ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ «ΕΞΟΔΑ» Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΕΚΠΟΙΖΩ , Τρίτη, 04 Μάιος 2004

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ – ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ «ΕΞΟΔΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ  ΔΑΝΕΙΩΝ

Μία σημαντική απόφαση για την προστασία των καταναλωτών εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Με τη με αριθμό  726/2004 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο δικαιώνει τέσσερις καταναλωτές διατάσσοντας την τράπεζα να επιστρέψει  σε αυτούς τα ποσά  που κατέβαλαν ως διάφορα διαχειριστικά έξοδα  προκειμένου να τους χορηγηθεί  το δάνειο. Είναι ποσά που οι τράπεζες προσδιορίζουν συνήθως ποσοστιαία ή κλιμακώνουν ανάλογα με το ύψος του δανείου, καθορίζοντας μάλιστα και ένα ελάχιστο ύψος κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται να πέφτει.. Οι επιβαρύνσεις θεωρούνται αδιαφανείς στο βαθμό που δεν συναρτώνται με αποδεδειγμένα έξοδα της τράπεζας και αντιμετωπίζονται ως απαγορευμένες προμήθειες.

Στην πραγματικότητα η παρακράτηση των ποσών αυτών προκειμένου να χορηγηθεί το δάνειο οδηγεί σε μία πολλαπλή εκμετάλλευση των καταναλωτών. Οι τράπεζες κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνουν το ποσό που τελικά χορηγούν ως δάνειο στον καταναλωτή, τον υποχρεώνουν όμως να πληρώνει ουσιαστικά τόκους μέχρι τη λήξη του δανείου και για το ποσόν που τελικά δεν έλαβε. Συγχρόνως, εκμεταλλεύονται το ποσόν αυτό χορηγώντας το ως πίστωση προς τρίτους.

Το Δικαστήριο θεωρεί  αδιαφανή τα σημαντικά αυτά ποσά που εισπράττουν οι τράπεζες ως αδιαφανή και τα αντιμετωπίζει ως συγκαλυμμένες προμήθειες. Ουσιαστικά, οι χρεώσεις αυτές αποδεικνύονται ως ένα μέσο για να εισπράττουν οι τράπεζες πρόσθετο κέρδος, χρησιμοποιώντας παραπλανητικούς χαρακτηρισμούς.

Η φιλοσοφία της απόφασης είναι ότι  τα λειτουργικά έξοδα στην παροχή του δανείου  δεν εξατομικεύονται και εμπεριέχονται  στην αμοιβή που καταβάλει κανείς για την παροχή της υπηρεσίας, δηλαδή στους τόκους, και δεν δικαιολογούνται να εισπράττονται ξεχωριστά

Η παραπάνω απόφαση είναι η πρώτη που εκδίδεται επί ομαδικής αγωγής που οργανώθηκε με τη συνδρομή της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Δεν είναι, ωστόσο, και οι πρώτοι καταναλωτές που δικαιώνονται. Πολλοί είναι ήδη  οι καταναλωτές (περί τους 80), στους οποίους τράπεζες επέστρεψαν τα «έξοδα δανείου» πριν συζητηθούν οι αγωγές τους. ¶λλες τράπεζες, εξάλλου, έχουν ζητήσει την αναβολή εκδίκασης των υποθέσεων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τις προμήθειες σε αυτούς που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι οι χρεώσεις αυτές έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές, οι τράπεζες σήμερα εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις πρακτικές σε βάρος των δανειοληπτών. Η απόφαση είναι σημαντική γιατί εγκαινιάζει το δρόμο της επιστροφής των χρεώσεων αυτών στους καταναλωτές. Επιβεβαιώνει τις αποφάσεις που εκδόθηκαν επί των συλλογικών αγωγών της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Δείχνει ότι οι τράπεζες όχι μόνο οφείλουν να σταματήσουν να χρεώνουν τους καταναλωτές, αλλά οφείλουν και να αποζημιώσουν τους καταναλωτές που τους παρακράτησαν τα ποσά αυτά. Χιλιάδες είναι πλέον οι καταναλωτές που μέσα από τον εύκολο δρόμο των ομαδικών αγωγών θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Είναι, βέβαιο, πλέον ότι αν οι τράπεζες δεν προσαρμοστούν και δεν καταργήσουν τις παράνομες προμήθειες που εισπράττουν ως δήθεν «έξοδα δανείου, οι καταναλωτές δεν έχουν παρά εξερχόμενοι από την τράπεζα να προσέρχονται σε μία ένωση καταναλωτών που οργανώνει ομαδικές αγωγές για να πάρουν πίσω ότι κατέβαλαν ως έξοδα δανείου.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τις αρμόδιες αρχές, και κυρίως το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα της Ελλάδος, να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην αποκατάσταση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της λειτουργίας των κανόνων ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά. Το Υπουργείο Ανάπτυξης αξιοποιώντας τη δυνατότητα απειλής και επιβολής κυρώσεων που έχει με βάση τη νομοθεσία για την προστασία καταναλωτή. Η δε Τράπεζα της Ελλάδος ενεργοποιούμενη για την τήρηση και εφαρμογή  της ΠΔ/ΤΕ 2501/31.10.2002.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τους καταναλωτές που έχουν υποστεί αυθαίρετες επιβαρύνσεις με βάση τους παραπάνω όρους ή έχουν ζημιωθεί με οποιονδήποτε τρόπο από αυτούς,  να απευθυνθούν, για περισσότερες πληροφορίες, στο τηλέφωνο 2103304444. Οι καταναλωτές με βάση την καταχρηστικότητα των παραπάνω όρων δικαιούνται πλέον να αξιώσουν την επιστροφή σημαντικών ποσών.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ήδη έχει καταθέσει 10άδες ομαδικές αγωγές και συνεχίζει να καταθέτει για τους καταναλωτές που έχουν καταβάλει τα παραπάνω έξοδα δανείων,   διεκδικώντας  την επιστροφή τους στους δανειολήπτες. Παράλληλα, θα υποστηρίξει ομαδικές αγωγές για την επιστροφή ποσών που έχουν καταβληθεί σε τράπεζες εξαιτίας της πρόωρης εξόφλησης δανείου. 

Αθήνα 3 Μαϊου 2004
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επισκέπτης , 2006-01-25 07:14:03
ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟ ΔΙΕΤΙΑς ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΞΟΔΑ ΔΑΝΕΙΟΥ 2000 ΕΥΡΩ(ΟΧΙ ΥΠΟΘΗΚΗς).ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΩ ΣΤΙς ΟΜΑΔΙΚΕς ΠΡΟΣΦΥΓΕς ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ? ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ziakosxr@otenet.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 33 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227866
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.