ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ιρλανδία απαγορεύει τις λάμπες πυρακτώσεως! Η Ελλάδα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Greenpeace , Πέμπτη, 06 Δεκέμβριος 2007


Σήμερα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, στα πλαίσια του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας, ανακοίνωσε την απαγόρευση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από τον Ιανουάριο του 2009. Με την απόφαση αυτή η Ιρλανδία πρωτοπορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον γίνεται το πρώτο κράτος μέλος που κάνει ένα αυτονόητο βήμα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών: την απόσυρση από την αγορά των ενεργειακά σπάταλων προϊόντων. Η Greenpeace χαιρετίζει την απόφαση της Ιρλανδικής κυβέρνησης και ζητάει και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. να απαγορεύσουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα τους λαμπτήρες πυρακτώσεως (*). Στην Ελλάδα, τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ δεν έχουν ακόμα απαντήσει στο σχετικό αίτημα της οργάνωσης.

Η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης έρχεται ακριβώς τις μέρες που 190 χώρες συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο διατεθειμένη από άλλες χώρες να αναλάβει μέτρα, εξακολουθεί να εγκλωβίζεται σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έτσι, θέματα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό φωτισμό προβλέπεται ότι θα αρχίσουν να διερευνώνται μετά το 2009. Εθνικές απαγορεύσεις όμως, όπως αυτή της Ιρλανδίας, μπορούν να επιταχύνουν την απόσυρση από την αγορά των προϊόντων που συμβάλλουν στις κλιματικές αλλαγές.

Το νομικό υπόβαθρο για μια τέτοια πρωτοβουλία υπάρχει, δεδομένου ότι δεν υφίσταται επί του παρόντος σχετική νομοθεσία σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ η προστασία του περιβάλλοντος δίνει το δικαίωμα σε ένα κράτος μέλος να απαγορεύσει μονομερώς την εμπορία και διάθεση ενός προϊόντος.

«Με τη σημερινή της απόφαση, η ιρλανδική κυβέρνηση κάνει ένα πρώτο αλλά ουσιαστικό βήμα προς την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα φωτίσει το δρόμο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και όλες τις χώρες του κόσμου, ώστε οι λάμπες πυρακτώσεως να σταματήσουν να καταστρέφουν το κλίμα», δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Τους τελευταίους μήνες, και άλλα κράτα μέλη της Ε.Ε. έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο εθνικής απαγόρευσης των λαμπτήρων πυρακτώσεως, αποφεύγοντας όμως να δεσμευτούν σε αυτήν. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεταθέσει την ευθύνη στις εταιρίες λιανεμπορίου, προσπαθώντας να επιτύχει συμφωνίες για την απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από τα ράφια μέχρι το 2011. Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι υποστηρίζει μία εθνική απαγόρευση για το 2010, χωρίς όμως να ανακοινώσει τα συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή. Η υπουργός περιβάλλοντος της Ολλανδίας, Ζακλίν Κράμερ, πρώην υπάλληλος της Philips, δήλωσε αρχικά ότι υποστηρίζει μία εθνική απαγόρευση για το 2011, αργότερα όμως ανακάλεσε. Η Κράμερ πλέον υποστηρίζει τις εταιρίες κατασκευής λαμπτήρων, οι οποίες ζητάνε η απαγόρευση να μην έρθει πριν το 2019.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει τη θέση της στο αίτημα για την απαγόρευση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως. Η σημερινή απόφαση της Ιρλανδίας όμως αποδεικνύει ότι μία εθνική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ξεκινώντας από την απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από την αγορά.

Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης

• να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρση από την αγορά των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως

• να αναλάβει πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαγόρευση των λαμπτήρων πυρακτώσεως στο σύνολο της Ε.Ε.


Σημείωση:
* Η Greenpeace ζητάει από την Ε.Ε. την απαγόρευση των λαμπτήρων με απόδοση μικρότερη από 50 Lumen/Watt μέχρι το 2012, και από τα κράτη μέλη την απαγόρευση των λαμπτήρων με απόδοση μικρότερη από 25 Lumen/Watt μέχρι το 2009 και των λαμπτήρων με απόδοση μικρότερη από 50 Lumen/Watt μέχρι το 2012. Επίσης ζητάει τη θέσπιση αυστηρών μέτρων για την προώθηση των ενεργειακά αποδοτικών ηλεκτρικών συσκευών.

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 10677, Αθήνα, τηλ. 210 3806374 & 375, fax 210 3804008 www.greenpeace.gr
Για περισσότερες πληροφορίες Έλενα Δανάλη 6992 662654, 210 3806374-5


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 48 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56173928
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.