ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 24 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Greenpeace , Παρασκευή, 23 Νοέμβριος 2007

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Θα βάλουν τις λάμπες πυρακτώσεως στο μουσείο;

Ουσιαστική ώθηση στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μπορούν να δώσουν οι εταιρίες λιανεμπορίου, αν αποσύρουν από τα ράφια τους τα ενεργειακά σπάταλα προϊόντα. Η Greenpeace ζήτησε από 10 εταιρίες στην Ελλάδα να κάνουν το πρώτο βήμα, αντικαθιστώντας τις λάμπες πυρακτώσεως στα ράφια τους, μέχρι το 2009, με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι απαντήσεις των εταιριών αποτυπώνονται στην "Ενεργειακή σήμανση σούπερ μάρκετ" που δημοσιοποίησε η Greenpeace. Η προσπάθεια της Greenpeace θα συνεχιστεί μέχρις ότου οι λάμπες πυρακτώσεως βρουν τη θέση τους ... στο μουσείο.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η Greenpeace, σε μια συντονισμένη προσπάθεια σε όλη την Ευρώπη, προσπαθεί να πείσει κυβερνήσεις, εταιρίες παραγωγής αλλά και εταιρίες λιανεμπορίου να προχωρήσουν άμεσα στην απόσυρση των ενεργειακά σπάταλων προϊόντων. Πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με αντίστοιχους εξοικονόμησης.

Η Greenpeace επικοινώνησε με εταιρίες λιανεμπορίου και στην Ελλάδα, θέτοντας τις εξής ερωτήσεις:
• αν υποστηρίζουν τη θέσπιση υποχρεωτικών κριτηρίων όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση των προϊόντων,
• αν υποστηρίζουν την απαγόρευση, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, των λαμπτήρων πυρακτώσεως, ως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, και
• αν προτίθενται να προχωρήσουν στην απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από τα ράφια μέχρι το 2009.

Ακολουθώντας τα πρότυπα της ενεργειακής σήμανσης των συσκευών, στην "Ενεργειακή σήμανση σούπερ μάρκετ" της Greenpeace, κάθε εταιρία εμφανίζεται ως λιγότερο ή περισσότερο αποδοτική ενεργειακά, με βάση τη γραπτή της δέσμευση σε συγκεκριμένη ημερομηνία απόσυρσης των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως. Παρόλο που όλες οι εταιρίες υποστηρίζουν την ανάγκη απόσυρσης από την αγορά των πιο ενεργειακά σπάταλων προϊόντων, μόνο μία, το σούπερ μάρκετ Metro, δεσμεύεται να αποσύρει τους λαμπτήρες πυρακτώσεως έως το 2010.

"Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραμείνουν στην αγορά προϊόντα που καταστρέφουν το κλίμα. Δυστυχώς η ελληνική αγορά δείχνει με τη στάση της ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη στροφή προς προϊόντα φιλικά προς το κλίμα και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας μας", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

Η πρωτοβουλία των εταιριών λιανεμπορίου για την απόσυρση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως είναι ουσιαστικής σημασίας για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα αποκλείει από την αγορά τα προϊόντα που καταστρέφουν το κλίμα. Μία τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε ένα ισχυρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εταιρίες παραγωγής λαμπτήρων, ότι ο εμπορικός τομέας είναι έτοιμος να αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες που θα μειώσουν σημαντικά τις επιπτώσεις των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια στις κλιματικές αλλαγές.

Τις τελευταίες εβδομάδες μέλη της Greenpeace βρέθηκαν έξω από υποκαταστήματα των σούπερ μάρκετ που περιλαμβάνονται στην "Ενεργειακή σήμανση", ενημερώνοντας τους καταναλωτές για 10 + 1 απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, με κυριότερο την αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι καταναλωτές ήδη μεταφέρουν στα σούπερ μάρκετ το μήνυμα για απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως που καταστρέφουν το κλίμα και διεκδικούν το δικαίωμα στην επιλογή ανάμεσα στη μεγάλη ποικιλία λαμπτήρων εξοικονόμησης που είναι διαθέσιμη στην αγορά, και η οποία μπορεί να καλύψει σχεδόν το 100% των αναγκών τους. Αντίθετα με τις επιθυμίες τους, μέχρι σήμερα τα περισσότερα καταστήματα σούπερ μάρκετ διαθέτουν περιορισμένη ποικιλία λαμπτήρων εξοικονόμησης, αλλά μεγάλη γκάμα λαμπτήρων πυρακτώσεως.

Η Greenpeace θα συνεχίσει να ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τη στάση των εταιριών όσον αφορά την πώληση λαμπτήρων πυρακτώσεως. Η "Ενεργειακή σήμανση σούπερ μάρκετ" θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα υπάρχουν νέες δεσμεύσεις από τις εταιρίες.

Η "Ενεργειακή σήμανση σούπερ μάρκετ" βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα www.greenpeace.gr 

Οι 10+1 συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας βρίσκονται στην ηλεκτρονική σελίδα της Greenpeace www.stopclimatechange.gr 

Greenpeace
Για περισσότερες πληροφορίες Ναταλία Τσιγαρίδου 210 3806374-5, 6973 087230

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 23 Νοέμβριος 2007 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 186 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41600812
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.