ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 13 Αύγ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επιστημονικά πειράματα σε ανθρώπους στη ναζιστική Γερμανία αλλά και σήμερα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
Από την Ελευθεροτυπία , Κυριακή, 23 Δεκέμβριος 2007


Στην ημερίδα για τη βιοηθική που έγινε στο Ηράκλειο τη Δευτέρα 17 Δεκ. 2007 και διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης οι ομιλητές μίλησαν για τα τρομακτικά επιστημονικά πειράματα σε ανθρώπους στη ναζιστική Γερμανία αλλά και για την σημερινή πρακτική φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες κάνουν πειράματα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ σε ημερίδα Βιοηθικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης

Και σε Ελληνες έκαναν πειράματα οι ναζί

Από την Ελευθεροτυπία 19/12/2007 (http://www.enet.gr)

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

Τα τρομακτικά επιστημονικά πειράματα σε ανθρώπους από γιατρούς στη ναζιστική Γερμανία με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, που εξαθλίωναν βασανιστικά τον άνθρωπο, αποκάλυψε με ιστορικά ντοκουμέντα ο Αγγλος ερευνητής, διανοητής και καθηγητής, Πολ Γουάντλιγκ, ενώ η διάσημη Αγγλίδα καθηγήτρια Χίλαρι Ρόουζ αναφέρθηκε σε νεότερα προγράμματα ιατρικών πειραμάτων που παραβιάζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, στις ΗΠΑ και αλλού.

Οι αποκαλύψεις που συγκλόνισαν το κοινό πραγματοποιήθηκαν προχθές στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο διεθνούς επιστημονικής ημερίδας που οργάνωσε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Πειραματισμός σε ανθρώπους: Τα ηθικά όρια της βιοϊατρικής έρευνας». Η ημερίδα έγινε με αφορμή τα εξήντα χρόνια της Δίκης των Γιατρών, η οποία αποκάλυψε τις αποτρόπαιες πρακτικές του ιατρικού πειραματισμού στη ναζιστική Γερμανία, που δημιούργησε ως αντίβαρο τον Κώδικα της Νυρεμβέργης, ο οποίος αποτελεί τομή σχετικά με τα ηθικά όρια της κλινικής έρευνας πάνω σε ανθρώπινα όντα.

Πειραματόζωα

Ο κ. Γουάντλιγκ, στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία ανά εθνότητα, (τσιγγάνοι, Εβραίοι, Ρώσοι, Πολωνοί, Ελληνες κ.λπ.), κοινωνική κατηγορία, π.χ. ομοφυλόφιλοι, φύλο κλ.π. ανθρώπων, στους οποίους οι ναζί -αλλά και γιατροί που δεν ήταν οργανωμένοι στο ναζιστικό κόμμα, με το πρόσχημα πως εκτελούν εντολές- πραγματοποιούσαν απάνθρωπα ιατρικά πειράματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι-πειραματόζωα πέθαναν με φρικτό τρόπο, ενώ οι περισσότεροι φυλακισμένοι που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, όπως τόνισε ο Αγγλος ομιλητής, δεν έμεναν απαθείς, αλλά φώναζαν για τα δικαιώματά τους. Από τους λίγους που διασώθηκαν και πήραν μέρος στη Δίκη των Γιατρών ως μάρτυρες κατηγορίας, είναι εκπληκτική η μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία είχε η ίδια μπορέσει να φωτογραφίσει τα πειράματα που έκαναν πάνω της. Στην Κρήτη, οι Γερμανοί πραγματοποιούσαν πειράματα, όπως είπε ο κ. Γουάντλιγκ, σε Κρήτες και Αγγλους κρατούμενους, στους οποίους μετέδιδαν την ηπατίτιδα και παρακολουθούσαν την εξέλιξή της.

Φρικτά ανθρωπολογικά και άλλους είδους πειράματα έγιναν σε 23 Ελληνίδες από τη Θεσσαλονίκη και 20 άντρες.

Ειδικά στις γυναίκες μετέδιδαν με ένεση στη μήτρα τοξικές ουσίες για να προκαλέσουν στείρωση «σαν να ήταν ινδικά χοιρίδια· περισσότερο οι Ελληνες υπέφεραν σε σχέση με άλλες εθνότητες», τόνισε ο Αγγλος διανοητής. Οι Ελληνίδες αυτές πέθαναν με φρικτούς πόνους, από καρκίνο.

Στις ΗΠΑ

Στη συνέχεια, η κ. Ρόουζ ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά ιατρικά πειράματα πάνω σε ανθρώπους σε άλλες χώρες. Ειδικότερα, η Αγγλίδα διανοήτρια περιέγραψε την κατάσταση στο Ιδρυμα Τάσκιτζι της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου από το 1932 έως το 1972, έτος που αποκαλύφθηκε ως γεγονός από την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», πραγματοποιήθηκαν ιατρικά πειράματα σε 400 Αφροαμερικανούς συφιλιδικούς κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για την ασθένειά τους, με γνώση της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ αν και είχε βρεθεί θεραπεία από τη δεκαετία τού '50 δεν τους χορηγήθηκε.

Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν 200 άτομα με άλλες ασθένειες και επέζησαν συνολικά από τα πειράματα αυτά 72 άτομα. Οι γιατροί δικαιολόγησαν την πράξη τους με το επιχείρημα ότι παρακολουθούσαν τη φυσική εξέλιξη της νόσου.

Η κ. Ρόουζ έθεσε ως καθοριστική αρνητική παράμετρο το θέμα του ατομισμού που έχει διαπεράσει τον αμερικάνικο νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος «είναι επικίνδυνος στην επιστήμη» γιατί αναπτύσσει έννοιες ισχύος.

«Ασύδοτες φαρμακευτικές εταιρείες»

Η υπεύθυνη του Προγράμματος Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγήτρια Σταυρούλα Τσινόρεμα, αναφέρθηκε στα πειράματα των φαρμακευτικών εταιρειών σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, «ενίοτε και χωρίς την άδεια των αρχών της φιλοξενούσας χώρας, όπου είναι λιγότερο αυστηρά τα ρυθμιστικά πλαίσια για τη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων».

Ως λύση πρότεινε, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των γενετικών τεχνολογιών, «τον έλλογο και συνειδητό κοινωνικό προβληματισμό, την απαίτηση για διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία όλων όσοι εμπλέκονται στην ανάπτυξη και αξιοποίηση της νέας βιοϊατρικής γνώσης και τη διαρκή εγρήγορση των πολιτών».

Στη συζήτηση που επακολούθησε, μεταπτυχιακός φοιτητής μίλησε για τα πειράματα ραδιενέργειας που έγιναν σε στρατιώτες και κρατουμένους στις ΗΠΑ, καθώς και σε ανίατους ασθενείς που τους μόλυναν με καρκινικά κύτταρα. Αρκετές από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκαν στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παλλήκαρης.


Από την Ελευθεροτυπία 19/12/2007 (http://www.enet.gr)Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 23 Δεκέμβριος 2007 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 686 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 44246682
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.