ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 11 Αύγ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης , Πέμπτη, 20 Δεκέμβριος 2007


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ
ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΤΕΕ - Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης, Χανιά, 17 Δεκεμβρίου 2007

Το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, συντονιστής του Ευρωπαϊκού έργου RERINA (Πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη – Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών) και το TEE Δ. Κρήτης - συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007, εκδήλωση με θέμα τη δημιουργία Βιώσιμων Ενεργειακών Κοινοτήτων στα Ευρωπαϊκά νησιά, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, στα Χανιά. Η εκδήλωση, έλαβε χώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου RERINA, για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης τεχνολογιών ΑΠΕ σε νησιά και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις Βιώσιμες Ενεργειακές Κοινότητες και τις προοπτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να δουν παραδείγματα από επιτυχημένες πρωτοβουλίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν ιδέες και να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους για πρακτικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα και αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Αναλυτικότερα:

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο κ. Αντώνης Πιτταριδάκης, Προέδρος ΤΕΕ Δ. Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης βιώσιμων ενεργειακών σχεδίων και διαμόρφωσης κινήτρων για τη δημιουργία Βιώσιμων Ενεργειακών Κοινοτήτων στα Ελληνικά Νησιά, καθώς και της εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη βιομάζα, τα κτίρια και το περιβάλλον. Ο κ. Πιτταριδάκης δεσμεύθηκε ότι το ΤΕΕ θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Κρήτη, με στόχο η Κρήτη να αποτελέσει σύντομα πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Καθηγητής Γιώργος Καρατζάς, Αν. Πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και κ. Πέτρος Βλαχάκης, ∆ήμαρχος Αρμένων Χανίων.

Ο κ. Καρατζάς, εστίασε στην υψηλού επιπέδου ερευνητική δράση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (βασική και εφαρμοσμένη έρευνα) στους τομείς που σχετίζονται με τη διαχείριση, ποιότητα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Ο και τόνισε την έμφαση που δίνει το τμήμα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και στην προώθηση των ΑΠΕ.

Ο κ. Βλαχάκης μετέφερε την εμπειρία του από τη συμμετοχή του δήμου του στο πρόγραμμα RERINA και τον πιλοτικό Βιώσιμο Ενεργειακό σχεδιασμό που έγινε για την περιοχή του ποταμού Κοιλιάρη. Επισήμανε ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Ενέργειας για το Δ. Αρμένων αποτελεί έναν πολύτιμο «οδηγό» για τη Δημοτική Αρχή προκειμένου να υλοποιήσει δράσεις που οδηγούν στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος, συντονιστής του Ευρωπαϊκού έργου RERINA, παρουσίασε τις δράσεις του έργου και τα αποτελέσματα του. Αναφέρθηκε στις Βιώσιμες Κοινότητες, εξηγώντας ότι οι κοινότητες αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι κάτοικοι τους να θέλουν να ζήσουν σε αυτές σήμερα αλλά και στο μέλλον. Ο κ. Τσούτσος επισήμανε ότι οι νησιωτικές και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες καθώς η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, ενώ τα εγκαταστημένα ενεργειακά συστήματα αδυνατούν να τις καλύψουν. Καθώς η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια είναι βασική προτεραιότητα για τις περιοχές αυτές, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδια βιώσιμης ενέργειας βασισμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Η βιώσιμη ανάπτυξη στις νησιωτικές περιοχές μπορεί να επιτευχθεί με τον εντοπισμό και την εφαρμογή μακροπρόθεσμων βιώσιμων λύσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό μέσω της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Τσούτσος παρουσίασε ακόμα τον Οδηγό Βιώσιμων Ενεργειακών Κοινοτήτων, ένα πρακτικό βοήθημα για αυτούς που σκοπεύουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν βιώσιμα ενεργειακά σχέδια, o οποίος πρόκειται να εκδοθεί κατά την ολοκλήρωση του έργου. Ο οδηγός αυτός θα εκδοθεί σε τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες (ελληνικά. Ιταλικά και αγγλικά).
 
Για το Βιώσιμο Ενεργειακό Σχεδιασμό του Δ. Αρμένων μίλησε αναλυτικότερα ο κ. Σπύρος Φωτείνης, Μηχανικός Περιβάλλοντος. Εξήγησε ότι οι τεχνολογίες ΑΠΕ που επιλέχθηκαν για να αναπτυχθούν αφορούν τη βιομάζα, την ηλιακή ενέργεια και την υδροηλεκτρική, λόγω του ότι: οι πηγές αυτές είναι άφθονες στην περιοχή, υπάρχουν λύσεις οικονομικά βιώσιμες, η χρήση τους έχει ήπια επίδραση στο τοπικό περιβάλλον, ενώ η υλοποίηση των σχεδίων δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την εμπλοκή και ενεργή συμμετοχή Τοπικών Ομάδων Εργασίας με αντιπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εντοπίσουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινότητας.

Ο δρ. Βίκτορας Κουλουμπής παρουσίασε το παράδειγμα του νησιού Samso, όπου έχει υλοποιηθεί ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα Βιώσιμης Ενέργειας, καθιστώντας το νησί 100% αυτόνομο ενεργειακά. Οι κάτοικοι του Samso εφάρμοσαν μια νέα στρατηγική ανάπτυξης επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας την βελτίωση της τοπικής οικονομίας, την ενεργειακή αυτονομία, και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Το Samso αποτελεί «πρότυπο» για τις κοινότητες εκείνες που επιθυμούν να αναπτύξουν αποτελεσματικά σχέδια που θα διασφαλίζουν ένα βιώσιμο αύριο για τους κατοίκους των περιοχών τους.

Η κ. Ευπραξία Μαριά, Επίκουρος Καθηγήτρια του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης έθεσε διαφορετική διάσταση στη συζήτηση που ακολούθησε, αναπτύσσοντας το θέμα από την πλευρά της νομοθεσίας και μίλησε για τη δημοκρατία της ενέργειας. Επισήμανε ότι ακόμα και οι εφαρμογές παραγωγής «φιλικού» προς το περιβάλλον καύσιμου συνιστούν επέμβαση στο χώρο και πρέπει να διερευνάται με μεγάλη προσοχή η σχέση και η επίπτωση τους, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στον οικιστικό τομέα. Οι ΑΠΕ πρέπει να λειτουργούν θετικά στο ενεργειακό ισοζύγιο χωρίς να προσβάλλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Γι’αυτό, είναι αναγκαία η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η υιοθέτηση του χωροταξικό ΑΠΕ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού.
 
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Θ.Τσούτσος παρουσίασε τα κυριότερα συμπεράσματα από τις εργασίες του 1ο Ευρωπαϊκού Συνεδρίου RERINA, που οργανώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ευρωπαϊκό δίκτυο νησιών ISLENET στις 10-11 Οκτωβρίου 2007 στις Βρυξέλλες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Επικ. Καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσο, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης - theocharis.tsoutsos@enveng.tuc.gr
ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.rerina.net


 

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 339 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 44181961
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.