ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 24 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Δήμος Τσαντίλης , Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2007

Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει. Πριν από μια δεκαετία δεν ήταν παρά μια προφητεία κινδυνολογούντων οικολόγων. Πρωτοφανείς πυρκαγιές δασών που δίνουν την θέση τους σε επίσης πρωτοφανείς πλημμύρες, μείωση των βροχοπτώσεων, πτώση της στάθμης των υπόγειων νερών δεν είναι για μεθαύριο. Τα χθεσινά καταστροφικά σενάρια τα βλέπουμε να εκτυλίσσονται σήμερα και σε πραγματικό χρόνο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι δακτύλιοι των δέντρων, δείχνουν σε όσους ξέρουν να τους διαβάζουν, ότι η Γη έχει πυρετό. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι σήμερα η υψηλότερη της τελευταίας χιλιετίας. Τα τρία θερμότερα χρόνια καταγράφηκαν μετά το 1998. Η θερμοκρασία της Γης πάντα άλλαζε. Ποτέ όμως η Γη δεν ζεστάθηκε τόσο γρήγορα όσο τα τελευταία 30 χρόνια.

Και η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί. Οι κλιματολόγοι της Διεθνούς Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος που συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν είναι επαναστάτες, ούτε θέλουν να ανατρέψουν κυβερνήσεις. Όμως αναγνωρίζουν ότι για την αλλαγή του κλίματος ευθύνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες που βασίζονται άμεσα ή έμμεσα στην καύση ορυκτών καυσίμων. Και εκφράζουν φόβους ότι η θέρμανση του πλανήτη θα πυροδοτήσει αλλαγές που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη θέρμανση. Παράδειγμα το λιώσιμο των πάγων. Αν λιώσει το κάλυμμα των πάγων στους πόλους, η Γη θα απορροφά περισσότερη θερμότητα από το ήλιο και αντανακλά λιγότερη στο διάστημα, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η άνοδος της θερμοκρασίας της.

Ο μηχανισμός της ανόδου της θερμοκρασίας είναι γνωστός εδώ και τουλάχιστον εκατό χρόνια. Η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκλύουν δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύει την θερμότητα που δέχεται η Γη, όπως την παγιδεύει το πλαστικό κάλυμμα σε ένα θερμοκήπιο. Διοξείδιο του άνθρακα υπήρχε πάντα στην ατμόσφαιρα. Χωρίς αυτό η Γη θα ήταν ένας παγωμένος πλανήτης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά ότι υπάρχει πολύ. Και αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με αυτές της προβιομηχαικής εποχής πριν από τα τέλη του αιώνα. Η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί τότε από 2 έως 5 βαθμούς.

Το ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει είναι αναμφισβήτητο. Πώς θα αντιδράσει η Γη και η βιόσφαιρα; Πως θα αλλάξουν οι βροχοπτώσεις; Τι θα γίνει με τις καλλιέργειες; Μόνο εικασίες είναι δυνατές και τα σενάρια είναι καταστροφικά. Η θέρμανση του πλανήτη θα κάνει τους πάγους να λιώσουν, άλλα ποτάμια θα πλημμυρίσουν, άλλα θα στερέψουν. Εξωτικές ασθένειες θα εξαπλωθούν στις πρώην εύκρατες ζώνες, καταστροφικοί κυκλώνες θα γίνουν συνηθισμένα φαινόμενα. Είδη της άγριας ζωής θα εξαφανιστούν και οικοσυστήματα θα καταρρεύσουν.

Η θερμική διαστολή του νερού και το λιώσιμο των πάγων θα κάνουν την στάθμη της θάλασσας να ανέβει ως και 6 μέτρα σε σχέση με σήμερα. Λιμάνια και πεδινές εκτάσεις θα κατακλυσθούν και κύματα εκατομμυρίων απελπισμένων ανθρώπων θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πόλεμοι θα ξεσπάσουν για την εξασφάλιση νερού κι ζωτικού χώρου.
Οι τάσεις αυτές πρέπει να αντιστραφούν πριν οι επιπτώσεις τους γίνουν μη αντιστρέψιμες. Οι αντιδράσεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς και εξαιρετικά καθυστερημένες. Από την συνδιάσκεψη του Ρίο, το 1992, όπου αποφασίστηκε να καταπολεμηθεί η αλλαγή του κλίματος, έως το πρώτο βήμα που ήταν η προσυπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κυότο, το 1997, πέρασαν 5 χρόνια. ’λλα 8 πέρασαν μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή το 2005. Αλλά και τότε, χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ, που ευθύνονται για το 25% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και με την Ινδία και την Κίνα να μη δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για περικοπή των εκπομπών.

Εξαιρετικά ανεπαρκείς είναι και οι στόχοι του Κυότο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να μειώσει, έως το 2010 τις εκπομπές της κατά 8% με βάση τα επίπεδα του 1990. Σταγόνα στον ωκεανό, όπως λένε οι ειδικοί. Ένα ρεαλιστικό πρώτο βήμα, όπως αντιτείνουν αισιόδοξοι.

Κι η Ελλάδα; Η Ελλάδα, χώρα πτωχή και ορεινή, όπως μαθαίναμε στην Γεωγραφία ανέλαβε την δέσμευση όχι να μειώσει, αλλά να μην αυξήσει τις εκπομπές της πάνω από 25% την επίμαχη περίοδο, ως το 2010.
Το θλιβερό είναι ότι η Ελληνική σταγόνα εξατμίστηκε πολύ πριν πέσει στον προαναφερθέντα ωκεανό. Ήδη η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχει κατά πολύ ξεπεράσει το 25% και αναμένεται ότι θα έχει φθάσει σε 38,4% ως το 2010.
Οι υπερβάσεις αυτές θα μας κοστίσουν γύρω στα 225 εκατομμύρια Ευρώ. Τόσα θα πρέπει να πληρώσουμε για να αγοράσουμε δικαιώματα να ρυπαίνουμε. Αποκαρδιωτική επίδοση για μια χώρα που ο καλός Θεός την έχει προικίσει με τόσο ήλιο και άνεμο. Δεν βρίσκετε;

Δήμος Τσαντίλης
dtsant@otenet.gr

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2007 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 300 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41600464
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.