ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
GREENPEACE , Πέμπτη, 06 Δεκέμβριος 2007


Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η λύση για τους καταναλωτές, τη ΔΕΗ και το περιβάλλον

Μια λύση, απλή σαν το "αυγό του Κολόμβου", προτείνει η Greenpeace για την αντιμετώπιση των πρόσφατων ανατιμήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μια λύση που είναι ταυτόχρονα επωφελής για τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές αλλά και για το περιβάλλον. Η λύση δεν είναι άλλη από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι πρόσφατες αυξήσεις της ΔΕΗ έγιναν για μια σειρά από λόγους:

- Αύξηση στις τιμές καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή (πετρέλαιο και φυσικό αέριο που καλύπτουν το 30% της ηλεκτροπαραγωγής)
- Αυξήσεις λειτουργικού κόστους της επιχείρησης
- Κάλυψη των ελλειμμάτων της επιχείρησης για να συνεχίσει να είναι βιώσιμη, αφού επί σειρά ετών οι τιμές πώλησης δεν αντικατόπτριζαν τα πραγματικά κόστη.

Η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που διασφάλισε επί δεκαετίες η ΔΕΗ στην ελληνική κοινωνία, βασίστηκε στην απρόσκοπτη πρόσβασή της σε δωρεάν κοιτάσματα λιγνίτη και είχε ως παράπλευρες απώλειες την καταστροφή του περιβάλλοντος και την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της Δ. Μακεδονίας και της κεντρικής Πελοποννήσου. Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι το αίτημα για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παραπάνω, μπορεί εύκολα να διολισθήσει προς το λαϊκισμό.

Από την άλλη, το ερώτημα "πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι χαμηλόμισθοι", είναι απολύτως εύλογο. Μία αύξηση της τάξης του 6% είναι δυσβάσταχτη για ένα χαμηλοσυνταξιούχο και κάποιον που πρέπει να ζήσει με 400 ή 700 � το μήνα. Μην ξεχνάμε πως οι αυξήσεις αυτές συνοδεύουν αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% περίπου, σε μια χώρα που το 20% του πληθυσμού θεωρείται "ενεργειακά φτωχό" σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη. Κι όμως, υπάρχει τρόπος και να ακριβύνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για να αντικατοπτρίζουν κατά το δυνατόν τα πραγματικά κόστη και, ταυτόχρονα, να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά. Ποια είναι αυτή η "μαγική" λύση; Μα η εξοικονόμηση ενέργειας! Ας γίνουμε πιο σαφείς.

Αν η ΔΕΗ χαρίσει σε κάθε νοικοκυριό από δύο λαμπτήρες εξοικονόμησης, τότε εξοικονομούνται άμεσα 960 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως ή αλλιώς 5,5% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, όσο περίπου και η πρόσφατη μεσοσταθμική αύξηση που καλούνται να πληρώσουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ με τη σειρά της έχει πολλούς και καλούς λόγους να το κάνει αυτό:

- Τα χρήματα για την αγορά των λαμπτήρων θα τα εισπράξει από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμολογίων σε λιγότερο από 3 μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ, η εταιρία προσδοκά επιπλέον έσοδα 8,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως από τα νοικοκυριά.

- Χαρίζοντας 8 εκατ. λαμπτήρες αξίας 20-25 εκατ. αποφεύγει την κατασκευή ενός νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 530 MW περίπου, ο οποίος θα της κόστιζε από 265 εκατ. (αν έκαιγε φυσικό αέριο) έως 800 εκατ. (αν ήταν λιγνιτικός).

- Από την αντικατάσταση των λαμπτήρων αποφεύγεται η έκλυση 920.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως που, με σημερινές τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια ρύπων, αποτιμώνται σε πάνω από 20 εκατ. Δεδομένου ότι οι λαμπτήρες έχουν χρόνο ζωής 10 χρόνια περίπου και οι τιμές των ρύπων θα αυξηθούν κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια, το συνολικό όφελος της ΔΕΗ ξεπερνά τα 300 εκατ. στη δεκαετία.

- Βελτιώνεται το εταιρικό προφίλ της επιχείρησης που σήμερα αντιμετωπίζει την μήνιν των καταναλωτών.

- Βελτιώνονται οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της επιχείρησης.

Έτσι, η ΔΕΗ μπορεί να διεκδικεί αυξήσεις στα τιμολόγιά της χωρίς να επιβαρύνονται τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα προστατεύεται το περιβάλλον!

Η Greenpeace περιμένει από τη ΔΕΗ να υιοθετήσει την απλή αυτή πρόταση. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΔΕΗ οφείλει να εξηγήσει στους καταναλωτές γιατί αρνείται να υιοθετήσει μια λύση που αποφέρει οφέλη σε όλους.

Το πνεύμα των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από δυο μόλις ημέρες, στο Μπαλί της Ινδονησίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, επιβάλει ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων που σχετίζονται με την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας. Όλοι συμφωνούν πλέον πως η εξοικονόμηση και η ορθολογική χρήση της ενέργειας είναι ο απλούστερος, ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές. Δυστυχώς, η πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ για αυξήσεις αλλά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, δείχνουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας δεν έχει μπει ακόμα στη ζωή μας και ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα τελείως αποσπασματικά, χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο συνδέονται μεταξύ τους.

"Αποδεικνύουμε με αριθμούς ότι η ΔΕΗ, με συγκεκριμένα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, μπορεί να προστατεύσει εξίσου την τσέπη των καταναλωτών, το περιβάλλον και το συμφέρον της. Η εμμονή, τόσο της ΔΕΗ όσο των επικριτών της, σε λύσεις από το παρελθόν, δείχνει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να αλλάξουμε ρότα στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα θέματα ενέργειας στη χώρα μας. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών απαιτεί ανατροπές τόσο στον τρόπο που σκεφτόμαστε όσο και στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα: η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε", δήλωσε η Έλενα Δανάλη υπεύθυνη για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

GREENPEACE
Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Δανάλη 6992 662654, 210 3806374-5..
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 06 Δεκέμβριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 45 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56173788
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.