ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Λιγνίτης, τιμολόγια, συνδικάτα και αριστερά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Τάσος Κρομμύδας , Πέμπτη, 06 Δεκέμβριος 2007


Κείμενο του Τάσου Κρομμύδα, μέλους των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με τον λιγνίτη, τα τιμολόγια της ΔΕΗ και την αριστερά, βασισμένο σε άρθρο που έγραψε για τον "Δαίμονα της Οικολογίας".1. ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και λιγνίτης

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ποτέ δεν φημιζόταν για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες. Όμως ακόμα και όσοι παρακολουθούσαν τις θέσεις και τις δραστηριότητές της δεν μπορούσαν παρά να σοκαριστούν από το πλήθος και το περιεχόμενο απανωτών πρόσφατων αποφάσεων και ανακοινώσεών της οι οποίες αδιάλλακτα και καταγγελτικά υποστηρίζουν την αμείωτη χρήση λιγνίτη στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά σταχυολογούμε ανακοίνωση της 25ης Σεπτεμβρίου με τίτλο "Μήπως το πρόστιμο στη ΔΕΗ ΑΕ για τη μόλυνση του περιβάλλοντος δεν είναι και τόσο αθώο;" στην οποία δηλώνεται (χωρίς ερωτηματικό) "Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόστιμα «πέφτουν» σε χρονικές στιγμές που συζητείται το μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή και προς πιο [sic] καύσιμο πρέπει να στραφούμε. Συμφέροντα πιέζουν προς συγκεκριμένα καύσιμα". Η απόφαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ της 4ης Οκτωβρίου συμπυκνώνει το πνεύμα πολλών προγενέστερων και ακόλουθων ανακοινώσεων δηλώνοντας πως "Ο λιγνίτης αποτελεί το εθνικό μας καύσιμο και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε την μείωσή του". Αξίζει να επισημανθεί πάντως και η σοκαριστική για την περιβαλλοντική και ανθρωπιστική της αναλγησία αναφορά σε ανακοίνωση της 13ης Νοεμβρίου πως "Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών θα είναι […] η μετατροπή των λιγνιτικών περιοχών σε «κρανίου» τόπο", αυτό τη στιγμή που η Κοζάνη είναι μια από τις πιο επιβαρυμένες σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, ρύπανση και ασθένειες περιοχές της Ευρώπης!

Είναι εντυπωσιακό το ότι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ είναι υπέρ της δημιουργίας νέων λιγνιτικών μονάδων είτε σε αντικατάσταση των υφιστάμενων είτε αμιγών νέες, πρόσθετες μονάδες. Ενδεικτική η ανακοίνωση του Σπάρτακου (πρακτικά ΓΕΝΟΠ Κοζάνης):

«Ο σχεδιασμός για κλείσιμο των μονάδων πέραν της αντικατάστασης θα μας βρει αντίθετους».

Η δημιουργία 2 νέων μονάδων, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στην περιοχή, μία 450 MW στην Φλώρινα και μία μονάδα 250 - 450 MW στην Πτολεμαΐδα, είναι σε θετική κατεύθυνση. Αλλά πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και για περιβαλλοντικούς λόγους.

2. Νέες μονάδες;

Στις 22 Νοεμβρίου σε ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής κος Λαφαζάνης εγκαλεί την κυβέρνηση

«να μην έχετε πρόγραμμα για πραγματικά νέες μονάδες – όχι αντικατάσταση των παλιών»

Αναρωτιέται κανείς τί καύσιμο θα ήθελε να καίνε οι νέες μονάδες που αντικαθιστούν τις παλιές και τί καύσιμο οι νέες-πρόσθετες μονάδες. Μήπως το ακριβότερο, εισαγόμενο και χαμηλής έντασης εργασίας φυσικό αέριο; Αναρωτιέται επίσης κανείς πώς η προσθήκη νέας ισχύος θερμικών σταθμών συνάδει αν όχι με μια βιώσιμη στρατηγική, αλλά έστω με τις υποχρεώσεις της χώρας για μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας (πχ Οδηγία 2006/32), για μείωση των εκπομπών ρύπων (πχ Οδηγία 2001/80), για μείωση των εκπομπών CO2 κλπ.

Κι αν νομίσει κανείς πως αυτό ήταν ένα λεκτικό ολίσθημα, το ίδιο αίτημα έχει επαναληφθεί πολλάκις τους τελευταίους μήνες:

27/03/2007 την ίδια ώρα που έχει απαγορευθεί σκανδαλωδώς στη ΔΕΗ η ανάπτυξη νέων μονάδων αλλά και η συμμετοχή της στους σχετικούς διαγωνισμούς

23/07/2007 δεν της επέτρεψαν να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα επενδύσεων για νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, ανανέωσης των παλιών μονάδων και εκσυγχρονισμού του δικτύου της.

25/06/2007 όχι μόνο δεν επέτρεψαν στην επιχείρηση να κατασκευάσει νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, αλλά ούτε να προχωρήσει στην ανανέωση παλιών μονάδων (Το τελευταίο μάλιστα ως μοναδικό συγκεκριμένο σχόλιο στις δηλώσεις Σιούφα για την ανάγκη εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας!!!)

Επισημαίνω τέλος πως η αρχική πρόβλεψη του 1999 για περιορισμό εγκατάστασης νέας θερμικής ισχύος στη ΔΕΗ μέχρι 1700MW και μόνο σε αντικατάσταση αντίστοιχων υφιστάμενων, ήταν τμήμα της άκρως χαριστικής στάσης της κυβέρνησης Σημίτη προς την ΔΕΗ, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής συμμόρφωσής μας με την Οδηγία 1996/92 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε όλες τις άλλες χώρες, τα πρώην μονοπώλια αναγκάστηκαν σε πώληση μονάδων ή έσπασαν σε μικρότερες επιχειρήσεις προκειμένου να πυροδοτηθεί ο ανταγωνισμός. Τους τελευταίους μήνες βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποίησε το αίτημα Αριστεράς και συνδικάτων αυξάνοντας το όριο αντικατάστασης ισχύος της ΔΕΗ πρακτικά σε όσο αυτή θέλει. Σχεδόν 12 χρόνια μετά την Οδηγία για την απελευθέρωση, μόλις μια μικρή μονάδα 150 MW που λειτουργεί τις ώρες αιχμής έχει κατασκευαστεί από ιδιώτες (ΗΡΩΝ). Αυτά για τα "σχέδια λεηλάτησης και ξεπουλήματος της ενέργειας στους ιδιώτες"

3. Γιατί τόση πρεμούρα με τον λιγνίτη;

Ας κοιτάξουμε λίγο την πραγματικότητα:

Μόνο οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ευθύνονται για το 35% των εκπομπών CO2 της χώρας. Μόνο αυτές έχουν εκπομπές CO2 κατά 77% μεγαλύτερες από ολόκληρο τον τομέα μεταφορών. (φανταστείτε όλα τα ΙΧ, όλα τα φορτηγά-πλοία-αεροπλάνα-τρένα της χώρας μαζί, έχουν παρά λίγο τις μισές εκπομπές μόνο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ)

Οι περισσότεροι πλέον συμφωνούν πως για την προστασία του κλίματος, επιβάλλεται η μείωση των εκπομπών CO2 στο 20% των σημερινών μέχρι το 2050. Πιστεύει πραγματικά κανείς ότι συνέχιση καύσης λιγνίτη είναι συμβατή με μια τέτοια προσπάθεια;

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση για τη ρύπανση στην Ευρώπη, ο τομέας ηλεκτρισμού της Ελλάδα έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ-15. Οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου για τον τομέα αυτό αυξήθηκαν κατά 60% την περίοδο 1990-2005 και των οξειδίων του θείου κατά 38%. Μάλιστα το 16% των εκπομπών SOx από όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ-15 προέρχεται από την Ελλάδα!

4. Για τα τιμολόγια και την Οριακή Τιμή Συστήματος

Ως ανεμένετο, η πρόσφατη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ χαρακτηρίστηκε χθες ως ληστρική ενέργεια ενώ από βήματος Βουλής τρομοκρατία και λεηλασία.

Δυστυχώς νιώθω πως πρέπει να επαναλάβω:

Το μέσο μηνιαίο κατακεφαλήν κόστος για ηλεκτρική ενέργεια είναι κάτω από 12 ευρώ +ΦΠΑ. Επομένως οι μέσες αυξήσεις 7+8=15% αντιστοιχούν σε 1,8 ευρώ +ΦΠΑ το μήνα το άτομο.

Υπενθυμίζω την εξέλιξη τιμής ρεύματος και δείκτη τιμών καταναλωτή

Υπενθυμίζω επίσης τα κέρδη-ζημίες των τομέων παραγωγής και εμπορίας της ΔΕΗ ΑΕ:

Σύμφωνα με τις λογιστικά διαχωρισμένες καταστάσεις της ΔΕΗ (σελ 118-119), οι μονάδες της ΔΕΗ είχαν λειτουργικά κέρδη 1,33 δις ευρώ ενώ ο κλάδος Εμπορίας της ΔΕΗ εμφάνισε ζημία 1,039 δις ευρώ.

Προφανώς, και με σταθερά τα τιμολόγια, για κάθε παραγώμενη λιγνιτική κιλοβατώρα που θα αντικαθιστά η ΔΕΗ με άλλη καθαρότερη και ακριβότερη, το κέρδος της ΔΕΗ Παραγωγής θα μειώνεται αντίστοιχα.

Ο πιο προσεκτικός και ακριβολόγος κος Αλαβάνος, σωστά επισήμανε στην πρόσφατη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ πως οι παραγωγοί (δηλ η ΔΕΗ, τα εξίσου δημόσια ΕΛΠΕ και οι εισαγωγείς - πάλι κυρίως ΔΕΗ)

πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ μέσα από την οριακή τιμή συστήματος, ακριβότερα από ότι υποχρεώνεται να το πουλήσει η ΔΕΗ

Μα αυτός δεν είναι ακριβώς ο λόγος αύξησης των τιμολογίων;;!

Δεν είναι το μέρος για τεχνική συζήτηση για τον τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος, πάντως η χιλιο-καταραμένη αλλαγή στον τρόπο υπολογισμό της ΟΤΣ ήταν προφανώς σε σωστή και απαραίτητη κατεύθυνση για λόγους τεχνικής και οικονομικής βελτιστοποίησης του Συστήματος κι επομένως για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπερβολικά σημαντικός και σίγουρα όχι χώρος για παιχνίδια και προώθηση άσχετης προς αυτόν πολιτικής ατζέντας.

Ομοίως, ας ξεκαθαρίσουμε επιτέλους μια και καλή, πως το ύψος των τιμολογίων δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τους επίδοξους επενδυτές στον χώρο της ενέργειας. Αυτοί πουλάνε στην ΟΤΣ (πρακτικά χοντρική τιμή) που καθορίζεται κάθε ώρα. Τα τιμολόγια αφορούν τη λιανική πώληση στην οποία έχει μερίδιο 100% η ΔΕΗ.

Επίσης, μήπως οι διαμαρτυρόμενοι συνδικαλιστές και πολιτικοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι σύμφωνα με απόφαση του Μαρτίου 2007, από 1ης Ιουλίου 2007 ξανα-άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της ΟΤΣ σε ευνοϊκότερη για τη ΔΕΗ κατεύθυνση; Πχ δείτε τα αντίστοιχα εδάφια εδώ, εδώ κι εδώ.

5. Ασφαλιστικό και ΟΑΠ ΔΕΗ

Στην προαναφερθείσα συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ, ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών έθεσε από μόνος του το θέμα του ασφαλιστικού και του ΟΑΠ ΔΕΗ:

Υπήρξε ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος, περιμένουμε από τον πρόεδρο αυτά που τα τρία κόμματα στη Βουλή ψήφισαν το Ν 2773 και το άρθρο 34, να τον κάνουν πράξη, μιλάω για το ασφαλιστικό. ¶ρα υπάρχει δέσμευση και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ με το συγκεκριμένο νόμο, άρα θέμα ασφαλιστικού για τη ΔΕΗ δεν υφίσταται

Τί λέει αυτό το άρθρο 34 του Ν2773; (τεράστιε Βενιζέλε!)

Αντιγράφω από σελ 13:

"Το Κράτος αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τον ασφαλιστικό της φορέα, έναντι της προαναφερόμενης ενσωματωμένης περιουσίας, και υποκαθιστά τη ΔΕΗ σε όλες τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους και συνταξιούχους της."

 Να υποθέσω πως (εξακολουθεί να) υπάρχει συμφωνία όλων των κομμάτων στην ανάληψη από το κράτος των οικονομικών υποχρεώσεων της ΔΕΗ ΑΕ προς τους ασφαλισμένους της, οι οποίες ανέρχονται σε 10,5 δις ευρώ; (έχουν ήδη καταβληθεί περίπου 3 δις ευρώ). Φανταστείτε να μην υπήρχε "σχέδιο υπονόμευσης και λεηλασίας της ΔΕΗ" πόσα θα της χάριζε το κράτος...

6. Κλείνοντας

Κεντρικό κριτήριο των διαμαρτυριών των συνδικαλιστών φαίνεται πως είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στα λιγνιτωρυχεία και τις λιγνιτικές μονάδες. Αυτό όμως που δεν γίνεται αντιληπτό από αυτούς είναι πως το σημερινό μη βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, με τη δομή και τις προτεραιότητές του, έχει δημιουργήσει και τις αντίστοιχες δομές και θέσεις εργασίας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, αν επιθυμεί ακόμα να αποτελεί τμήμα ενός κινήματος πολιτών με στόχο μια πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία, πέρα από ιδιοτελείς συντεχνιακές λογικές, καλό είναι να αντιληφθεί πως μια ριζική αλλαγή του μοντέλου αυτού (που θα έχει επίσης για παράδειγμα επιπτώσεις και στις βιομηχανίες όπλων, πετρελαίου, χημικών) όχι μόνο δεν επιθυμεί να απαξιώσει τους εργαζόμενους, αλλά συνοδεύεται από την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων και πεδίων δημιουργίας «πράσινων» θέσεων εργασίας, σε τομείς συμβατούς με τη βιωσιμότητα.

Χαρακτηριστικό είναι πως στη Γερμανία το 2020 προβλέπεται οι εργαζόμενοι σε φιλοπεριβαλλοντικούς τομείς να είναι περισσότεροι εκείνων που εργάζονται στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Μια πρόσφατη έκθεση της Αμερικάνικης Εταιρείας Ηλιακής Ενέργειας προβλέπει πως με μια επιθετική προώθηση αντίστοιχων πολιτικών, το 2030 σχεδόν ένας στους 4 εργαζόμενους στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δουλεύει στους τομείς εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!

Στο πνεύμα αυτό, και αφού η ΓΕΝΟΠ φαίνεται να δείχνει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και για την ενεργειακή αυτάρκεια και πολιτική της χώρας, αναρωτιόμαστε γιατί ποτέ δεν έχει υποστηρίξει στο παραμικρό τις πιο άφθονες και πιο καθαρές πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας, δηλαδή την εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, η Αριστερά οφείλει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της σε σχέση με τα ζητήματα βιωσιμότητας, υπερβαίνοντας τη λογική που αντιμετωπίζει τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης και τους τρόπους ικανοποίησής τους ως δεδομένα.

Τάσος Κρομμύδας


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 50 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56173679
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.