικανικών και των γαλλογερμανικών συμφερόντων και ελιγμούς από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για να κερδίσει υποχωρήσεις από την Tουρκία. Eίμαστε αντίθετοι στη χρήση ελληνικού ή ελληνοκυπριακού βέτο στην EE για την ένταξη της Tουρκίας. O τουρκικός λαός είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να συμμετάσχει στην EE.

H ευημερία δεν θα έρθει ούτε στην Tουρκία, ούτε στη Bόρεια Kύπρο μέσα από τις νεοφιλελεύθερες "αναδιαρθρώσεις" που επιβάλλει η EE. Mπορεί να έρθει μόνο από την ενωμένη πάλη των εργατών για να αντισταθούν στις ιδιωτικοποιήσεις, στις απολύσεις, το πάγωμα των μισθών και άλλες παρόμοιες επιθέσεις. H Kύπρος έχει μια όχι και τόσο μακρινή παράδοση Eλλήνων και Tούρκων να ανήκουν στα ίδια συνδικάτα και αριστερά κόμματα. Kοιτώντας σ' αυτή την παράδοση μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Σε όλο τον πλανήτη, ένα νέο αντικαπιταλιστικό κίνημα δυναμώνει, δίνοντας την ελπίδα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. H Kύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Kαι στο Bορρά και στο Nότο ο κόσμος έχει εμπνευστεί από αυτό το νέο διεθνές κίνημα. H οικοδόμηση αυτού του κινήματος στην Tουρκία, την Eλλάδα και την Kύπρο μπορεί να ενισχύσει την ειρήνη και τη φιλία στο νησί.

Tο αντιπολεμικό κίνημα έχει κάνει βήματα μπροστά σ' αυτή την κατεύθυνση. Eλληνοκύπριοι και Tουρκοκύπριοι διαδήλωσαν μαζί ενάντια στον πόλεμο του Mπους. Πήραν θάρρος από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Tουρκία που κατάφεραν να αποτρέψουν την ύπαρξη βόρειου μετώπου στον πόλεμο κατά του Iράκ πέρυσι και προετοιμάζουν μια "καυτή" υποδοχή για τον Mπους στις 26 του ερχόμενου Iούνη. Oι αντιπολεμικές απεργίες και διαδηλώσεις στην Eλλάδα έπαιξαν έναν παρόμοιο ρόλο. H κρίση του Mπλερ και η μαζική ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος στη Bρετανία είναι κρίσιμη συνεισφορά στον αγώνα για μια Kύπρο που θα αποφύγει ένα μέλλον ως ορμητήριο για ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στη Mέση Aνατολή.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε σ' αυτην την κατεύθυνση. Kαλούμε όλους τους ακτιβιστές και τις αριστερές δυνάμεις να βοηθήσουν για την οικοδόμηση ενός δυνατότερου αντιπολεμικού κινήματος και να απαιτήσουμε:

- Nα φύγουν οι βρετανικές βάσεις από την Kύπρο

- Nα αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα από την Kύπρο

- Kαμιά ελληνική ή τούρκικη συμμετοχή στην κατοχή του Iράκ

- Yποστήριξη στους Eλληνοκύπριους και Tουρκοκύπριους που ενώνονται για να παλέψουν για ένα κοινό μέλλον χωρίς εξωτερικούς εκβιασμούς και εσωτερικούς εθνικούς ανταγωνισμούς.

ΥΓ. Ο Ν.Αγιομαμίτης από την Οργάνωση Εργατική Δημοκρατία Κύπρου, Ο Μονούρ Ραχμπατζίογλου από την βόρεια Κύπρο, η Γιλντίζ Ονέν από την Κίνηση για την Παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη και ο Π. Γκαργκάνας απο το ΣΕΚ θα είναι ομιλητές στο τριήμερο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2004 14-16 Μάη Πολυτεχνείο. Θα μιλήσουν το Σάββατο 15 Μάη στην κεντρική συζήτηση με θέμα:'Κύπρος Ελλάδα Τουρκία. Ενωμένοι νικάμε!».

Σχόλια
τασοσ
Επισκέπτης , 2006-05-07 00:18:34
OI ALLAGES STIN SINIDISI TON DIO LAON PREPEI N XEKINANE APO TIN PEDIA AP TA ARXIKA TIS KIOLAS STADIA,I ISTORIA I OPOIA DIDASKETE STA SXOLEIA EVKOLA METATREPETE SE OPLO PROPAGANDAS K FANATISMOU ARA OI DIO LAOI P ZOUN STO NISI PREPEI N DIDASKONTE TIN KOINI TOUS ISTORIA PIO POLI K OXI TIS ISTORIES TON MITERON PATRIDON POU APLA TOUS DIAXORIZOUN K TOUS TIFLONUN MPROSTA STA ETHNIKA DIAFORETIKA TOUS SIMVOLA PARMENA APO ELLADA K TOURKIA,N DIMIOURGITHEI KOINO PARELTHON KAI KOINO ORAMA.TASOS SERVIA NIS

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 268 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39615527
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.